Ajutoarele guvernamentale trebuie reduse!

luni, 20 iunie 2005, 23:00
2 MIN
 Ajutoarele guvernamentale trebuie reduse!

Toate informatiile vehiculate in Romania despre concurenta trimit automat la clauza de salvgardare. Aceast lucru se intimpla deoarece capitolul „Concurenta“ ar putea fi, alaturi de cel al „Justitiei si Afacerile Interne“, principala cauza pentru aminarea aderarii Romaniei la UE. Avind in vedere importanta subiectului, eRomanian Gateway a organizat ieri la Iasi o videoconferinta pe tema „Competitie vs. Ajutoare de stat“, unde au fost invitati Mihai Berinde, presedintele Consiliului Competitiei din Romania si Koen Van de Casteele, delegatul Comisiei Europene pentru Competitie. Principala problema in ceea ce priveste Romania la acest capitol sint ajutoarele de stat. Mahai Berinde a enumerat trei tipuri de ajutoare guvernamentale: 1) formele de sustinere de catre stat practic interzise – cele care tin direct de performantele de export si de protejarea produselor din import in detrimentul produselor indigene; 2) ajutoare cu caracter social, pentru atenuarea efectelor calamnitatilor naturale si 3) ajutoare pentru cercetare si dezvoltare, pentru intreprinderile mici si mijlocii, pentru dezvoltare regionala, pentru protectia mediului inconjurator, pentru instruirea angajatilor si crearea noilor locuri de munca, etc. Uniunea Europeana incurajeaza cit mai putin ajutoarele de stat, in sensul ca incearca reducerea la minimum a ajutoarelor individuale, dar da unda verde mai ales la cele din categoria a treia.
Pe de alta parte, Koen Van de Casteele a subliniat ca banii contribubililor trebuie gestionati cit mai bine in interesul cetatenilor si de aceea este foarte important ca Romania sa respecte legislatia comunitara. Dar respectarea legislatiei nu este intotdeauna lipsita de probleme. Statul are posibilitatea de a investi in afaceri in interesul cetatenilor si de aceea devine foarte greu de evaluat ce este ajutor de stat si ce este doar investitie necesara si legitima.
Cind concurenta este pusa in pericol
Consiliul Concurentei din Romania este un organism autonom care are datoria de a a proteja un mediu concurential normal si de a promova interesele consumatorilor. Mediul concurential are de suferit atunci cind apar mai multe firme care se inteleg sa practice anumite pretuiri pe piata si care formeaza asa numitele carteluri. Legile concurentei sint incalcate si atunci cind o firma profita de pozitia sa dominanta sau atunci cind un numar redus de agenti economici detin o pondere ridicata a activitatii economice pe o anumita piata. Mihai Berinde a dat citeva exemple de cazuri in care au fost gasite nereguli – el a mentionat trei firme de ciment, industria de medicamente si cazul tichetelor de masa. (Oana BURGHELEA)

Comentarii