FOTO: Lonely Planet, in cautarea adevaratului Dracula

vineri, 14 octombrie 2011, 08:06
3 MIN
 FOTO: Lonely Planet, in cautarea adevaratului Dracula

 VEZI GALERIA FOTO

Cu mult timp inainte ca volumul lui Bram Stoker despre Dracula sa devina un bestseller si sa nasca o obsesie la nivel mondial pentru vampiri, conducatorul Tarii Romanesti, Vlad Tepes genera controverse datorita repetatelor victorii impotriva otomanilor, dar si din cauza metodelor sale de tortura considerate a fi printre cele mai inspaimantatoare, relateaza BBC.

Numele lui Vlad Tepes este asociat cu cele mai groaznice cazne pe care cineva si le poate imagina: de la metoda care i-a si adus numele de "Tepes", pana la torturi draconice cum ar fi fierberea sau ingroparea de vii a nelegiutorilor. Sadismul conducatorului muntean este demonstrat de pedeapsa cu trasul in teapa, o metoda de tortura care cauza dureri infioratoare pentru ca moartea survenea la cel putin 48 de ore dupa ce invinuitul era ridicat in teapa.

Aceasta practica nu era, insa, neobisnuita in Evul Mediu. Se spune ca varul crudului domnitor, Stefan cel Mare, cel mai apreciat dintre toti conducatorii Moldovei, a tras in aceeasi teapa, unul peste celalalt, 2.300 de prizonieri turci in anul 1473. Ceea ce, nareaza reporterul BBC, nu a impiedicat poporul roman sa il sanctifice.

Una dintre legendele care planeaza in jurul lui Vlad Tepes relateaza cum, in 1462, cand sultanul Mehmed al II-lea a intrat in Tara Romaneasca cu o armata de 90.000 de oameni au fost intampinati de "o padure" de 20.000 de tepe in care erau infipti tot atatia soldati, care fusesera luati prizonieri intr-un atac anterior al otomanilor. Lupta dintre armata demoralizata a lui Mehmed al II-lea si soldatii lui Tepes – temuti pentru tacticile de gherila pe care le foloseau in confruntarile armate – a fost lipsita de succes pentru cotropitori.

Tepes – un izvor nesecat de legende pentru turisti

Vlad Tepes a ramas un erou in constiinta comuna a romanilor, chiar daca imaginea acestuia este acum "contaminata" de legendele cu vampiri care roiesc in jurul acestui personaj istoric. Faptele istorice consemnate de cronici nu au rezistat in fata nevoii de castig din turism si au fost coplesite de imaginea conducatorului valah in postura de vampir inscriptionata pe tricouri si pe cani de cafea.

Exploatarea constanta a acestei imagini a facut din castelul Bran (in care Vlad Tepes nici nu a locuit vreodata, de fapt se crede ca nici nu ar fi calcat prin regiune) un epicentru al valurilor de exploratori amatori de legende cu vampiri. De fapt, domiciliul real al acestuia a fost cetatea Poienari, construita in stanca, in muntele Cetatea, la 4 kilometri de barajul Vidraru, pe care reporterul BBC o caracterizeaza ca fiind "atat de departe de cararile arhicunoscute de turisti, incat doar cativa istorici, cativa pasionati si poate soferi rataciti mai ajung la ea".

Cetatea a fost ridicata pe ruinele unei fortarete de catre prizonierii turci in anul 1459, pentru a servi drept refugiu pentru domnitori, fiind greu de observat de inamici. Constructia se presupune ca a fost avariata in urma unui cutremur si o parte din aceasta s-a prabusit in anul 1888. Ceea ce se poate vizita in prezent este doar o urma a impresionantelor turnuri de odinioara, imagine infrumusetata de splendidul peisaj muntos din regiune. Dar, este in acelasi timp un obiectiv turistic destinat celor cu antrenamentele la zi pentru ca accesul la aceasta cetate se face urcand peste 1.400 de trepte. (Romania Libera)

Comentarii