Bulgaria bate zilnic cu pumnul in masa

miercuri, 01 noiembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Bulgaria bate zilnic cu pumnul in masa

Presa de la Sofia apreciaza ca politica agresiva in relatia cu UE nu are sorti de izbinda. In tot acest timp, Bucurestiul a ales calea pasilor marunti, promtind sa se conformeze cerintelor comunitare.
Executivul bulgar examineaza posibilitatea de a ingheta acordul cu UE pentru inchiderea vechilor reactoare de la centrala nucleara Kozlodui, masura fiind un mijloc de presiune pentru a determina UE sa renunte la obligativitatea vizelor pentru cetatenii bulgari, transmite presa bulgara.In acest fel, autoritatile bulgare intentioneaza sa dea UE un ultimatum de felul "centrala de la Kozlodui in schimbul rezolvarii problemei vizelor", sustine cotidianul bulgar "Sega".
Bulgaria a semnat, in noiembrie 1999, un acord cu Uniunea Europeana, prin care s-a angajat sa inchida primele patru reactoare, de fabricatie sovietica, ale centralei nucleare de la Kozlodui in perioada 2003-2006, inainte de expirarea termenului de exploatare a acestora. Centrala de la Kozlodui produce aproape jumatate din necesarul energetic al Bulgariei si, din acest motiv, acordul semnat cu UE a fost puternit criticat in Bulgaria. Inchiderea primelor patru reactoare de la Kozlodui a fost una dintre principalele conditii solicitate Sofiei de UE pentru inceperea negocierilor de aderare.
Presedintele Parlamentului bulgar, Iordan Sokolov, a declarat, alaltaieri, dupa o sedinta a conducerii principalului partid de guvernamint, Uniunea Fortelor Democrate, ca sustine teza unor pozitii mult mai dure ale Bulgariei in chestiunea unor probleme precum ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii sai. In acest spirit, presedintele Comisiei parlamentare bulgare pentru politica Externa si integrare europeana, Asen Agov, a declarat, duminica, ca Bulgaria se va retrage din Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est in cazul in care UE nu va rezolva favorabil problema vizelor. Ca reactie, coordonatorul bulgar al Pactului, Nikola Karadimov, si-a prezentat demisia. "Iesirea Bulgariei din Pact va aduce atingere autoritatii si eficacitatii acestui organism, creat special pentru tarile din regiune. Cu alte cuvinte, iesirea Bulgariei inseamna izolare pe plan international", a declarat Karadimov.
Declaratia lui Agov survine cu o luna inaintea reuniunii ministrilor de Justitie si de Interne din cele 15 state membre UE, care vor analiza desfiintarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii bulgari si romani. Agov a facut aceasta declaratie la doar doua zile dupa ce premierul bulgar a solicitat Uniunii Europene ca aderarea Bulgariei in structurile europene sa nu mai fie analizata intr-un pachet comun cu cea a Romaniei.
Bulgaria forteaza departajarea de Romania
Presedintele bulgar, Petar Stoianov, a examinat, luni, impreuna cu ministrul de Externe, Nadejda Mihailova, si cel de Interne, Emanuil Iordanov, forma raspunsului pe care Sofia il va da in eventualitatea in care UE nu va tine cont de solicitarea partii bulgare de a fi departajata de Romania si, din aceasta cauza, problema scutirii de vize a cetatenilor bulgari sa nu fie rezolvata favorabil, relateaza oficiosul pro-guvernamental "Demokratia".
"Bulgaria nu va cistiga nimic prin politica pumnului in masa", se arata intr-un comentariu aparut, ieri, in cotidianului "Novinar". "Este adevarat ca Europa inventeaza tot felul de noi conditii prin care sa amine aderarea noastra si deznodamintul umilintei vizelor. Este indoielnic insa ca strategia agresiva va avea un rezultat pozitiv", conchide cotidianul bulgar "Novinar".
Diplomatia romaneasca nu a reactionat la miscarile politice de la Sofia. Oficial, nu exista nici o luare de pozitie fata de incercarea Bulgariei de a se desprinde de Romania in negocierile cu UE. In problema vizelor, ministrul roman al Afacerilor Externe, Petre Roman, s-a multumit sa dea asigurari ca Romania va indeplini usor conditiile cerute de UE. (A. CIOFLANCA)

Comentarii