Coastele slabei opozitii romanesti se pot numara de la Oxford

duminică, 26 august 2001, 23:00
4 MIN
 Coastele slabei opozitii romanesti se pot numara de la Oxford

Dupa ce nu a reusit sa patrunda in noul parlament, PNTCD este framintat de lupte interne intre aripa Marga si aripa Ciorbea. Aceasta separare nu este pe considerente ideologice sau tactico-politice, ci este dictata de lupte pentru instituirea controlului asupra resurselor de partid. Ambele aripi se acuza reciproc de coruptie – de exemplu, numarul mare de fundatii constituite de lideri ai partidului, al caror singur scop il reprezinta asigurarea nivelului lor ridicat de trai. Pentru majoritatea opiniei publice, partidul este compromis in totalitate si incapabil sa participe la o viata politica plina de vitalitate. La sfirsitul anilor 90, retorica sa anticomunista a incetat sa fie actuala dupa ce a devenit clar ca morala coalitiei de centru-dreapta nu este mai diferita de cea a PDSR, se arata in analiza "Oxford Analytica".
PNL si PD nu conteaza
Desi au obtinut sapte la suta din voturi la alegerile din toamna trecuta, Partidul Liberal este totusi slab pentru a putea sa mobilizeze fortele de centru-dreapta, iar relatiile sale cu social-democratii sint destul de instabile.
Partidul Democrat este prins, in acest moment, in lupta dintre Petre Roman si Traian Basescu. Unul dintre primii pasi intreprinsi de Basescu dupa preluarea sefiei PD a fost declansarea negocierilor de fuziune cu un partid popular nationalist, condus de Virgil Magureanu, fost sef al serviciilor secrete, se arata in analiza "Oxford Analytica". Stilul autoritar al lui Basescu a dus la un sir de demisii din partid.
PSD guverneaza discretionar
Una dintre cele mai mari probleme ale vietii politice din Romania o reprezinta lipsa exercitarii unui control asupra guvernarii PSD. Slabiciunea politica a fostelor partide de guvernamint nu le permite sa fie o opozitie activa si efectiva. Criticile fata de actuala guvernare vin, in special, din partea mass-media si a unor organizatii neguvernamentale si vizeaza nereguli in sistemul judiciar, precum si politica de cadre – inlaturarea din posturi a persoanelor a caror loialitate fata de partid poate fi pusa sub semnul intrebarii. Analistii politici considera ca partidul doreste sa "inghita statul" si sa instituie un control deplin asupra vietii publice din Romania, mai afirma sursa citata.
Nationalismul, eterna problema
O alta problema a vietii politice din Romania o reprezinta tendintele nationaliste. Incercarile PSD de a intra in straiele noi ale unui partid unificator au dus la gasirea unui limbaj comun cu fostul sau adversar – UDMR. Acest fapt ii permite sa nu apeleze la ajutorul PRM, formatiune de extrema dreapta, care i-ar produce serioase pierderi de imagine, in special in strainatate. Legea votata de parlamentul ungar privind statutul maghiarilor din afara Ungariei ameninta aceste relatii.
Luat ca intreg, PSD a reusit sa-si imbunatateasca imaginea in Occident prin asigurarea unei perioade de refacere economica, a intors spatele dominatiei statului in economie si si-a demonstrat intentiile serioase in privinta aderarii la structurile europene si euro-atlantice. Mai mult, Romania joaca un rol constructiv pe durata detinerii presedintiei OSCE, in cautarea unei solutii pentru tensiunile etnice din Europa de Sud-Est. Astfel, tensiunile in privinta minoritatii ungare pot sa nu fie privite ca o manifestare a sovinismului romanesc. Aceasta atitudine nu va mai dura insa daca PSD va decide sa se alieze in problema statutului maghiarilor de peste hotare cu nationalistii de extrema dreapta, sustine sursa citata.
Principala opozitie – in interiorul PSD
Intr-un viitor apropiat, partidul lui Nastase nu pare a avea probleme cu opozitia, care pare incapabila a se uni. Cel mai mare pericol zace in sinul PSD. Grupul nationalistilor care se pronunta impotriva vinzarii unor obiective industriale companiilor straine nu este deloc neglijabil, iar in plus exista pericolul ca acesta sa caute sprijinul nationalistilor de extrema dreapta, se arata in analiza firmei internationale de consultanta.
Slabiciunea cronica a opozitiei asigura o mai buna activitate in parlament. Insa, in conditiile lipsei unui control efectiv al opozitiei, Nastase trebuie sa supuna partidul la serioase eforturi pentru a-l pazi de tendinte autoritare.
Una dintre cele mai serioase probleme care pot aparea in Romania este posibilitatea ca eventualele nemultumiri fata de guvernare sa-si gaseasca expresia in populism si nu in caile democratice traditionale, este de parere "Oxford Analytica".
Nastase face pe analistul
Primul ministru Adrian Nastase a declarat, simbata, la Scoala de vara a tineretului social-democrat, ca PD si PNL se afla in criza de lideri si de identitate, iar UDMR se confrunta cu "ideea monolitului". Nastase le-a spus tinerilor social-democrati ca trebuie sa fie atenti, pentru ca orice partid trece prin crize de lideri si de identitate. "PD si PNL se confrunta cu aceste probleme. Este important sa urmarim si ce se intimpla cu UDMR, care se confrunta cu ideea monolitului", a subliniat Nastase. El a mai spus ca "trebuie sa se inteleaga corect frustrarile de vot pentru o politica de extrema dreapta sau de stinga". Nastase a precizat ca, din aceasta toamna, PSD va promova citeva programe ideologice social-democrate si europene. Astfel, el a spus ca este important sa se urmareasca conceptia romaneasca a reformei si a apreciat ca PSD trebuie sa afirme mai puternic increderea in libertate, care sa nu fie inteleasa ca anarhie.
(A.C.)

Comentarii