Granitele cu Ucraina ramin inca trasate cu linie punctata

joi, 07 octombrie 1999, 23:00
3 MIN
 Granitele cu Ucraina ramin inca trasate cu linie punctata

Tratatul cu Ucraina a fost incheiat destul de repede, semnarea lui avind loc pe 2 iunie 1997. Romania spera ca, prin acesta miscare rapida, sa sensiblizeze statele cu putere de decizie din NATO. Bunele relatii cu vecinii, a caror expresie in planul relatiilor bilaterale sint tratatele de baza, reprezentau unul din cele cinci criterii care faceau, la vremea aceea, dintr-o tara, un candidat cu sanse sa fie invitat sa adere la NATO. In luna iulie, la summitul de la Madrid, Romania nu a primit aceasta invitatie. Tratatul era semnat si ratificat de Parlamentul de la Bucuresti si de Rada Suprema a Ucrainei. Departe de a fi un acord perfect, Tratatul cu Ucraina este, fara indoiala, un document folositor ambelor state. Graba cu care a fost negociat a lasat insa nerezolvate doua probleme: frontiera de stat si statutul apelor teritoriale. Tratatul insa stipuleaza ca ambele chestiuni vor face obiectul unor acorduri separate.
Romania si Ucraina nu au avut niciodata o frontiera de stat trasata dupa regulile internationale. Tratatul din 1997 reflecta principiul recunoasterii reciproce a frontierei. Finalizarea discutiilor pentru trasarea granitei este legata in mod direct de cea a statutului apelor teritoriale si a delimitarii platoului continental de la Marea Neagra. Odata incheiat acordul privind frontiera, trebuie incheiat si cel privind apele teritoriale. Prin tratatul din 1997, Romania si Ucraina s-au angajat sa reglementeze chestiunea apelor teritoriale si a platoului continenetal in termen de doi ani, sau, dupa incheierea acordului de frontiera. In cazul nesolutionarii problemei platoului continental, partile se vor intilni la Curtea de arbitraj de la Haga. Negocierile pentru trasarea frontierei de stat au inceput in noiembrie 1997. Romania si Ucraina au 800 de kilometri de granita terestra si 65 kilometri de granita fluviala, pe Dunare. Trasarea granitei terestre nu pune mari probleme, sint de parere expertii. In schimb, delimitarea granitei pe Dunare ramine una din pietrele de incercare ale diplomatiei romanesti.
Negocieri interminabile
La inceputul lunii noiembrie, la Bucuresti va avea loc o noua runda de negocieri pentru Tratatul de delimitare a frontierei de stat dintre Romania si Ucraina, pentru a fi discutate si aspectele care tin de trasarea granitei fluviale. Este foarte posibil ca aceasta runda sa fie una din ultimele, si Tratatul sa fie gata in luna decembrie. Un astfel de scenariu ar da o sansa si tratativelor pentru cel de-al doilea acord conex, cu privire la apele teritoriale, acord care ar putea fi terminat fara a se ajunge la Curtea de Arbitraj de la Haga. Trasarea granitei terestre este una din putinele sanse pe care Romania le poate folosi pentru a deschide noi puncte de trecere a frontierei in dreptul zonelor locuite de etnici romani. Totodata, alte puncte de trecere a frontierei, deschise in locuri care nu au legatura cu minoritatea romaneasca din Ucraina, ar putea inlesni controlul la granita, prevenind contrabanda si intrarea in Romania a unor emigranti ilegali. Marile probleme se afla insa la capitolul granita de pe Dunare, unde Ucraina a refuzat sistematic sa recunoasca valabilitatea principiului senalului navigabil ca principiu de drept international in trasarea granitei fluviale. La ultima runda de negocieri desfasurata la Kiev, expertii ucrainieni s-au aratat mai maleabili, fiind dispusi sa recunoasca principiul senalului navigabil. Dar urmarea acestui fapt este ca Romania se va "alege" cu grinduri si dune de nisip care vor face impracticabila o portiune de citeva zeci de kilometri spre Gurile Dunarii.
Alegerile din Ucraina, un motiv de graba
Cu toate aceste inconveniente, Romania are tot interesul sa se grabeasca si de aceasta data pentru terminarea tratatului privind frontiera de stat. In luna decembrie, la Kiev vor avea loc alegeri, iar o eventuala victorie a noastalgicilor comunisti ar fi in defavoarea Romaniei. Cu toate ca nici nationalistii nu sint tocmai partenerii ideali de dialog, intre doua rele se alege, de obicei, cea mai "putin rea". Cu o administratie provenita din rindurile fostilor comunisti, Romania nu va avea decit sa mearga la Haga petnru a obtine un acord convenabil pentru platoul continental. Si greutatile nu se vor opri odata cu terminarea celor doua acorduri cu Ucraina. Romania nu are acorduri pentru trasarea frontierei nici cu Bulgaria, nici cu Iugoslavia. ( Irina Zidaru )

Comentarii