Ritli: Avem un prim elicopter SMURD pentru cazurile grave din zone izolate, dintr-o serie de sase

joi, 15 decembrie 2011, 12:49
2 MIN
 Ritli: Avem un prim elicopter SMURD pentru cazurile grave din zone izolate, dintr-o serie de sase

Este vorba despre primul elicopter achizitionat de Ministerul Sanatatii si care este destinat misiunilor de salvare operate de SMURD. Aparatul de zbor a fost predat spre administrare Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).

Acesta va ajuta la degrevarea unuia dintre elicopterele MAI dotate pentru misiuni de salvare, operate in prezent de SMURD, a spus ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau.

Elicopterul este de tip EC 135, a fost realizat in cinci luni si a costat 26,3 milioane de lei, din care 22 de milioane de lei reprezinta contributia de la bugetul de stat, restul sumei fiind din venituri proprii/accize.

"In urmatorii patru ani, Ministerul Sanatatii are in vedere investitii importante in sistemul de urgenta. Conform unui acord-cadru pe care ministerul l-a incheiat anul acesta, vor fi achizitionate peste 1.200 de ambulante, in vederea evitarii invechirii parcului auto, si a inca cinci elicoptere, care vor asigura functionarea celor patru puncte operative din Bucuresti, Targu Mures, Iasi si Timisoara-Arad", a declarat ministrul Sanatatii.

In prezent, bazele din Targu Mures si Bucuresti utilizeaza elicoptere achizitionate de Ministerul Sanatatii in perioada 2000-2004, iar cele de la Iasi si Timisoara-Arad utilizeaza elicopterele MAI, dotate cu echipamente medicale.

Aparatele de zbor cumparate de Ministerul Sanatatii vor intra in administrarea Inspectoratului General de Aviatie al MAI, prin transfer.

"Daca nu ar fi fost MAI, nu am fi avut SMURD. Ministerul Sanatatii si Ministerul Administratiei si Internelor au reusit sa formeze o echipa sudata, care sprijina sistemul integrat de urgenta, ce permite azi salvarea unor vieti aflate in zone greu accesibile. Putem vorbi de aproximativ 500 de misiuni aviatice de salvare pe an, adica aproape 800 de ore de zbor. Speranta de supravieturile a bolnavilor in stare grava a crescut cu aproape 20 la suta utilizand aparate de zbor medicalizate", a declarat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

El a mai spus ca elicopterul este mai eficient decat un spital desfiintat, pentru ca acesta nu avea toate utilitatile. In plus, Raed Arafat a mentionat faptul ca in multe misiuni de salvare a folosit avioane ale Ministerului Apararii si ale MAI.

Pana in 2014 vor mai fi deschise zone pentru interventia elicopterelor medicalizate ale Ministerului Sanatatii in Craiova, pentru zona Olteniei, Constanta-Delta, regiunea Nord-Vest si Galati. (Mediafax)

Comentarii