Pe ce limba vorbeste Puterea?

miercuri, 20 octombrie 2004, 23:00
2 MIN
 Pe ce limba vorbeste Puterea?

Puterea comunista din Republica Moldova prefera limba rusa, in timp opozitia alege sa vorbeasca in romana. Acest lucru a constatat si liderul opozant al Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), Iurie Rosca, care a ?naintat o propunere legislativa de modificare a codului electoral. Prin intermediul noului cod, Rosca doreste sa se prevada obligativitatea cunoasterii limbii de stat de catre cei alesi. El a cerut, totodata, demiterea a doi consilieri de stat, Mark Tcaciuc si Oleg Reidman pe motivul ca „nu ar cunoaste limba de stat”. „Nici Mark Tcaciuc si nici Oleg Reidman nu cunosc limba de stat a Republicii Moldova, care este numita ?n mod impropriu moldoveneasca si care este numita corect ?n Declaratia de Independenta a Republicii Moldova ca limba romana”, a atras atentia liderul PPCD.
Mark Tcaciuc este consilier pe probleme de politica interna al Presedintelui Vladimir Voronin, iar opozitia din Republica Moldova ?l considera drept „eminenta cenusie” a actualei puteri comuniste de la Chisinau. Rarele interviuri pe care le acorda presei sunt exclusiv ?n limba rusa.
Presedintia Republicii Moldova a raspuns negativ solicitarii PPCD: „D-l Rosca, D-nii M. Tcaciuc si O. Reidman cunosc limba moldoveneasca (art.13 al Constitutiei) mai bine decit D-tra, care ?n afara de romineste nu vorbiti! Respectati Constitutia tarii: vorbiti moldoveneste”. Mark Tcaciuc a luat si el atitudine in fata opozitiei, declarind agentiei ITAR-TASS ca va demisiona daca liderul PPCD, Iurie Rosca, va recunoaste ca limba de stat este limba moldoveneasca. ?n replica, Iurie Rosca a declarat ca este „dezgustat de acest truc propagandistic al lui Mark Tcaciuc”.
Iurie Rosca a accentuat si faptul ca, ?n urma recensamintului, e probabil ca o majoritate a sa se declare moldoveni, de limba moldoveneasca. Liderul opozitiei a explicat e vorba de o confuzie terminologica si care nu ar trebui conflictualizata, fiind o consecinta directa a ocupatiei sovietice. (Oana Burghelea)

Comentarii