Cine a pus mina pe Craciun?

vineri, 16 decembrie 2005, 00:00
3 MIN
 Cine a pus mina pe Craciun?

America anului 2005 este un front al Craciunului. Lupta se da intre discursul politic si lumea religioasa, intre brazii de Craciun si pomii de Sarbatori sau intre cele doua urari capitale pentru buna dispozitie: „Sarbatori Fericite” ori „Craciun Fericit”. Totul a pornit atunci cind tirania „political corectness” a cenzurat bucuria Craciunului, pentru a nu leza celelalte confesiuni. In multe state americane, cuvintul „Craciun” este pe cale de disparitie. In Chicago, de exemplu, se comercializeaza numai „pomi de Sarbatori”. In Atlanta se discuta doar despre brazii simpli si atit. Insa credinciosii nu s-au lasat intimidati. Grupuri crestine au amenintat ca vor intenta procese, pentru a lupta impotriva discriminarii religiei lor. Polemica pare mai aprinsa in Boston, unde crestinii s-au scandalizat de faptul ca pe bradul impodobit al orasului straluceste titulatura de „Pom de Sarbatori”. Unii locuitori au declarat ca prefera mai degraba sa-si dea brazii la un cioplitor de lemne decit sa-l numeasca cu acest termen impus de „political corectness”. Impotriva laicizarii sarbatorilor au luat pozitii conservatorii. Membrii Congresului SUA au aprins Pomul de Craciun pe colina Capitoliului pentru a sublinia denumirea traditionala . „Sa aprindem deci Pomul de Craciun al poporului. La trei, luminile vor straluci, ca ziua. Unu, doi…” Termenul de „Pom de Craciun” fusese abandonat la mijlocul anilor ’90, dar anul acesta politicienii au vrut sa reinvie radacinile crestine ale americanilor. De asemenea, conservatorii au pornit o campanie de introducere a decorului specific sarbatorii religioase crestine in scoli si in locuri publice. Insa polemica privind sarbatoarea Craciunului este departe de a se fi stins. O serie de oficiali americani s-au aratat public indignati de faptul ca pina si felicitarile trimise de Casa Alba se refera la Sarbatorile de iarna, nu la Craciun. Purtatoarea de cuvint a Laurei Bush a explicat ca foarte credinciosul cuplu prezidential vrea sa respecte astfel toate religiile si toate traditiile existente pe teritoriul Statelor Unite.
Singe de sarbatoare
Batalia impotriva laicizarii Craciunului are loc pe doua fronturi. Conservatorii americani au fost sustinuti puternic de credinciosi, care si-au asumat lupta impotriva comercializarii si secularizarii sarbatorii. Si pentru a convinge, au adoptat metode socante. Joel Krupnick, rezident al New Yorkului, a ales anul acesta, pentru a impodobi casa lui din Manhattan, un decor macabru. Astfel, toti vecinii pot admira in fata casei lui Krupnick un Mos cu un cutit imens linga un brad plin cu capete de papusi Barbie retezate. Alaturi, se dezvaluie privirilor un ren batrin, care musca dintr-un cap de papusa fara corp, cosmetizat cu dire de singe. De efect este si burlanul de pe casa care odopta o anumita forma sexuala, dar si statuia mortii din curte, care rinjeste amenintator. „Este o sarbatoare religioasa, dar au transformat-o intr-o afacere. Nu se poate asa ceva”, a explicat americanul indignarea fata de ceea ce a mai ramas din Craciunul traditional, facind inconjurul Americii.
Bisericile capituleaza
Pe de alta parte, Biserica Catolica din Statele Unite a abandonat lupta. Mai multe biserici catolice americane au scandalizat credinciosii anuntind ca isi vor inchide locasurile pe perioada Craciunului, in pofida faptului ca anul acesta sarbatoarea cade intr-o duminica. In replica, comunitatile religoase au acuzat preotii ca pun umarul la tendintele de secularizare. „Este o mentalitate tipic consumerista. «Sa nu impunem nimanui biserica»”, a avertizat David Wells, profesor de istorie si teologie. „Cred ca acest lucru incurajeaza individualismul promovat de cultura americana, unde toti fac ce vor ei”, a continuat Wells. Clericii au replicat ca se asteapta sa fie vizitati doar de un numar prea mic de credinciosi in ziua de Craciun. „Ultima data cind Craciunul a cazut intr-o duminica a fost in 1994, si forte putini au venit sa se roage la biserica”, a sustinut purtatorul de cuvint al Bisericii Catolice din Willow Creek. Pe de alta parte, catolicii au remarcat insa ca celelalte confesiuni crestine din SUA nu si-au inchis niciodata bisericile de sarbatori, desi uneori au apelat la masuri mai putin ortodoxe, cum ar fi scurtarea mult a serviciilor religioase. (Oana BURGHELEA)

Comentarii