ICCJ a finalizat dosarul de coruptie al fostului secretar de stat Serban Mihailescu

vineri, 09 decembrie 2011, 14:48
3 MIN
 ICCJ a finalizat dosarul de coruptie al fostului secretar de stat Serban Mihailescu

Instanta Suprema a reluat vineri dezbaterile in acest proces, a audiat doi martori, a citit declaratiile mai multor martori care nu s-au prezentat in fata judecatorilor pe parcursul procesului, dupa care a ascultat pledoariile finale ale acuzarii si ale apararii.

Procurorul DNA a reiterat succesiunea faptelor de care este acuzat Mihailescu, dand citire rechizitoriului. Astfel, a aratat procurorul in februarie 2006 Fanel Pavalache arestat la acea vreme a facut un denunt privind presupuse presiuni pe care Serban Mihailescu le-ar fi facut asupra lui de a achizitiona mai multe arme pentru acesta, aceasta fiind o conditie ca Mihailescu sa-l pastreze pe Pavalache in functia de la Guvern.

Procurorul a aratat ca in vederea achizitionarii urgente a acestor arme s-ar fi comis si o serie de falsuri privind autorizarea cumpararii pustilor de vanatoare precum si a inregistrarilor in baza unei asociatii de profil, respectiv AVPS Cerbul.

Dupa prezentarea faptelor din rechizitoriu, procurorul le-a cerut judecatorilor instantei supreme sa aibe in vedere momentul prezentarii armelor in incinta Guvernului, patrunderea cu aceste arme in sediul Guvernului, depozitarea si transportul lor, precum si abandonarea transferului metalic in care ulterior au fost depuse pe un camp.

Concret, a aratat procurorul, prezentarea armelor de catre angajatul firmei de unde au fost cumparate s-a facut in incinta Guvernului dupa ce in prealabil Mihailescu ar fi dat drept de acces soferului masinii, in curtea institutiei.

Procurorul a aratat ca la momentul prezentarii pustilor, atat Fanel Pavalache, cat si Serban Mihailescu s-au comportat ca niste necunoscatori in ceea ce priveste acest tip de armament in contextul in care chiar cel care le-a prezentat aceste arme, martor in dosar, a aratat in fata instantei ca "nici Serban Mihailescu si nici Fanel Pavalache nu aveau cunostinta despre arme si le priveau ca pe niste jucarii".

Referitor la depozitarea temporara a armelor in incinta Vilei nr. 5 din Snagov, procurorul a aratat ca probele din dosar dovedesc ca ele au fost duse si depozitate in acest loc, context in care Mihailescu a dat comanda unor angajati RAPPS din zona sa reconditioneze un rastel metalic pe care sa-l depuna in subsolul imobilului.

Procurorul a mai spus ca dupa ce a aflat ca DNA a demarat o ancheta in acest caz Serban Mihailescu si sotia acestuia s-au ocupat prin diverse mijloace sa mute armele din subsolul Vilei 5 Snagov si sa scape de rastelul metalic.

Numerosi martori din dosar au declarat ca sotia lui Mihailescu impreuna cu sofer acestuia s-au prezentat la vila unde, din subsolul imobilului, au auzit puternice zgomote metalice. Aceiasi martori au povestit pe parcursul procesului cum ulterior rastelul metalic a fost luat cu un tractor si abandonat pe un camp.

Procurorul DNA le-a cerut judecatorilor aplicarea unei pedepse privative de libertate in raport de calitatea lui Serban Mihailescu de la acea vreme, modalitatea faptei, suma relativ mare de bani data pe aceste arme, "aditutinea de tergiversare si zadarnicirea aflarii adevarului".

Totodata, procurorul a cerut si confiscarea celor sapte arme de vanatoare ce se afla si la acest moment sub sechestru asigurator.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 12 aprilie 2002 – 30 mai 2002, detinand functia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului Romaniei, Serban Mihailescu a primit de la Fanel Pavalache noua arme de vanatoare, in valoare totala de 264.000.000 lei vechi, dupa ce, prin Ordinul nr. 352/15.10.2001, l-a numit pe acesta in functia de consilier. In perioada aprilie-octombrie 2002, armele au fost detinute, fara drept, de catre inculpat, fiind depozitate la Vila de protocol nr. 5 din Snagov.

Serban Mihailescu a fost initial trimis in judecata in 10 mai 2006. In 14 aprilie 2008, prin decizie definitiva, ICCJ a decis restituirea la DNA a dosarului pentru indeplinirea procedurilor legate de procedura speciala de urmarire penala aplicabila ministrilor. In 10 iunie 2009, Senatul a adoptat Hotararea nr. 8/2009, prin care cerea urmarirea penala a lui Serban Mihailescu. (Mediafax)

Comentarii