Peste 2.000 de primarii vor fi disputate poimiine

joi, 15 iunie 2000, 23:00
5 MIN
 Peste 2.000 de primarii vor fi disputate poimiine

Alegatorii se vor prezenta din nou, poimiine, la urne pentru a-si exprima sustinerea pentru unul sau altul dintre candidatii partidelor la cele 2.251 de posturi de primari ramase in joc, intre tururile de scrutin avind loc unele aranjamente politice la nivelul localitatilor importante. In scrutinul din 4 iunie au fost alesi doar 706 primari, dintre acestia PDSR obtinind aproape jumatate dintre mandate. In topul primariilor atribuite din primul tur urmeaza UDMR (110 mandate), PD (96 de mandate), PNL (39 mandate), ApR (30 mandate), CDR (22 mandate), PRM (5 mandate).
In intervalul de 14 zile dintre cele doua tururi principalele partide politice nu s-au multumit numai cu declaratii de afectiune fata de propriul electorat (mai entuziast sau mai apatic), ci au incercat sa atraga si alte voturi pentru candidatii lor din orasele cu miza, prin intelegeri mai mult sau mai putin ferme. In rest, liderii politici locali si electorii au preferat sa-si indrepte atentia catre problemele cotidiene si Campionatul European de Fotbal.
Cum era firesc in cadrilul politic, PDSR a fost pe rind inamicul public numarul unu sau candidat la un mariaj de succes, in raport cu sansele sale, de cele mai multe ori conturind pozitii radicale, in unele judete, cum ar fi Arad, Vilcea, Sibiu, partidele au facut front comun impotriva candidatilor PDSR la primarii. In alte locuri, in schimb, PDSR participa la aliante "anti", pina acum greu de conceput. De notorietate este cazul municipiului Cluj Napoca, unde PDSR sta "cot la cot" cu UDMR, UFD, PNL, in speranta de a-l detrona pe actualul primar Gheorghe Funar.
Capitala – tinta PDSR
Marea dorinta a PDSR ramine aceea de a-si adjudeca Primaria Generala a Capitalei, ceea ce ar constitui o victorie cu mare impact psihologic si de imagine. In primul rind, PDSR a propus PD un pact de fair play, initiativa care nu a fost de natura sa racoreasca aerul infierbintat care pluteste intre candidatii Oprescu si Basescu. Apoi a facut curte PNL, fluturind imaginea atragatoare a lui George Padure – viceprimar general, insa liberalii au decis sa isi lase alegatorii sa voteze dupa propria constiinta. Liderii partidului, de la previzibilul Ion Iliescu pina la Hildegarde Puwak, s-au intrecut in a face declaratii despre un PD si Traian Basescu malefici. "PD face un joc incorect si monstruoase coalitii" sau "Traian Basescu nu s-a remarcat decit prin introducerea de taxe, sfidarea studentilor, izolarea localitatilor mici, prin desfiintarea a sute de gari". Dincolo de aceste declaratii, ca si in partidele de fotbal cu miza mare meciul este deschis oricarui rezultat. Pina atunci, judecind la rece ca ar putea pierde Bucurestiul, PDSR s-a gindit ca nu ar fi rau sa-si asigure linia a doua (cea a viceprimarilor generali) din CGMB, incheind o intelegere in acest sens. PRM spera ca va obtine unul dintre posturile de viceprimar in urma anuntului facut la mitingul de incheiere a campaniei PDSR ca il sprijina pe Oprescu.
In tabara Partidul Democrat strigatul de lupta a fost cel al ministrului Transporturilor: sa nu lasam Bucurestiul pe mina PDSR. Privind din tabara Partidului Democrat, meciul este la fel de deschis. De vreme ce liderii PNTCD si PNL au recomandat membrilor lor sa voteze dupa propria inima si constiinta, este clar ca Traian Basescu nu a fost ramura de maslin care ar fi putut stringe rindurile macar pe hirtie intr-o coalitie macinata de lupte interne si apasata de vremuri grele. De altfel, chiar Basescu a refuzat sprijinul PNTCD si PNL, spunind ca numai voturile alegatorilor conteaza, ceea ce i-a facut pe taranisti sa recomande electoratului propriu sa voteze cu oricine numai cu PDSR nu. Dupa cum remarca si seful de partid al lui Basescu, ministrul Transporturilor trebuie sa mizeze pe sine la turul doi si nu pe aliantele politice conjuncturale. Prin refuzul oricaror negocieri PD a vrut sa creeze si impresia ca Basescu nu este omul care sa faca aranjamente si sa aplice vreun altgoritm politic daca va ajunge primar.
PNTCD da vina pe coalitie
Intre cele doua tururi, in tabara PNTCD s-a incercat o firava analiza a rezultatelor sub asteptari obtinute in alegeri. Liderii partidului si-au facut mea culpa, dind vina insa pe reforma inceata si functionarea defectuoasa a coalitiei. Ministrul de Interne, Constantin Dudu Ionescu, vorbea la Cluj-Napoca despre posibilitatea unor schimbari la nivelul conducerii partidului, dar totul a fost doar un foc de paie. O lovitura pentru CDR a fost pierderea "la mustata" a redutei Timisoarei. Din cauza a 321 de voturi, provenite din doua comune CDR, a pierdut primul loc in Consiliul Judetean in detrimentul PDSR. Dupa turul intii imaginea generala ar fi de degringolada la nivelul CDR, campania electorala a aliantei desfasurindu-se si ea intr-un ritm scazut.
Liderii taranisti si liberali sustin chiar ca au cistigat alegerile locale, insumind voturile tuturor partidelor din actuala coalitie si ale celor care au parasit-o, cum ar fi UFD, si afiseaza un optimism prudent pentru alegerile generale. Ministrul Justitiei, Valeriu Stoica, afirma, intr-un demers de "realism politic" ca nu exclude participarea PNL la parlamentare intr-o coalitie care sa includa alaturi de PNTCD si ApR si PD. Stoica spunea ca CDR trebuie structurata pe "temeiul" noului protocol al aliantei, adoptat la inceputul acestui an si sa devina preponderent liberala, lucru cu care taranistii nu sint de acord.
Negocieri discrete PNL-ApR
In ce priveste ApR, liderul Teodor Melescanu a cerut ritos PNL sa se delimiteze de politica guvernamentala si "mai ales" de presedintele Emil Constantinescu. Deocamdata, ApR asteapta "oferte politice clare" si respinge "din start" aliantele cu PDSR. Exceptia face Bucurestiul, unde insa zestrea anemica de voturi pentru Mihai Erbasu nu poate sa incline linistitor balanta in favoarea lui Sorin Oprescu.
O recenta cercetare sociologa arata ca, judecind dupa profilele socio-demografice ale electoratului diverselor partide sansele lor au fost hotarite de alegatorul cu studii medii, cu virste preponderent intre 31 si 55 de ani (dominanta de virsta fiind de 38,3 ani) sau apartinind unor categorii ocupationale inactive (pensionari/casnice). Dupa toate probabilitatile, portretul alegatorului grabit, care va rezulta dupa turul doi, nu se va modifica in coordonatele esentiale.
Duminica 18 iunie, peste 17 milioane de alegatori vor avea de ales intre a viziona meciurile de fotbal din Campionatul European (Slovenia-Spania si Norvegia-Iugoslavia) sau va participa la meciul electoral Romania-locale-turul II. (Indira Crasnea – Mediafax)

Comentarii