Daca Vadim cistiga, PDSR trece in opozitie

miercuri, 29 noiembrie 2000, 00:00
5 MIN
 Daca Vadim cistiga, PDSR trece in opozitie

PDSR a propus PD, PNL si UDMR, precum si sindicatelor si patronatelor un "Memorandum privind realizarea unui pact politic si social in Romania".
Prezentam integral textul memorandumului:
"Avind in vedere rezultatele oficiale ale alegerilor parlamentare si prezidentiale din 26 noiembrie 2000,
Exprimind hotarirea de a stopa ascensiunea extremismului, xenofobiei si autoritarismului in structurile parlamentare, prezidentiale si guvernamentale din Romania,
Tinind seama de grava criza economica, sociala si politica in care se afla Romania,
Pornind de la necesitatea asigurarii unui climat politic stabil care sa permita continuarea reformei, privatizarii si a procesului de pregatire a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si structurile euro-atlantice,
Intelegind urgenta masurilor care sa permita stoparea declinului economic si combaterea saraciei, pregatirea conditiilor minime pentru trecerea perioadei de iarna 2000-2001,
Partile semnatare consimt sa incheie urmatorul PACT POLITIC SI SOCIAL pe perioada noiembrie 2000 – noiembrie 2001:
1. Sprijinirea in turul II al alegerilor prezidentiale din 10 decembrie 2000 a candidatului PDSR, domnul Ion Iliescu.
2. Stabilirea structurii de conducere a Parlamentului si a comisiilor permanente in concordanta cu rezultatele obtinute la alegerile din 26 noiembrie 2000, pe baza unei intelegeri separate intre partidele parlamentare semnatare.
3. Acordarea sprijinului parlamentar Guvernului ce va fi constituit de PDSR – formatiunea politica cistigatoare a scrutinului din 26 noiembrie 2000.
4. Instituirea unui Moratoriu social cu principalele centrale sindicale si patronate, in vederea aplicarii masurilor guvernamentale de urgenta care sa conduca la :
– relansarea activitatii economice;
– combaterea saraciei si somajului;
– refacerea autoritatii institutiilor statului, asigurarea sigurantei cetateanului;
– stoparea birocratiei si a coruptiei;
– aplicarea Strategiei nationale si a Programului de masuri pentru pregatirea conditiilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.
5. Partidele parlamentare semnatare se angajeaza sa asigure un climat politic stabil si constructiv in Parlamentul Romaniei, conlucrind pentru pregatirea si adoptarea proiectelor de acte normative propuse de guvern.
– Partidele parlamentare semnatare se vor abtine, pe perioada valabilitatii Pactului, de la initierea sau sustinerea unor motiuni de cenzura.
6. Partile semnatare se angajeaza sa constituie o Comisie speciala pentru pregatirea propunerilor de modificare a unor importante acte normative:
– Constitutia Romaniei;
– Regulamentele de organizare si functionare ale Senatului si Camerei Deputatilor;
– Legile necesare reformei sistemului politic si electoral.
7. Guvernul PDSR se angajeaza sa consulte, in prealabil, partile semnatare in problemele majore de politica interna si externa ale Romaniei.
8. Guvernul PDSR, cu sprijinul legislativ al partilor semnatare, va lua masuri de urgenta pentru:
– asigurarea rezolvarii problemelor specifice perioadei de iarna pentru populatie, indeosebi prin sprijinirea categoriilor defavorizate;
– dezvoltarea sectorului privat in industrie si agricultura, incurajarea activitatii intreprinderilor mici si mijlocii;
– crearea elementelor de baza pentru cresterea veniturilor populatiei si ameliorarea conditiilor de viata ale cetatenilor;
– continuarea reformei fiscale, in concordanta cu angajamentele luate fata de Comisia Europeana;
– continuarea privatizarii in conditii de transparenta si eficienta;
– asigurarea unui climat favorabil pentru dezvoltarea investitiilor straine directe;
– continuarea reformei in justitie si administratia publica;
– definitivarea legilor proprietatii si crearea conditiilor pentru aplicarea prevederilor acestora.
Pe durata valabilitatii PACTULUI, partile semnatare se angajeaza sa actioneze, cu buna credinta, pentru respectarea angajamentelor convenite, conditie esentiala pentru scoaterea tarii din criza, continuarea proceselor democratice, consolidarea statului de drept si crearea premiselor pentru integrarea Romaniei in structurile europene si euro-atlantice."
PNL: "Vom sprijini guvernul in chestiuni punctuale"
Prim-vicepresedintele PNL Valeriu Storica a declarat ca PRM ar putea sustine Memorandumul propus de PDSR doar pentru masuri punctuale, insa considera ca acest document trebuie redactat pe baza negocierilor dintre PDSR, PNL, PD si UDMR, nu sa fie dictat de catre PDSR. Stoica a propus "demararea urgenta" a negocierilor.
Anterior, Stoica declarase ca va recomanda Biroului Permament Central raminerea partidului in opozitie, deoarece formatiunea liberala are datoria de a reconstrui un segment politic de centru-dreapta puternic, de a se delimita de fortele de stinga si de cele nationalist-extremiste, astfel incit Romania sa aiba o opozitie democratica al carei "nucleu dur" sa fie chiar PNL. Stoica a spus ca, in urma alegerilor, PNL este singurul partid de centru-drepta din Parlament si are "responsabilitatea" de a reconstrui acest segment politic. "Numai din opozitie ne putem delimita de PDSR si PRM", a spus Stoica, adaugind ca PNL nu poate accepta "confiscarea opozitiei" de catre fortele politice nationalist-extremiste. Valeriu Stoica a mai spus ca este nevoie de reconstruirea raporturilor dintre putere si opozitie, care sa fie bazate nu pe excludere, ci pe "actiuni complementare". "Vom cenzura orice actiune a viitorului Guvern care va fi contrara valorilor noastre liberale si valorilor democratice, si, in acelasi timp, vom putea sustine toate acele actiuni expresie a intereselor nationale, intereselor cetatenilor, a continuarii reformelor si a integrarii europene", a afirmat prim-vicepresedintele PNL. In ceea ce priveste turul al doilea al alegerilor prezidentiale, Stoica a spus ca indeamna electoratul PNL sa mearga la vot si sa nu voteze cu fortele extremiste.
Prim-vicepresedintele PNL Valeriu Stoica a anuntat ca liderii liberali se vor intilni, miercuri dimineata, cu PD pentru a discuta textul memorandumului propus de PDSR privind realizarea unui pact politic si social in Romania.
Intilnirea a fost confirmata si de vicepresedintele PD Traian Basescu.
PD: "O sa-i sprijinim tot atit cit ne-au sprijinit si ei pe noi"
Vicepresedintele PD Radu Berceanu a declarat, marti, ca asteapta sa primeasca, pe o cale oficiala si nu prin intermediul televiziunii, propunerea PDSR referitoare la incheierea unui memorandum de sustinere a viitorului guvern, dar a apreciat ca ar fi o "utopie" ca PD sa se afle in opozitie si, in acelasi timp, sa sustina si guvernul. "O sa-i sprijinim tot atit cit ne-au sprijinit si ei pe noi" a spus Berceanu, care a mai afirmat ca PDSR ar fi trebuit sa arate cum poate fi sprijinit un guvern de catre un partid aflat in opozitie si sa "breveteze" aceasta formula politica inca din perioada 1996-2000. El a aratat ca electoratul a acordat PDSR responsabilitatea de a guverna, in timp ce PD a fost "sanctionat" pentru greutatile reformei si, in consecinta, se va afla in opozitie. Berceanu a spus ca, daca PDSR va face propuneri concrete legate de integrarea mai rapida in Uniunea Europeana sau care privesc "interesul national", PD ar putea sa sprijine asemenea masuri. Vicepresedintele PD a mai declarat, in legatura cu solicitarea PDSR ca Ion Iliescu sa fie sprijinit in turul doi al alegerilor prezidentiale, ca Partidul Democrat va face "tot posibilul" pentru a bloca ascensiunea extremismului. "Unul din candidati este candidat pentru Balaceanca nu pentru Cotroceni, asa ca nu ne mai ramin multe optiuni", a spus Berceanu.
UDMR: "Depinde"
Tot ca raspuns la propunerea PDSR, presedintele UDMR Marko Bela a declarat ca este fireasca decizia PDSR de a-si asuma raspunderea formarii viitorului Guvern si a precizat ca un eventual sprijin acordat PDSR de UDMR depinde de principiile cuprinse in program si in Memorandumul propus de PDSR. "Va trebui sa vedem acest Memorandum, sa analizam, sa vedem daca se regasesc si niste prioritati ale noastre privind continuarea reformei si privind minoritatile nationale. Daca vom regasi aceste elemente, atunci putem discuta pe baza documentului", a precizat presedintele UDMR.
(A. CIOFLANCA)

Comentarii