Razboi pe condamnarea comunismului

duminică, 28 februarie 2010, 22:12
4 MIN
 Razboi pe condamnarea comunismului

Premierul Emil Boc a dispus eliberarea lui Marius Oprea de la conducerea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si a lui Dinu Zamfirescu de la sefia Institutului pentru Memoria Exilului Romanesc si a decis ca structura sa fie condusa de Vladimir Tismaneanu si Ioan Stanomir. Masura pare a fi punctul final intr-o initiativa de comasare institutionala criticata de societatea civila. Marius Oprea a fost presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (IICCR). Printr-o hotarire de Guvern din 25 noiembrie 2009, IICCR a comasat prin fuziune cu Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc. Astfel a fost infiintat, in subordinea premierului, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) celelalte doua instituter desfiintindu-se.  Mai multe ONG-uri printre care unele conduse de Emil Constantinescu, Mugur Ciuvica si Zoe Petre au protestat fata de decizia Guvernului de comasare si au anuntat ca il sustin pe Marius Oprea la conducerea institutiei rezultate prin comasarea celor doua structuri. Guvernul a decis recent ca Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc va fi condus de un presedinte executiv, iar rezultatele obtinute in activitate vor fi evaluate de un consiliu stiintific constituit din 14 membri, personalitati ale lumii academice. Presedintele executiv are un mandat de cinci ani si este numit si eliberat din functie prin decizie a primului-ministru. Liderul PNL, Crin Antonescu, i-a transmis, saptamina trecuta, premierului Emil Boc ca Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc trebuie sa functioneze in continuare cu liberalii Marius Oprea, respectiv Dinu Zamfirescu la conducere.

Scandalul "Oprea" se internationalizeaza

Peste 100 de personalitati si militanti anticomunisti din mai multe tari protesteaza la adresa deciziei premierului Boc de a elimina cercetarea crimelor comunismului din Romania.  Declaratia militantilor anticomunisti a fost semnata vineri, la Praga, in cadrul conferintei internationale Crimes of the Communist Regimes. „Noi, subsemnatarii, si institutiile pe care le reprezentam ne exprimam deosebita ingrijorare in legatura cu recentele evenimente din Republica Ceha si din Romania care vor sa reduca activitatea institutiilor menite sa investigheze si sa dezvaluie crimele comunismului, anume Institutul pentru Studierea Regimurilor Totalitare (Republica Ceha) si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Consideram ca aceste institutii si activitatile lor trebuie intarite si sustinute pentru a asigura condamnarea crimelor comunismului si aducerea in fata justitiei a celor vinovati. Aceste institutii sint esentiale pentru a trage invatamintele necesare prevenirii unor noi regimuri totalitare in viitor. Consideram, de asemenea, deosebit de important sa atragem atentia si sa facem cunoscute atrocitatile care au fost comise in numele comunismului in Europa, precum si pe cele care inca sint comise in tari unde comunismul este la putere", se arata in declaratie. Printre semnatari se afla nume grele din disidenta anticomunista din Cehia, Lituania, Bulgaria, Federatia Rusa, fosti si actuali demnitari din foste state comuniste, precum si presedinti ai unor organizatii internationale, cum ar fi Göran Lindblad (Suedia), presedinte al Comitetului de Afaceri Politice al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Harry Wu (USA), disident si fost detinut politic in China, director Laogai Research Foundation, Tashington, D.C., Vytautas Landsbergis (Lituania), fost presedinte al Lituaniei, membru al Parlamentului European, Marina Jelić (Serbia), director executiv Center for Peace and Democracy Development.

 

Marius Oprea: Mi-e rusine ca am fost in Comisia "Tismaneanu"

Istoricul Marius Oprea a declarat ca a aflat din Monitorul Oficial despre eliberarea sa din functie si inlocuirea cu Vladimir Tismaneanu. Marius Oprea sustine ca, prin noua forma de functionare, investigarea crimelor comunismului este teoretizata: „Faptul ca in noua hotarire nici nu se mai vorbeste despre Securitate arata ca ceea ce deranja era modul in care am inteles eu investigatiile privind crimele comunismului, adica sa pornesc de la victime si sa ajung la cei care au ucis oameni. Or, asemenea abordare se pare ca nu este prea placuta, practic investigarea crimelor comunismului se muta la biblioteca". „Nu cred ca domnul Boc e de vina, nu cred ca domnul Basescu a stiut, nu cred ca se uita domnia sa la cearta dintre doi intelectuali (Marius Oprea si Vladimir Tismaneanu, n.red.), mai mult sau mai putin destepti. Cred ca fondul problemei nu e inlocuirea mea, ci faptul ca nu i se mai da voie IICCR sa investigheze anumite fapte. Noul Institut nu mai are voie sa dezgroape mortii, pe cei care i-au ucis prin paduri, pentru ca nu mai are astfel de atributii. Eu nu am facut teorie, eu nu am stat in biblioteca, eu am cautat mortii prin munti. Acum nu ca-i ingropam a doua oara, dar turnam si beton peste ei. Ceea ce i s-a intimplat lui Ceausescu, care nici acum nu se stie unde este ingropat, iar familiei sale i se refuza accesul la ramasite, li se intimpla si mortilor comunistilor. Daca nu mai sintem lasati sa facem investigatii pe urmele criminalilor, asta anuleaza orice efort de condamnare a comunismului. Niciun ofiter de Securitate nu a platit pentru asta. Mi-e rusine ca am facut parte din Comisia Prezidentiala pentru Condamnarea Crimelor Comunismului. Nu a reusit sa schimbe nimic", sustine Marius Oprea.

Comentarii