Ce se maninca in bucataria Uniunii

vineri, 25 martie 2005, 00:00
3 MIN
 Ce se maninca in bucataria Uniunii

Uniunea are responsabilitatea de a asigura o alimentatie de o calitate superioara consumatorilor. Astfel, de mai bine de 40 de ani, UE a dezoltat o serie de reguli, standarde si practici de monitorizare pentru a garanta o alimentatie de calitate, sanatoasa si, nu in ultimul rind, apetisanta. De exemplu, spre deosebire de Canada si USA, Uninunea nu accepta alimentele provenite de la animale tratate cu hormoni, deoarece exista suspiciuni ca ar avea consecinte negative asupra consumatorilor. UE incurajeaza si pune la dispozitie fonduri pentru ca fermierii sa produca produse agricole de o inalta calitate, protejind in acelasi timp si mediul. Prin incurajarea fermelor, UE incearca sa asigure, de asemenea, si diversitatea produselor alimentare si a tehnologiilor agricole, precum si a produselor de nisa, cu caracteristici regionale. Romania are sanse sa cucereasca piata europeana cu cascavalul afumat ca la bradet (un cascaval care se inveleste in pelicula de ceara de albine, de culoare rosie-maronie si se afuma cel putin o saptamina la fum rece de rumegus si cetina de brad), cu brinza la cosulet (un cas foarte gras de oaie scurs si uscat si framintat cu sare, asemanator cu brinza de burduf, care se indeasa in cosuri din coaja de brad, dupa care se afuma la rece cu cetina si rumegup de brad), urda (obtinuta din fierberea zerului, care spre deosebire de riccotta italienilor, nu ingrasa, fiind proteina pura), binecunoscuta brinza de burduf, homorodul (un cascaval de oaie redospit dupa ce a prins moliciuni si iuteli de mucegai), nasal (un cascaval gras care se face numai la Cluj, imbatrinit la intuneric pina prinde mucegai in grotele de la Taga). Romania propune si bauturile spirtoase traditionale, printre care se numara 13 tipuri de tuica (precum cele de Buzau, Arges si Zalau, Horinca de Maramures si Turtul de Oas), 21 de tipuri de palinca (Rieni Palinca de Bihor, Palinca de Zalau, cea de Cilnau, de Vrancea si de Jaristea) si cinci vinarsuri (Tirnave, Vaslui, Murfatlar, Vrancea si Segarcea).
Alimentele organice sint incurajate
In ultimul timp s-a pus mare pret in UE pe alimentatia organica. Termenul de organic se refera la produsele alimentare care nu contin pesticide chimicale, herbicide sau substante provenite din medicamentele veterinare. Fermierii trebuie sa ia in considerare ca terenul agricol poate fi utilizat pentru producerea acestui tip de alimente doar dupa un termen de cel putin doi ani de zile, cind solul reuseste sa se curete de microbi, chimicale sau alte substante folosite in procesul productiv.
Pe de alta parte, biotehnologia, sau abilitatea de a manipula genetic structura organismelor vii pentru a imbunatati anumite caracteristici, este o tehnica extrem de controversata printre membrii UE. Tehnica a fost deja probata, desi unele state membre s-au opus, cu ajutorul ei imbunatatindu-se recolte de cereale prin marirea rezistentei la paraziti si boli. Datorita suspiciunii opiniei publice la produsele modificate genetic, Uniunea a adoptat legi stricte de verificare a procesului de fabricare, astfel incit sa se elimine orice risc care ar afecta sanatatea publica. Prin aceasta metoda se incearca evitarea unor reactii alergice determinate de anumite substante din diferite produse (precum nucile sau telina), dar si influentarea factorilor care determina obezitatea. Tehnica este folosita si in tratamentul cancerului; astfel, s-a observat ca anumite legume precum varza sau brocolli pot reduce riscul de a dezvolta cancerul, din motive inca necunoscute, care ar putea fi aflate tocmai prin metoda manipularii genetice. (Oana BURGHELEA)

Comentarii