Romania se bate cu morile de vant

miercuri, 05 octombrie 2011, 09:47
2 MIN
 Romania se bate cu morile de vant

Cresterea consumului de electricitate noaptea si un pret atractiv  ar putea fi solutiile pentru integrarea in retea a unui numar mai mare de unitati eoliene.

Autoritatile au acordat avize de racordare pentru unitati eoliene insumand 7.000 de MW, insa reprezentantii Transelectrica sustin ca sistemul energetic national permite integrarea a cel mult 3.000 MW. In prezent, sunt in functiune unitati eoliene de peste 700 MW, capacitatea echivalenta a unui reactor nuclear al Centralei de la Cernavoda. Directorul general adjunct al Transelectrica, Marius Cernat, sustine ca functionarea centralelor eoliene ar putea fi restrictionata, prin limitarea capacitatii instalate,  daca aceste unitati vor perturba sistemul energetic.

„Ni s-a cerut un punct de vedere la Legea energiei. Am propus limitarea capacitatii instalate in eoliene la un nivel care sa permita integrarea lor durabila. Procedura este acum la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei", a afirmat  Marius Cernat, la un seminar pe teme energetice.

„Riscul de operare"

Propunerile Transelectrica vizeaza modificarea legislatiei in sensul ca unitatile eoliene ar putea fi integrate in retea in functie de cat de avansate sunt lucrarile de constructie. „Legea limiteaza doar numarul de certificate verzi, nu si capacitatile instalate.

Sunt nopti cand nu ai posibilitatea de a mai reduce grupuri hidroenergetice si termoelectrice, pentru ca sunt deja oprite sau merg la minimum. Vom ajunge sa instalam o putere eoliana care va perturba sistemul, si va trebui sa limitam eolienele. Investitorii trebuie sa ia in calcul si riscul acesta de operare", a precizat Cernat. Potrivit lui Cernat, printre solutiile pentru cresterea consumului de electricitate si pentru integrarea mai buna a centralelor eoliene in retea se numara utilizarea energiei pentru incalzire si preparea apei calde. De asemenea, Ovidiu Pop, prese­dintele Institutului pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), a men­tionat ca in timpul noptii, consuml este o problema, cererea fiind mai redusa.

Retelele inteligente

„Ar trebui sa existe anumite reglementari care sa stimuleze consumul, de exemplu noaptea: un pret mai redus si schimburi de noapte in fabrici. Preluarea energiei eoliene in sistem se face prioritar si ne-am putea lovi de problema ca nu vom avea cui sa-l livram. Insa pe viitor, aparitia retelelor inteligente si anumite reglementari vor mai rezolva din probleme", ne-a declarat presedintele IRE, Ovidiu Pop.

In schimb, reprezentantii Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA) spun ca Transelectrica ar trebui „ sa-si respecte angajamentele si sa faca investitii pentru intarirea retelei de transport".

„Desi sunt foarte multe cereri pentru ridicarea de parcuri eoliene, noi nu vedem un pericol in asta. Transelectrica ar trebui, in schimb, sa-si respecte angajamentele si sa faca investitii pentru intarirea retelei de transport ca macar cei 3.000 – 4.000 MW asumati si stabiliti cu Uniunea Europeana sa poata fi si instalati.

In caz contrar, Uniunea Europeana poate amenda Romania pentru nerespectarea angajamentelor. In plus, ar mai trebui spus ca, de regula, unul din patru proiecte anuntate ajunge sa se si faca", a precizat Dana Duica, presedinta RWEA. (Romania Libera)

Comentarii