CSM cere ICCJ sesizarea Curtii Constitutionale pe legea raspunderii magistratilor

joi, 15 decembrie 2011, 14:04
4 MIN
 CSM cere ICCJ sesizarea Curtii Constitutionale pe legea raspunderii magistratilor

"In conditiile adoptarii, astazi, 15 decembrie 2011, de catre Plenul Senatului a proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, referitor la raspunderea disciplinara a magistratilor si reorganizarea Inspectiei Judiciare, CSM solicita de urgenta, punerea in discutia Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie sesizarea Curtii Constitutionale pentru controlul constitutionalitatii acestei legi inainte de promulgare", se arata intr-un comunicat de presa.

Consiliul Superior al Magistraturii considera ca legea astfel adoptata are prevederi care aduc atingere independentei judecatorului, atat din perspectiva controlului asupra fondului hotararilor judecatoresti, cat si in ceea ce priveste reanalizarea unor hotarari definitive si irevocabile, precum si implicarea Executivului in declansarea actiunii disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor.

"Aceste prevederi incalca principiul independentei justitiei si principiul separatiei puterilor in stat, consacrate constitutional, dar si prevederile Legii fundamentale privind rolul Consiliului Superior al Magistraturii in ceea ce priveste cariera magistratilor", afirma CSM.

Senatul a adoptat, joi, cu 75 voturi "pentru", 30 de voturi "impotriva" si sase abtineri, un proiect de lege care extinde sfera abaterilor disciplinare in cazul judecatorilor si procurorilor si infiinteaza Inspectia Judiciara ca personalitate juridica.

Proiectul de lege extinde sfera abaterilor disciplinare in cazul magistratilor, inclusiv prin introducerea sanctiunii disciplinare a suspendarii din functie pe o perioada de pana la sase luni.

Proiectul infiinteaza Inspectia Judiciara ca structura cu personalitate juridica in cadrul CSM.

PSD a anuntat, prin senatorul Dan Sova, ca va contesta legea la Curtea Constitutionala.

Senatul este Camera decizionala. Proiectul fusese respins de Camera Deputatilor.

Prin proiectul de lege, promovat de Guvern, se infiinteaza Inspectia Judiciara, ca structura cu personalitate juridica in cadrul CSM. Inspectia Judiciara ar urma sa actioneze independent si se va ocupa cu analiza, verificarea si controlul magistratilor.

Inspectia Judiciara urmeaza sa fie condusa de un inspector sef, ordonator principal de credite, numit de plenul CSM pe un mandat de trei ani, cu posibilitatea unei singure innoiri, in urma unui concurs organizat de CSM.

Abaterile disciplinare definite de lege sunt: manifestari care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale, incalcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii, atitudinile ireverentioase in timpul exercitarii atributiilor de serviciu fata de colegi, personalul instantei, inspectori judiciari, avocati, experti sau martori.

De asemenea, constituie abateri disciplinare desfasurarea de activitati publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice in exercitarea atributiilor de serviciu, refuzul nejustificat de a primi la dosar cererile, concluziile sau actele depuse de parti, nerespectarea de catre procuror a dispozitiilor procurorului ierarhic superior, nerespectarea in mod repetat si din motive imputabile a dispozitiilor legale privind solutionarea cu celeritate a cauzelor, nerespectarea secretului deliberarii si a altor informatii de aceeasi natura.

Absentele nemotivate de la serviciu, imixtiunea in activitatea unui alt judecator sau procuror, folosirea functiei detinute pentru a obtine un tratament favorabil din partea autoritatilor sau interventiile pentru solutionarea unor cereri, nerespectarea in mod grav sau repetat a dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, participarea directa sau prin persoane interpuse la jocurile de tip piramidal, jocuri de noroc sau sisteme de investitii pentru care nu este asigurata transparenta fondurilor sunt si ele considerate abateri disciplinare.

De asemenea, nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale ori a deciziilor ICCJ, precum si exercitarea functiei cu rea credinta sau grava neglijenta constituie abateri disciplinare.

Reaua credinta exista, potrivit proiectului de lege, atunci cand judecatorul sau procurorul incalca cu stiinta normele de drept material sau procesual, urmarind sau acceptand vatamarea unei persoane.

Grava neglijenta exista, potrivit proiectului de lege, atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa, in mod grav, neindoielnic si nescuzabil, normele de drept material si procesual.

Sanctiuniile disciplinare care se pot aplica judecatorilor si procurorilor, proportional cu gravitatea abaterilor, sunt: avertismentul, diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu pana la 20% pe o perioada de pana la sase luni, mutarea disciplinara pentru o perioada de pana la un an, suspendarea din functie pentru o perioada de pana la sase luni si excluderea din magistratura.

Actiunile disciplinare in cazul abaterilor savarsite de un judecator se exercita de Inspectia Judiciara prin inspectorul judiciar, de ministrul Justitiei sau de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Actiunile disciplinare in cazul abaterilor savarsite de procurori se exercita de Inspectia Judiciara prin inspectorul judiciar, de ministrul Justitiei sau procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ.

Sunt introduse, de asemenea, notiunile de exercitare a functiei cu grava neglijenta ori rea credinta, precum si existenta conditiei "bunei reputatii" ca o cerinta de acces si mentinere in functie.

Grupurile parlamentare ale UNPR si UDMR si-au anuntat sustinerea pentru acest proiect de lege, in timp ce senatorii PSD si PNL au formulat obiectii.

Senatorul PSD Dan Sova a afirmat ca proiectul are "aspecte inadmisibile" pentru ca acorda ministrului Justitiei puteri sporite in ceea ce priveste initierea procedurilor de sanctionare a magistratilor.

Sova a acuzat faptul ca proiectul nu tine cont de observatiile CSM.

"Principalul efect al acestei noi reglementari este ca vor fi mai multe sanctiuni indreptate impotriva unui judecator sau procuror decat procesele avute pe rol. (…) Fiecare procuror care va indrazni sa se duca peste cei care fac crima organizata sau se ocupa cu spalare de bani, pentru fiecare citatie, pentru fiecare actiune, se va face cate o plangere, iar impresia oamenilor va fi mai rea, pentru ca aceste plangeri nejustificate vor fi respinse, iar oamenii vor spune «uite cum se apara intre ei»", a spus el.

Sova a anuntat ca PSD va ataca la Curtea Constitutionala acest proiect, bazandu-se pe aspectele de neconstitutionalitate invocate in avizul CSM.

Dupa vot, ministrul Predoiu a afirmat ca, in ceea ce priveste initierea procedurilor disciplinare care tin de atributele sale, nu va intreprinde nimic fara sa se consulte cu CSM. (Mediafax)

Comentarii