Asociatia militarilor pierde pe toate fronturile

vineri, 03 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Asociatia militarilor pierde pe toate fronturile

Una dintre institutiile care a acordat aviz Asociatiei Nationale a Militarilor din Romania a
fost ministerul Apararii Nationale. Ieri, ministerul a numit vinovatul. Avizul MApN pentru infiintarea ANMR a fost semnat de secretarul de stat Ion Mircea Plingu, care a dovedit prin aceasta ca nu cunoaste legea si a contribuit, impreuna cu fostul Sef al Statului Major Mircea Chelaru, la o premiera mondiala, aprobind crearea unei structuri paralele cu armata romana, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Apararii Nationale, Sorin Frunzaverde. Frunzaverde a anuntat ca MApN este in faza analizarii evenimentelor care au condus la infiintarea ANMR, precum si in cea a cercetarii cadrelor active cu rol fondator in constituirea acestei asociatii. "Ne rezervam dreptul de a lua orice masuri pe care le consideram necesare", a declarat Frunzaverde.
Ulterior, Inspectoratul general al MApN a inaintat ministrului Apararii o recomandare privitoare la elaborarea unui ordin prin care sa fie interzisa cadrelor militare active participarea la activitatile ANMR si sa fie dezavuata actiunea Comitetului de Initiativa pentru infiintarea asociatiei. Regulamentele militare existente in acest moment nu prevad posibilitatea ca militarii activi sa se inscrie in alte asociatii decit cele cu caracter profesional.
Ca urmare a acestor amenintari, ieri s-a produs prima "dezertare" din ANMR. Seful Grupului de presa al MApN, colonelul Grigore Buciu, unul dintre membrii fondatori ai Asociatiei, a declarat, ieri, ca se considera "in afara acestei asociatii" si "in afara conditiei de membru fondator". "Fiind ofiter activ, ma simt dator sa respect ordinele si restrictiile impuse de sistemul militar", a spus Buciu.
Internele trec la sanctiuni
Un alt minister care a avizat functionarea Asociatiei este cel de Interne. Dupa ce toata povestea s-a transformat in scandal, ministerul de Interne si-a reformulat pozitia. Ministrul de Interne, Constantin Dudu Ionescu, a declarat ieri ca va interzice cadrelor active din cadrul MI inscrierea in Asociatie. De asemenea, Internele vor dispune sanctionarea celor care sint deja membri ai Asociatiei si in special a sefului Academiei de Politie, generalul Costica Voicu, care a facut mai multe declaratii socante fara acordul ministrului. Ieri, la BBC, Voicu a declarat ca Asociatia isi propune ceea ce "altii nu pot, nu stiu si nu vor sa faca". Voicu a precizat ca "altii" inseamna "actualele autoritati".
Chelaru i-a socat pe specialistii occidentali
"Demisia generalului Chelaru seamana mai degraba cu un gest nervos prin care Romania isi cere scuze fata de NATO", se arata intr-un comentariu al prestigiosului institut independent STRATFOR din SUA. In comentariu se mai afirma: "Chelaru a facut aluzie la posibila folosire a fortei pentru a stopa amenintarile la adresa securitatii nationale care ar veni din sudul tarii. Mai exact, el a spus ca orice continuare a incercarilor gruparilor mafiote din sud de a submina interesul national ar putea determina o riposta armata(…) Presedintele Constantinescu l-a fortat pe Chelaru sa demisioneze plecind de la incompatibilitatea declaratiilor sale cu principiul controlului civil asupra armatei(…) Motivul pentru care Constantinescu i-a cerut demisia a fost sa evite o interpretare care ar fi putut veni din partea NATO. Felul pueril in care Chelaru a abordat chestiunea securitatii sudului tarii a compromis eforturile CSAT de a tine pasul cu NATO in doua privinte: mai intii, el a prezentat restructurarea fortelor armate ca o campanie de a crea unitati cu specific diferit de cel initial, cu o pregatire mai slaba si care ar avea mai multe atributii. Prin aducerea in discutie a unei amenintari interne la adresa securitatii nationale, care necesita o riposta militara, propunerea lui Chelaru amintea de ingrijorarile pe care le avea Securitatea in vremea dictatorului Ceausescu. Greseala lui Chelaru a fost prezentarea unor pasi necesari pentru admiterea in NATO ca mijloace de reactivare a supravegherii interne. In al doilea rind, prin declaratiile lui Chelaru, membrii CSAT si-ar fi putut pierde increderea de care se bucura la NATO(…) Lipsa de tact a lui Chelaru a devenit, deodata, un dezavantaj pentru CSAT. Chelaru a fost un partizan al intrarii in NATO de la numirea sa in functie, din februarie. Ii aprecia pe diplomatii occidentali, dar nu era prea educat".
Chelaru are antecedente
Generalul Mircea Chelaru a facut, imediat dupa numirea sa in functia de sef al Statului Major, declaratii nepotrivite pentru un ofiter, criticind dur politicienii, partidele, a propus modificarea componentei Parlamentului, iar despre UDMR a spus ca nu are ce cauta in viata politica romaneasca, a declarat pentru cotidianul Szabadság deputatul UDMR Rákóczi Lajos, membru al Comisiei de aparare a Camerei Deputatilor. Rákóczi a relatat ca generalul Chelaru a fost audiat de Comisia de aparare, ocazie cu care "a reprosat ca Armata este omisa din viata politica, fapt care schilodeste Parlamentul, intrucit civilii nu sint decit figuranti ai scenei politice". Chelaru a mai afirmat atunci ca Armata trebuie sa transforme legislativul in asa fel incit Senatul sa fie format din ofiteri de armata si fete bisericesti, iar Camera Deputatilor sa fie alcatuita din deputati alesi. Szabadság realizeaza o prezentare sumara a activitatii si a pozitiilor adoptate de Chelaru, conform careia acesta a detinut, in calitate de cadru activ al Armatei, un rol major in altercatiile din 1990 de la Tg. Mures. Cotidianul citat relateaza ca, imediat dupa incheierea evenimentelor de la Tg. Mures, Chelaru a primit misiunea de a infiinta noul serviciu de informatii, fiind cel care a creat asa-numitul grup anti-iredentist a carui sarcina consta in tragerea unui semnal de alarma cu privire la pericolul maghiar, respectiv apararea impotriva federalizarii tarii.
(A. CIOFLANCA)

Comentarii