Reuniune NATO la Budapesta

marți, 29 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Reuniune NATO la Budapesta

Turcia face fata presiunilor celorlalte 18 state membre ale NATO, care, ieri si astazi, la Budapesta, la reuniunea ministrilor de Externe din tarile membre ale Aliantei, incearca sa o determine sa nu se mai opuna unui acord al Aliantei cu Uniunea Europeana. Turcia, care este membra a NATO si candidata la integrarea in UE, blocheaza de luni de zile incheierea unui acord intre cele doua institutii privind accesul celor 15 state membre ale UE la mijloacele de planificare ale Aliantei Nord-Atlantice. Ankara profita de faptul ca deciziile NATO sint luate prin consens pentru a obtine, astfel, cistig de cauza pe linga UE. Turcia nu vrea sa se multumeasca cu negocieri restrinse propuse de cei 15 in cadrul politicii lor de aparare si solicita drepturi depline la procesul de luare a deciziei. Secretarul de Stat american Colin Powell a declarat, luni, ca Statele Unite vor incerca sa gaseasca o solutie la acest blocaj al Turciei.
Ministrii din statele membre NATO vor discuta si despre Balcani. Alianta a obtinut, recent, succese in sudul Serbiei, iar ministrul iugoslav de Externe, Goran Svilanovici, este si el asteptat, astazi, la Budapesta. In schimb, situatia din Macedonia ii nelinisteste pe aliati. Fac ravagii confruntarile dintre gherila si armata macedoneana, care a lansat, joi, o ofensiva pentru a-i alunga pe rebeli de pe pozitiile ocupate. In privinta Bosniei, NATO urmeaza sa decida o reducere limitata a efectivelor Fortei Multinationale de Pace SFOR cu aproximativ 2.000 de oameni din totalul de 22.000, desfasurati in prezent.
Rusia nu vrea sa vada Romania in NATO
Dmitrii Rogozin, presedinte al Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat din Federatia Rusa, a declarat ieri la Bucuresti ca NATO este o organizatie militara care "nu aduce cu sine bunastare sau protectia drepturilor omului", adaugind ca "ar fi foarte suparator" pentru Romania daca ar deveni membra NATO, iar la integrarea in UE s-ar confrunta cu "diverse bariere". El a mai spus ca daca Romania va intra in NATO, iar Republica Moldova nu va intra in Alianta, vor aparea probleme deoarece cele doua state vor fi despartite de noile frontiere ale Europei, iar de acesta concluzie trebuie sa tina cont toate persoanele de care depinde aceasta solutie. "Totdeauna este periculos sa fii tara de frontiera, cu atit mai mult cu cit aceasta frontiera desparte doua popoare inrudite, romanii si moldovenii, si cred ca de acest aspect ar trebui sa tina seama fortele care urmeaza doctrina nationala", a afirmat Rogozin. In ceea ce priveste Republica Moldova, el a aratat ca acest stat nu are de gind sa intre in NATO, mai ales din cauza ca, dupa recentele alegeri, fortele politice importante "nu se gindesc serios", la aceasta varianta.
Intrebat care este cel mai acceptabil scenariu pentru Rusia in perspectiva extinderii NATO, presedintele Comisiei pentru afaceri externe a Dumei de Stat a aratat ca cel mai bun scenariu consta in crearea unui sistem general de securitate, caruia sa-i apartina si Rusia si NATO, aratind ca Federatia Rusa sprijina o propunere lansata de fostul presedinte George Bush, dar pe care acesta a uitat-o intre timp, si anume un sistem de securitate de la Vancouver la Vladivostok. (A.C.)

Comentarii