Merkel: Germanii trebuie sa constientizeze sacrificiile unor tari precum Romania sau Bulgaria

vineri, 02 decembrie 2011, 14:15
3 MIN
 Merkel: Germanii trebuie sa constientizeze sacrificiile unor tari precum Romania sau Bulgaria

Merkel a subliniat in discurs atat situatia membrilor UE care nu au trecut inca la euro, dar si problemele populatiei din tarile euro cu datorii foarte mari, obligate sa adopte masuri dure de austeritate. Cancelarul a promis ca va apara euro, moneda pe care o considera mai puternica decat fosta marca germana, insa a avertizat ca Europa trebuie sa se pregateasca de un "maraton" dur pentru recastigarea credibilitatii pierdute in timpul crizei.

"Este important sa tinem minte problemele cu care se confrunta populatia in Spania, Portugalia si mai ales Grecia. Trebuie, de asemenea, sa constientizam sacrificiile pe care le face popultia in tarile din afara zonei euro, precum tarile baltice, Bulgaria si Romania, si care nu primesc atat de multa atentie", a spus Merkel, potrivit Reuters.

Aceste tari contribuie la stabilitatea monedei europene, a afirmat cancelarul in discursul din Parlament.

"Deseori nu ne dam seama de contributia pe care populatia din tarile pe care le-am mentionat o aduce pentru ca euro sa fie o moneda solida, stabila. Polonia a spus intotdeauna clar ca este pregatita pentru un angajament important, chiar daca nu a adoptat inca euro", a adaugat seful executivului german.

Merkel a respins din nou ideea emiterii de obligatiuni comune la nivelul zonei euro ca solutie anticriza, notand ca astfel de operatiuni ar incalca constitutia Germaniei.

Cancelarul a cerut consolidarea prerogativelor institutiilor europene in privinta controlului bugetelor nationale prin modificarea tratatelor UE, dar si utilizarea fondului de urgenta al zonei euro pentru stabilizarea pietelor.

Liderii UE se vor reuni la finele saptamanii viitoare la Bruxelles, summit-ul fiind considerat unul de importanta cruciala pentru viitorul zonei euro.

Declaratiile lui Merkel pregatesc astfel terenul pentru o saptamana de discutii intense la varful UE, liderii politici incercand sa ajunga la un consens pe un "pact fiscal" care sa confere Comisiei Europene prerogative extinse in privinta controlului bugetelor statelor din zona euro, sa cuprinda sanctiuni dure pentru statele care incalca reglementarile europene si sa asigure integrarea fiscala accelerata la nivelul uniunii monetare.

Merkel va merge luni la Paris pentru a prezenta, impreuna cu presedintele francez Nicolas Sarkozy, propunerile franco-germane de modificare a tratatelor UE.

Sarkozy a salutat joi apelurile Germaniei privind un nou tratat care sa inaspreasca disciplina fiscala in zona euro, insa, spre deosebire de Merkel, liderul francez nu a vorbit despre consolidarea prerogativelor Comisiei Europene sau ale Curtii Europene de Justitie.

Sarkozy, care doreste sa castige in primavara anului viitor un nou mandat, a propus o Europa "interguvernamentala", in cadrul careia presedintii si premierii statelor din zona euro ar avea ultimul cuvant de spus pe bugetele nationale.

Opozitia din Franta il acuza pe Sarkozy ca promoveaza "un tratat de austeritate dictat de Germania". Merkel a facut o paranteza in timpul discursului din Bundestag pentru a respinge aceste acuzatii.

PresedinteleTraian Basescu s-a aflat pe 10 noiembrie la Berlin, pentru o vizita oficiala de o zi, in timpul careia a avut intalniri cu presedintele Germaniei, Christian Wulff, si cancelarul Angela Merkel.

Dupa intrevederea cu presedintele Basescu, Merkel a declarat ca Romania a confirmat ca vrea sa adere la euro in 2015, mentionand ca respecta acest lucru, stiind ce inseamna aplicarea unor reforme grele pentru populatie, seful statului afirmand ca Romania isi mentine obiectivul.

"Romania a confirmat ca vrea sa adere in 2015 la euro. Respect acest lucru, stiu ce inseamna sa se intreprinda reforme dificile pentru populatie. Doresc sa felicit Guvernul roman pentru determinarea cu care a implementat aceste reforme", a spus Merkel.

La randul sau, Traian Basescu a spus ca Romania nu renunta la obiectivul de aderare la euro in 2015. El a mai spus ca Romania nu crede intr-o Europa fragmentata.

"I-am prezentat doamnei cancelar (Angela Merkel – n.r.) viziunea noastra cu privire la Europa. Nu credem intr-o Europa fragmentata si in sansele noastre separate. Niciunul din statele UE, poate ar reusi Germania, dar in rest, probabil ca niciun stat al UE nu va reusi sa culeaga decat efectele globalizarii, daca Europa nu va fi unita in fata procesului de globalizare pentru a se afla la pupitrul de comanda", a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca Romania sustine "fara rezerve" un proces de integrare accelerat al statelor din UE.  (Mediafax)

Comentarii