Al cui este meritul succeselor in relatia cu Uniunea Europeana?

luni, 18 octombrie 1999, 23:00
2 MIN
 Al cui este meritul succeselor in relatia cu Uniunea Europeana?

Intuind ca actuala putere se va lauda cu decizia Comsiei Europene, prim-vicepresedinte PDSR Adrian Nastase s-a grabit sa spuna ca meritul este si al PDSR. "Salutam aceasta decizie si ne bucuram de ea, cu cit mai mult cit aceasta strategie a integrarii europene a inceput in perioada guvernarii noastre si a fost marcata prin discutiile de la Snagov, prin scrisorile trimise la Uniunea Europeana, prin acordul initial de asociere si prin scrisoarea pe care PDSR a trimis-o zilele trecute reprezentantilor UE, ambasadorilor tarilor UE la Bucuresti de sprijinire a acestei decizii", a declarat liderul PDSR. Neputind nega meritele actualei puteri, Nastase a spus ca decizia s-a luat si "ca urmare a unui sprijin bipartizan in Romania" privind integrarea in UE.
De partea cealalta, presedintele Emil Constantinescu, aflat in vizita la Iasi, a numit ca principala realizare a mandatului sau renuntarea la stilul ezitant din politica externa. La rindul sau, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Plesu, puncteaza ca ezitarea a disparut abia de cind a preluat el portofoliul. Dincolo de aceasta, Plesu a subliniat, dupa publicarea raportului Comisiei Europene, ca marea calitate a prestatiei Externelor a fost adecvarea. Pe un ton modest, Plesu a aratat ca exista deplina congruenta intre ceea ce a cerut diplomatia romaneasca si ceea ce a obtinut de la forurile europene. A trecut vremea cererilor fantasmagorice, este sentinta MAE.
Presedintele PNTCD, Ion Diaconescu, a dat ieri semnul ca revendica si pentru restul lumii politice de la putere meritul imbunatatirii relatiei cu UE. El considera ca nominalizarea Romaniei pentru inceperea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana reprezinta "un real succes", care se datoreaza atit politicii "clare, de adevarata democratie" pe plan intern si extern, promovata dupa 1996, cit si "noii gindiri a cercurilor conducatoare ale Uniunii Europene", care au inteles ca nu pot lasa Europa de Sud-Est intr-o situatie de instabilitate politica si economica, fara a afecta starea intregului continent. Se poate remarca faptul ca Diaconescu exclude de la culesul laudelor PDSR, pe care il vede vinovat pentru indecizia si incoerenta politicii externe de pina in 1996. (A.C.)

Comentarii