UPDATE: Huiduit de lume, premierul Emil Boc: Iubesc Romania pentru oamenii pe care ii are

joi, 01 decembrie 2011, 10:42
6 MIN
 UPDATE: Huiduit de lume, premierul Emil Boc: Iubesc Romania pentru oamenii pe care ii are

Premierul Emil Boc a fost intrebat de jurnalisti la Alba Iulia, unde participa la manifestarile dedicate Zilei Nationale, de ce iubeste Romania.

"Iubesc Romania in primul rand pentru oamenii pe care ii are, pentru caldura, pentru sufletul, inima si ospitalitatea de care au dat dovada intotdeauna. Iubesc Romania pentru bogatiile pe care le are, pentru frumusetile naturale pe care le are si nu in ultimul rand iubesc Romania pentru istoria pe care o are. Putine popoare se pot mandri cu o istorie precum romanii, iar faptul ca in decursul istoriei am reusit sa ramanem neatarnati am reusit sa ne conservam limba romana, am ramas in decursul secolelor ceea ce suntem. Acesta este un miracol si un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi", a spus Boc.

Premierul a afirmat ca a ales sa fie de 1 Decembrie la Alba Iulia pentru ca "este o zi care reuneste aspiratiile de secole ale romanilor si Alba Iulia este simbolul unitatii romanilor".

El a adaugat ca Alba Iulia este simbolul continuitatii Romaniei si forta tarii noastre.

"Poate mai mult ca niciodata avem nevoie de unitate si solidaritate, iar aceasta solidaritate in primul rand se gaseste la Alba Iulia", a spus Boc.

Intrebat ce le ureaza romanilor cu ocazia Zilei Nationale, Boc a spus ca le transmite "La Multi Ani" si sa stie ca, "chiar daca prezentul este mai dur, viitorul ne duce catre prosperitate".

Manifestarile organizate la Alba Iulia de Ziua Nationala a Romaniei au inceput in jurul orei 9.00 cu un ceremonial de depuneri coroane de flori la statuile lui I.I.C. Bratianu si Iuliu Maniu din centrul municipiului.

Daca la debutul manifestarilor au fost aproximativ doua mii de persoane, intre timp numarul acestora a ajuns la aproximativ trei mii.

La manifestari mai participa ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, liderul PNL, Crin Antonescu, fostul premier Adrian Nastase, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, liderul PC, Daniel Constantin, primarul din Chisinau, Dorin Chirtoaca, liderul PNTCD Victor Cirobea, secretarul general al PDL, Ioan Oltean, si ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Ulterior, la Alba Iulia a ajuns si presedintele PSD, Victor Ponta.

In debutul manifestarilor, un grup format din aproximativ 300 de tineri, purtand steaguri si fulare tricolore, au scandat lozinci prin care cereau unirea Basarabiei cu Romania si au afisat doua bannere mari pe care scria "Ridica-te Stefane cu bratul tau cel sfant si uneste Basarabia cu al patriei pamant" si "Basarabia e Romania".

Tinerii spuneau ca sunt studenti atat din Romania, cat si din Basarabia, unii dintre ei avand fetele acoperite cu fulare sau esarfe tricolore si cantand diverse melodii patriotice.

In jurul orei 10.00, la Alba Iulia a ajuns si premierul Emil Boc, iar in momentul in care a depus o coroana de flori la statuia lui Mihai Viteazul a fost huiduit de mai multe persoane din multime, acestea strigand si "Hotii".

In paralel, cateva zeci de membri ai PDL au incercat sa acopere huiduielile, strigand "Romania, Romania", iar unii dintre acestia s-au indreptat spre cei care huiduiau, spunandu-le sa inceteze.

"Terminati mai nesimtitilor", a strigat unul dintre barbatii aflati in zona in care erau grupati simpatizantii PDL.

Si reprezentantii PDL au fost huiduiti in momentul in care au depus o coroana de flori la statuia lui Mihai Viteazul, moment in care, din multime, se striga "Hotii, hotii".

Manifestarile au fost marcate si de scandarile unor tineri care au steaguri si pancarte cu mesajul "Salvati Rosia Montana", iar o tanara a reusit sa ajunga la microfonul de unde se coordonau ceremoniile, strigand "Salvati Rosia Montana".

Pe de alta parte, multimea a aplaudat indelung delegatia Primariei din Chisinau, condusa de Dorin Chirtoaca, primarul Capitalei Republicii Moldova.

De asemenea, un grup de membri si simpatizanti ai partidului lui Dan Diaconescu au aplaudat si au scandat numele acestuia in momentul in care a depus o corana de flori la statuia lui Mihai Viteazul.

La ora 11.00, in Sala Unirii are loc primirea soliilor din Cetatile de Scaun ale Unirii, iar la ora 12.00 va incepe, pe un podium special amenajat in fata Catedralei Reintregirii, slujba Te Deum oficiata de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, in frunte cu IPS Irineu, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia.

In acelasi timp, la Poarta a III-a a Cetatii va avea loc schimbarea Garzii Cetatii, un ceremonial la care vor participa cei cateva zeci de membri ai Garzii Cetatii, imbracati in uniforme de epoca ale armatei austriece.

La ora 12.30, in Piata Tricolorului din fata Catedralei Reintregirii, elevii Colegiului Militar Liceal "Mihai Viteazul" vor pune in scena un spectacol de dansuri medievale, iar angajatii Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, costumati in personaje istorice, vor spune participantilor "povestea orasului Marii Uniri".

La ora 13.30 este programata, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiu, o defilare militara la care vor participa aproximativ 300 de angajati din structurile Ministerului Administratiei si Internelor si zeci de autospeciale de interventie.

Parada militara va fi urmata de un spectacol de muzica populara in aer liber dedicat Zilei Nationale a Romaniei si intitulat "Suflet romanesc", cu recitaluri sustinute de Nicolae Furdui Iancu, Veta Biris, Sava Negrean Brudascu, Nicoleta Voica, Daniela Condurache, Floarea Calota, Ionut Fulea, Ioan Bocsa, Leontina Farcas, Roxana Reche, Catalin Hasa, Dorina Narita, Nicolae Tuhut, Maria Filimon, Grupul instrumental "Codru de Romania", Grupul instrumental "Crai Nou" si Ansamblul "Augustin Bena" al judetului Alba.

In aceasta perioada, in santurile cetatii din Alba Iulia vor avea loc proiectii de filme documentare, iar la ora 18.00 pe Platoul Romanilor din Cetate va fi Hora Unirii, la care vor fi invitati participantii la manifestari.

Din programului pregatit de autoritatile din Alba Iulia pentru Ziua Nationala a Romaniei nu vor lipsi nici in acest an focurile de artificii, programate la ora 18.15, iar seara se va incheia cu concerte Zdob si Zdub si Holograf, dar si cu proiectii video pe zidurile Cetatii si cu lansarea lampilor zburatoare deasupra Cetatii.

Autoritatile din Alba au pregatit in acest an pentru cei care vor participa la manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale a Romaniei o masa populara la care vor fi distribuite gratuit, alaturi de un pahar de vin, peste 6.000 de portii de friptura si carnati.

Cateva zeci de bucatari au pregatit, in ultimele zile, portiile de mancare in bucataria unui hotel din Alba Iulia, autoritatile punand la dispozitie peste 600 de kilograme de carne de porc, aproximativ 600 de bucati de carnat, mustar si peste 6.000 de chifle.

Masa populara va fi servita pe platoul Romanilor din Cetate, unde au fost amplasate mai multe corturi, iar o portie va cuprinde o bucata de friptura, o bucata de carnat, mustar si o chifla, la care se va adauga un pahar cu vin.

Pentru manifestarile de 1 Decembrie au fost luate si masuri speciale de siguranta, fiind mobilizati aproape 400 de politisti, jandarmi si politisti comunitari pentru a asigura linistea si ordinea publica in cadrul manifestarilor. De asemenea, circulatia rutiera in zona Cetatii si pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 a fost restrictionata inca din noaptea de miercuri spre joi.

Guvernul a alocat, in acest an, pentru manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale suma de 800.000 de lei, jumatate din suma fiind primita de Prefectura Alba, iar cealalta jumatate de administratia locala din Alba Iulia.

Manifestarile dedicate Zilei Nationale a Romaniei si implinirii a 93 de ani de la Unirea din 1 Decembrie 1918, denumite Serbarile Unirii, au inceput in 23 noiembrie si au cuprins evenimente culturale, sportive, stiintifice, dar si concerte si spectacole pentru tineri.  (Mediafax)

Comentarii