"Nu" pentru Miron Cozma

miercuri, 22 august 2001, 23:00
4 MIN
 "Nu" pentru Miron Cozma

Ministerul Justitiei a dat aviz negativ la prima cerere de gratiere a lui Miron Cozma inaintata presedintelui Ion Iliescu de presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor. Hotarirea este motivata de faptul ca Miron Cozma are inca patru procese in desfasurare, iar gratierea ar putea influenta actul de justitie.
Cotreniul, care ceruse acest aviz desi nu era obligatoriu din punct de vedere legal, a aflat din presa de decizia ministerului Justitiei. Consilierul de stat la Departamentul juridic al Administratiei prezidentiale, Serban Nicolae, s-a aratat mirat de aceasta modalitate de a actiona a ministerului, adaugind ca la Palatul Cotroceni nu a fost trimisa nici o instiintare.
Serban Nicolae a declarat ca, oricum, cererea de gratiere a lui Miron Cozma depusa de Corneliu Vadim Tudor nu este legala. Consilierul Cotroceniului a precizat ca, potrivit legii, cererea de gratiere poate fi depusa doar de condamnat, de sotul sau sotia acestuia, de parintii, copiii sau fratii sai sau ai sotului/sotiei sau de catre avocatul condamnatului. Prin urmare, neavind nici una dintre calitatile mentionate, Vadim Tudor nu putea solicita gratierea lui Miron Cozma.
Consilierul presedintelui Iliescu a aratat ca, potrivit legii, seful statului nu are obligatia sa solicite avizul consultativ al Ministerului Justitiei la cererile de gratiere, dar aceasta este "o practica consacrata". De asemenea, avizul fiind consultativ, presedintele nu are obligatia sa tina cont de el in luarea deciziei de gratiere.
Serban Nicolae a mai spus ca, pina in prezent, au fost depuse doua cereri de gratiere a lui Cozma – una de catre Vadim Tudor si cealalta de catre condamnat. Avocatul lui Cozma, Viorel Dumitrescu, a depus in urma cu doua saptamini la Presedintia Romaniei un memoriu al lui Miron Cozma, care cere sa fie gratiat de pedeapsa de 18 ani de inchisoare, la cit a fost condamnat de Curtea Suprema de Justitie, pentru instigare la subminarea puterii de stat, in legatura cu mineriada din septembrie 1991. Dumitrescu a inaintat, luni, un alt memoriu privind gratierea lui Cozma, cererea fiind facuta in calitatea sa de avocat.
Este probabil ca ministerul Justitiei sa dea aviz negativ si pentru aceasta cerere cu aceeasi motivatie – posibilitatea de a influenta procesele aflate in curs, dintre care se remarca cel pentru mineriadele din 1999.
O singura solutie: recurs in anulare
Miron Cozma a realizat intre timp ca o gratiere nu ar fi foarte convenabila pentru ca aceasta masura presupune doar iertarea pedepsei, dar nu anuleaza masurile de siguranta cum ar fi interdictia de a se deplasa o vreme la Bucuresti. Mai important, la o noua condamnare, indiferent de natura ei, Miron Cozma ar deveni recidivist si ar executa automat si restul de pedeapsa de care ar fi scutit printr-o eventuala gratiere.
In aceasta situatie, un recurs in anulare promovat de Procurorul General al Romaniei Tanase Joita ar fi mult mai convenabil. Prin recursul in anulare, Cozma ar putea beneficia de schimbarea incadrarii juridice si de micsorarea pedepsei sau chiar de declararea nevinovatiei si stergerea cazierului. Pentru recurs in anulare este insa nevoie si de implicarea ministerului Justitiei. Chiar daca ministerul este condus de o apropiata a Cotroceniului, este vorba despre Rodica Stanoiu, aceasta nu va indrzni sa iasa din cuvintul premierului Adrian Nastase. Iar aceasta nu prea doreste sa se implice in afacerea Cozma. "Presedintele are posibilitatea de a hotari. Nu are rost sa ne pronuntam intr-o problema care nu este de resortul nostru", a pus piciorul in prag Nastase in urma cu citeva zile. Sa vedem daca Ion Iliescu reusteste sa convinga Guvernul sa se implice in aceasta actiune riscanta pentru imaginea PSD.
Miron Cozma a saracit sindicatul din Vale
Avocatul lui Miron Cozma cere Judecatoriei Petrosani sa oblige Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului la plata onorariilor pentru cele 20 de dosare in care l-a reprezentat pe liderul minerilor. Sectia civila a Judecatoriei Petrosani va lua in discutie, la 30 august, cererea avocatului Viorel Dumitrescu, care afirma ca a primit o singura rata din suma de 8.000 de dolari convenita cu Liga si care urma sa-i fie platita in opt transe. "Am inteles ca este saracie si ca Liga nu are de unde sa plateasca, dar timp de doi ani l-am reprezentat aproape gratis pe Cozma in aproape 20 de dosare", a declarat ieri Dumitrescu. Constantin Postolache, lider in cadrul LSMVJ, a admis ca Liga a intirziat cu plata unor rate, dar spune ca plata nu a fost facuta intrucit "nu s-au vazut rezultate". "Liga a platit avocatilor un miliard si ceva de lei, in 1997-1998, si ce s-a obtinut? Miron Cozma a primit 18 ani de inchisoare… Drept urmare, Miron Cozma insusi a cerut ca avocatul sa nu mai fie platit, intrucit serviciile sale nu justifica onorariul pe care l-a cerut", a mai spus liderul sindical. Surse judiciare sustin ca primul avocat al lui Cozma, Ioan Neagu, ar fi solicitat LSMVJ un onorariu de 500 de milioane de lei. Dupa primele audieri, acesta s-a retras din dosar, desi ii fusese platita o parte din onorariu. (A. CIOFLANCA)

Comentarii