CSM declanseaza procedura de selectie a candidatilor pentru Inspectia Judiciara

vineri, 16 decembrie 2011, 10:10
3 MIN
 CSM declanseaza procedura de selectie a candidatilor pentru Inspectia Judiciara

CSM spune ca la sfarsitul lunii aprilie 2012, majoritatea mandatelor inspectorilor judiciari vor expira, astfel ca s-a stabilit un calendar pentru ocuparea celor 15 locuri de inspector in cadrul Serviciului de inspectie pentru judecatori si opt locuri de inspector in cadrul Sertviciului pentru procurori.

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat declansarea procedurii de selectie a candidatilor la functia de inspector in cadrul Inspectiei judiciare de pe langa Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru ocuparea a 23 de posturi de inspector care urmeaza a se vacanta pana la data de 01 mai 2012 inclusiv, din care 15 in cadrul Serviciului de inspectiei judiciara pentru judecatori si 8 posturi in cadrul Serviciului de inspectie judiciara pentru procurori, repartizarea posturilor urmand a se face in raport cu criteriul de reprezentativitate instituit de art.42 alin.(2) din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii", a stabilit, joi, plenul CSM.

Tot joi, Senatul a adoptat proiectul de lege care extinde sfera abaterilor disciplinare in cazul judecatorilor si procurorilor si infiinteaza Inspectia Judiciara ca personalitate juridica. Concret, Senatul a adoptat proiectului Ministerului Justitiei pentru modificarea si completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, referitor la raspunderea disciplinara a magistratilor si reorganizarea Inspectiei Judiciare.

Proiectul de lege extinde sfera abaterilor disciplinare in cazul magistratilor, inclusiv prin introducerea sanctiunii disciplinare a suspendarii din functie pe o perioada de pana la sase luni.

Proiectul infiinteaza Inspectia Judiciara ca structura cu personalitate juridica in cadrul CSM.

CSM este nemultumit de aceasta lege, astfel ca a solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa sesizeze Curtea Constitutionala, intrucat are prevederi care aduc atingere independentei judecatorului, atat din perspectiva controlului asupra fondului hotararilor judecatoresti, cat si in ceea ce priveste reanalizarea unor hotarari definitive si irevocabile, precum si implicarea Executivului in declansarea actiunii disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor.

"In conditiile adoptarii, in 15 decembrie 2011, de catre Plenul Senatului a proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, referitor la raspunderea disciplinara a magistratilor si reorganizarea Inspectiei Judiciare, CSM solicita de urgenta, punerea in discutia Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie sesizarea Curtii Constitutionale pentru controlul constitutionalitatii acestei legi inainte de promulgare", se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.

"Aceste prevederi incalca principiul independentei justitiei si principiul separatiei puterilor in stat, consacrate constitutional, dar si prevederile Legii fundamentale privind rolul Consiliului Superior al Magistraturii in ceea ce priveste cariera magistratilor", afirma CSM.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, sustine insa ca este nevoie de cenzura in privinta derapajelor justitiei si de extinderea titularilor dreptului de actiune in ceea ce priveste initierea cercetarii disciplinare a magistratilor prin includerea ministrului Justitiei, a procurorului general al Romaniei si a presedintelui ICCJ.

Predoiu a afirmat ca ministerul primeste anual sute de memorii de la cetateni care primesc ca raspuns faptul ca ministrul Justitiei nu poate declansa niciun mecanism care sa verifice daca in aceste cazuri exista sau nu o eroare judiciara.

Demnitarul a subliniat ca, prin legea privind raspunderea magistratilor, ministrul Justitiei va putea declansa o cercetare disciplinara, dar ca acesta va fi judecata mai departe de sectiile CSM, respectiv cea pentru judecatori si cea pentru procurori.

Daca judecatorii constitutionali vor stabili ca legea adoptata de Senat respecta legea fundamentala, atunci va trebui declansata o alta procedura pentru Inspectia Judiciara.

Pe de alta parte, marti, 13 decembrie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat propunerea Comisiei de achizitie publica pentru inchirierea unui nou spatiu necesar pentru desfasurarea activitatii Inspectiei Judiciare, respectiv a unui imobil (SAPA5E) situat in strada Agricultori (zona Pache Protopopescu), din Bucuresti, care are o suprafata disponibila de 1.480 de metri patrati, pretul estimativ de inchiriere fiind de 10-12 euro/m.p., fara TVA. (Mediafax)

Comentarii