Romania are 400 de pesteri cu potential turistic, sub 10 sunt amenajate

vineri, 06 ianuarie 2012, 19:49
3 MIN
 Romania are 400 de pesteri cu potential turistic, sub 10 sunt amenajate

Romania are 400 de pesteri cu potential turistic, dintre care mai putin de zece sunt amenajate, dar au adus, in anul precedent, peste 500.000 de turisti, afirma presedintele Salvaspeo, Viorel Lascu..

Presedintele Salvaspeo Romania, Viorel Lascu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca Romania are inregistrate, in momentul de fata, peste 13.000 de pesteri, din care 400 au potential turistic, majoritatea nefiind insa amenajate in acest scop.

"400 de pesteri au potential turistic pentru turismul in masa, adica poate merge oricine. Inca vreo 4.000 au potential de speoturism, adica turism ghidat de un specialist. In momentul de fata, numarul pesterilor amenajate, din pacate, in Romania nu atinge cota 10, adica zece pesteri. Cea mai moderna pestera amenajata este Pestera Valea Cetatii din Rasnov, urmata de Pestera Ursilor, Scarisoara, Pestera Ungurului, Vadu Crisului, Muierilor, Polovragi sau Podul Dambovicioarei, care sunt introduse in circuitul turistic", a spus Lascu.

Potrivit acestuia, in comparatie, Ungaria are 800 de pesteri, din care 120 amenajate, in timp ce in Romania, din cele circa 13.000, mai putin de zece sunt amenajate, acest lucru fiind ingrijorator.

In pesterile amenajate, in 2011, s-au inregistrat peste 500.000 de turisti, a afirmat Lascu, potrivit caruia amenajarea pesterilor ar putea aduce venituri importante din turism, chiar daca taxa ar fi de numai un euro.

"Orice pestera care are peste 10-15 metri are potential turistic. (…) Slovenia are circa 60 de pesteri si au avut trei milioane de turisti. Potentialul pesterilor este enorm. Numai pestera Ponicova, din Defileul Dunarii, la Cazanele Mari, o pestera cu peste sapte kilometri, vizitabila, pe Dunare – ai legatura de voiaj cu Austria, Germania, Ungaria – numai aceasta pestera poate aduce peste un milion de turisti pe an", a spus Lascu.

El a precizat ca amenajarea minima a unei pesteri ar costa 3.000-4.000 de euro, cu echipament individual de protectie si cu ghid, precum si cu scarite montate unde sunt zone periculoase, dar fara trotuar, lumina electrica sau centru de primire.

"Pestera Ursilor si Scarisoara aduc circa 160.000 de vizitatori, dar inca pe atatia fac speoturism, intra cu sisteme proprii in pesteri. (…) Potentialul de accidente este foarte mare pentru ca in general lumea este entuziasta cand vede ceva nou si intra inconstient in mediul subteran, care este foarte periculos, pentru ca e lipsit de lumina, cu pericole de cadere si cel mai mare pericol este hipotermia, pentru ca umiditatea si temperaturile scazute aduc corpul in hipotermie", a explicat Lascu.

Viorel Lascu participa, la Targu Mures, la o conferinta nationala de speologie, care se desfasoara de vineri pana duminica.

"Conferinta Salvaspeo este intrunirea salvatorilor din Romania, in care ne punem de acord legat de progresele necesare in salvarea speologica. Aceasta trebuie privita nu doar ca o pregatire de salvare din pesteri – in ultimii ani, in Italia speologii au salvat peste 15.000 de victime de sub daramaturi in urma unui cutremur. Mai cuprinde salvari subacvatice, din faleze si este destinat in primul rand nu celor care fac speologie, ci celor care fac turism si care nu sunt obisnuiti cu surprizele neplacute ale unei pesteri", a conchis Lascu. (Mediafax)

Comentarii