Fost sef de serviciu in Ministerul Economiei, patru ani de inchisoare pentru coruptie

joi, 15 decembrie 2011, 18:11
3 MIN
 Fost sef de serviciu in Ministerul Economiei, patru ani de inchisoare pentru coruptie

Tribunalul Bihor a pronuntat, joi, sentinta in cazul lui Niculae Dinculeasa, fost sef de serviciu in Ministerul Economiei, si in cazul a cinci oameni de afaceri, trimisi in judecata in 2006 de procurorii DNA Oradea pentru coruptie, evaziune fiscala sub forma continuata, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani, fapte prin care au prejudiciat bugetul de stat cu peste 12 milioane de lei..

Dintre cei sase inculpati, cinci au primit pedepse cu executare, iar fata de o persoana judecatorii au dispus incetarea procesului penal pentru prescrierea raspunderii penale.

Potrivit sentintei, Niculae Dinculeasa a fost condamnat la patru ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru luare de mita si obtinere de foloase necuvenite cu urmare a indeplinirii unor insarcinari incompatibile cu functia de supraveghere si control al agentilor economici.

Papp Sandor, administrator al SC Steel Petrol SRL Oradea, a primit sapte ani cu executare pentru dare de mita, evaziune fiscala in forma continuata, determinarea cu rea-credinta si obtinerea nelegala de TVA din fapte de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si spalare de bani.

Partenerul acestuia de afaceri, Gheorghe Mudura, administrator al SC Calugareni Com SRL Oradea si SC Euromaster SRL Oradea, a fost condamnat la opt ani de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala in forma continuata, pentru spalare de bani, determinarea cu rea-credinta si obtinerea nelegala de TVA din complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave.

In acelasi dosar, Telescu Gheorghe, administrator al SC Cameleon SRL Timisoara, a fost condamnat de instanta oradeana la cinci ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, iar Tudor Gavrilut, administrator al SC Eurobild Trade SRL Oradea, la patru ani de inchisoare cu executare pentru complicitate la evaziune fiscala in forma continuata.

In cazul unui sirian, Al Kassas Abdul Aziz, administrator al SC Aziza Impex SRL Cluj-Napoca, trimis in judecata de DNA Oradea pentru complicitate la evaziune in forma continuata, judecatorii au dispus incetarea procesului ca urmare a implinirii termenului de prescriptie a raspunderii penale.

Totodata, magistratii Tribunalului Bihor au dispus ca toti inculpatii sa plateasca, in solidar cu firmele, prejudiciul de 12.478.531 lei cu dobanzi si penalitati de intarziere si confiscarea sumei de 45.100 lei, primita ca mita de Dinculeasa.

De asemenea, judecatorii au dispus mentinerea masurilor asiguratorii luate prin ordonanta procurorilor DNA inca din 2006 asupra bunurilor mobile si imobile apartinand afaceristilor, dar si fostului sef de serviciu pana la ramanerea definitiva a sentintei.

Decizia luata de Tribunalului Bihor nu este definitiva, ea fiind atacata imediat dupa pronuntarea sentintei, atat de cei cinci inculpati condamnati la pedepse cu executare, cat si de procurorii DNA Oradea.

Niculae Dinculeasa a fost trimis in judecata in ianuarie 2006 de procurorii DNA Oradea, alaturi de cei cinci oameni de afaceri, pentru infractiuni de coruptie prin care bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 12 milioane de lei.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 2001 – 2003, Papp Sandor, patronul Steel Petrol, si Gheorghe Mudura, administratorul SC Calugareni Com SRL Oradea si SC Euromaster SRL Oradea, au inregistrat in contabilitate facturi provenite de la firme fara activitate ori chiar inexistente care atestau achizitii fictive cu fier vechi in valoare de peste 15 milioane de lei, in urma carora cei doi oameni de afaceri au recuperat TVA necuvenit de 2,9 milioane de lei si, totodata, si-au diminuat ilegal taxele si impozitele datorate statului cu 6,7 milioane de lei.

Procurorii au aratat in rechizitoriu ca, pentru a se pierde urma ingineriilor financiare, oamenii de afaceri actionau si cu complicitatea altor trei firme, Cameleon SRL Timisoara, administrata de Gheorghe Telescu, SC Eurobild Trade SRL Oradea, administrata de Tudor Gavrilut, si Aziza Impex SRL Cluj-Napoca, administrata la vremea respectiva de sirianul Al Kassas Abdul Aziz, acuzati de complicitata.

Totodata, intreaga cantitate de fier vechi achizitionata pe acte a fost directionata, tot prin intermediul unor documente fictive, spre export cu complicitatea consilierului Niculae Dinculeasa, sef serviciu in cadrul Comisiei Nationale pentru Reciclarea Materialelor din Ministerul Economiei. Potrivit procurorilor, Dinculeasa le facilita obtinerea licentelor de export, in schimbul unor sume de bani pe care afaceristii le trimiteau periodic prin mandate on-line, totalul mitei incasate de Dinculeasa ridicandu-se la 45.100 lei. (Mediafax)

Comentarii