Alianta Nordului sfideaza SUA

luni, 12 noiembrie 2001, 00:00
2 MIN
 Alianta Nordului sfideaza SUA

"Alianta Nordului nu trebuie sa intre in Kabul", a declarat presedintele american George W. Bush, dupa o intilnire la New York cu presedintele pakistanez Pervez Musharraf. "Noi dorim ca prietenii nostri din Alianta Nordului sa mearga spre sud, traversind cimpia Shomali, fara sa intre in Kabul", a declarat Bush simbata. La rindul sau, Secretarul de Stat american, Colin Powell, a estimat, vineri, ca intrarea in Kabul a Aliantei Nordului nu este o actiune dorita.
Retinerea manifestata de SUA este explicabila prin faptul ca Statele Unite sint angajate intr-un proces de consultari cu mai multe tari si cu lideri afgani din exil in privinta noii administratii post-talibane. Intrarea Aliantei Nordului in Kabul va ingreuna instalarea unui regim dorit de comunitatea internationala. Alianta Nordului este o forta agreata de Rusia, dar nedorita de Pakistan, aliatul strategic al SUA in campania impotriva talibanilor. Dorinta Washingtonului pentru un "Kabul – oras deschis" se explica prin faptul ca Alianta Nordului reprezinta etniile tadjica, uzbeca si hazara, in timp ce populatia majoritara in Afganistan este pastuna.
La portile Kabulului
Alianta Nordului si-a anuntat intentia de a inainte spre Kabul dupa cucerirea, vineri, a orasului strategic Mazar-i-Sharif. Ei si-au mentinut intentia chiar dupa formularea avertismentului american. Abdullah Abdullah, ministrul de Externe al Aliantei Nordului, a declarat intr-o conferinta de presa la Dusanbe, ca eliberarea orasului Kabul "va avea o mare semnificatie politica si militara". "Nu sintem deloc de acord cu ideea ca populatia din Kabul are o parere negativa despre Alianta Nordului", a declarat Abdullah Abdullah.
Fortele opozitiei afgane au anuntat, duminica, ca au cucerit mai multe orase cheie din nordul Afganistanului si sint "la portile Kabulului". Intre orasele cucerite se afla Taloqan, orasul care a servit drept capitala pentru Alianta Nordului pina la cucerirea acestuia de talibani in septembrie 2000. Fortele de opozitie din nord au inaintat 140 de km spre sud unindu-se cu fortele care au deschis un front la nord de Kabul. Simbata si ieri pozitiile talibane de linga Kabul au fost atacate si de bombardiere americane B 52.
Opozitia pregateste in acelasi timp atacul asupra unui alt oras important, Herat, aflat in vest. "Populatia din Herat a inceput sa se revolte, iar orasul poate cadea chiar miine" (astazi n.red.) a declarat purtatorul de cuvint al generalului Ismail Khan, unul dintre liderii militari ai Aliantei Nordului
Agentia Afghan Islamic Press, apropiata talibanilor, a anuntat, ieri, "o repliere strategica" efectuata de talibani in nordul Afganistanului. "Este o repliere tactica. Fortele noastre se regrupeaza", a declarat o sursa talibana citata de AIP. "Nu exista motive de ingrijorare. Retragerea face parte din strategie", a adaugat sursa. (A.C.)

Comentarii