Ciorbea este sef cu patalama la mina

marți, 14 august 2001, 23:00
3 MIN
 Ciorbea este sef cu patalama la mina

Victor Ciorbea a devenit, marti, presedinte al PNTCD, prin votul a 431 de delegati la Congresul extraordinar, acordat atit motiunii sale, "PNTCD-forta unitatii", precum si listei sale de candidati pentru forurile de conducere ale partiduklui.
Din totalul de 452 de delegati, 439 si-au exercitat dreptul de vot, opt buletine fiind declarate nule.
Constantin Dudu Ionescu a devenit secretar general al PNTCD, iar vicepresedinti sint: Serban Bubenek, Ion Caramitru, Gheorghe Ciuhandu, Cornelia Coroianu, Alexandru Herlea, Dorin Mihai, Teodor Morariu, Ioan Muresan, Remus Opris, Irinel Popescu, Nicolae Noica, Radu Sirbu, Gheorghe Vilceanu.
Biroul National de Conducere mai cuprinde si 12 membri, printre care figureaza Tanase Barde, Claudiu Cristea, Adrian Ghita, Orest Onofrei, Bogdan Pitigoi, Mirel Tariuc si George Vodislav.
Prin votarea motiunii, au fost alesi si cei 75 de membri ai Delegatiei Permanente Nationale si cei 22 de supleanti.
Singura motiune depusa la Congresul de ieri al PNTCD pentru functia de presedinte al partidului, "PNTCD-forta unitatii", i-a apartinut lui Victor Ciorbea. Liderii taranisti au decis sa sustina o singura motiune, tocmai pentru a da un semnal de unitate in urma nenumaratelor lupte fratricide din ultima vreme.
Alte schimbari organizatorice au avut un rost similar. Biroul National Central a fost marit de la 15 la 27 de membri, iar Delegatia Permanenta a crescut de la 41 la 75 de membri. Sporirea membrilor acestor organisme de conducere s-a facut pentru a spori legitimitatea noii conduceri prin cooptarea reprezentantilor tuturor zonelor semnificative, respectiv ai tuturor organizatiilor judetene. Pentru ca marirea BNC si a Delegatiei Permanente sa aiba loc in conditii statutare, Congresul a fost precedat de intrunirea Comitetului National de Conducere, care a avut loc luni.
Lista candidatilor nu a oferit surprize: Victor Ciorbea, presedinte interimar al partidului, a condidat la presedintia PNTCD, iar Constantin Dudu Ionescu la cea de secretar general. Un numar de opt actuali vicepresedinti au condidat pentru Biroul Executiv, restul locurilor fiind completate de Cornelia Coroianu, Alexandru Herlea, Dorin Mihai, Teodor Morariu si Remus Opris. La Congres au fost prezenti 520 de delegati, din care 400 alesi, iar 120 membri de drept. In sala au fost prezenti Nicolae Ionescu-Galbeni, Gabriel Tepelea, Valentin Gabrielescu, Doina Cornea.
"Motiunea Ciorbea" este in fapt motiunea "Dudu Ionescu"
Motiunea Ciorbea a continut si programul politic al PNTCD, care este documentul alternativa prezentat de Constantin Dudu Ionescu la CNC din iunie, cind au fost adoptate noul statut si programul politic al gruparii Marga.
Pe parcursul lucrarilor Congresului, vicepresedintii PNTCD Ioan Muresan, Serban Bubenek, Ion Caramitru, Constantin Dudu Ionescu au criticat activitatea partidului sub presedintia lui Andrei Marga, aratind ca, la virful partidului, au fost puse imagini in loc de lideri adevarati, ca persoanele care au produs criza s-au comportat incalificabil si ca, in razboiul cu PDSR, nu a fost data replica cuvenita.
Muresan a declarat ca vremea experimentelor in PNTCD a trecut. Caramitru a cerut conducerii PNTCD sa dezvaluie modul in care a fost infiltrat partidul si sa-i demaste pe cei care au dus la distrugerea lui. Dudu Ionescu A SPUS ca, in razboiul cu PSD, nimeni nu a dat replica, si a enumerat o serie de momente ratate: cresterile groaznice de preturi ale energiei si caldurii, privatizarea Bancii Agricole, sumele mici acordate agricultorilor comparativ cu guvernarea precedenta. Presedintele de onoare al PNTCD, Ion Diaconescu, a deschis, lucrarile Congresului extraordinar, declarind ca prezenta sa si a vechii garzi demonstreaza ca acesta "este singurul si adevaratul PNTCD".
Partidul supravietuieste din dobinzi bancare
O interventie aparte a avut Teodor Morariu, trezorerierul partidului, care a declarat ca PNTCD se afla intr-o situatie financiara precara si are nevoie de bani. El a precizat ca, la 1 ianuarie, PNTCD avea in cont 9,8 miliarde de lei, iar la sfirsitul lunii iulie deficitul era de doua miliarde de lei. Morariu a spus ca ponderea cotizantilor si a veniturilor reprezinta 3 la suta, in timp ce dobinzile bancare asigura 92 la suta din surse. El a spus ca nu a fost pusa in aplicare "asanarea restantelor" la cotizatiile fostilor demnitari, aratind ca "restantier sef" era tocmai fostul presedinte al partidului, Andrei Marga, care nu a platit nici un leu din cotizatia de cinci la suta. (A.C.)

Comentarii