Romanii adusi in sicrie din Algeria au murit in explozii. Ale teroristilor sau ale fortelor speciale?

marți, 22 ianuarie 2013, 22:36
3 MIN
 Romanii adusi in sicrie din Algeria au murit in explozii. Ale teroristilor sau ale fortelor speciale?

Sicriele cu trupurile neinsufletite ale lui Tiberiu Ionut Costache si Mihail Marius Bucur, cei doi ingineri romani morti in urma atacului terorist de la rafinarie din Algeria, au fost scoase ieri dupa-amiaza din sediul Serviciului de Medicina Legala Prahova unde a fost facuta necropsia. Potrivit unor surse apropiate anchetei, primele date arata ca barbatii aveau multiple traumatisme care ar fi putut fi provocate de suflul unor explozii puternice. Sursele citate spun ca fetele acestora nu erau distruse si ca ambii au putut fi identificati de catre familii. Autoritatile nu au comunicat oficial rezultatul necropsiei catre DIICOT.

Decesul lui Mihail Bucur ar fi fost provocat de multiple traumatisme ale organelor interne si membrelor, a afirmat ieri o femeie care s-a recomandat drept nasa barbatului. Ea a precizat ca pe trupul acestuia nu au fost descoperite, la necropsie, urme de gloante. "Cauzele sunt multiple: traumatisme de organe de membre cauzate probabil de suflul unei explozii. Nu sunt gloante, asta este clar", a afirmat femeia. Ea a adaugat ca asteapta precizari de la autoritati pentru a afla daca Bucur a fost ucis de o bomba a comandoului terorist sau de o explozie provocata de fortele speciale care au luat cu asalt complexul.

Tiberiu Costache, in varsta de 36 de ani din Barcanesti si Mihail Bucur, de 40 de ani, din Ploiesti, au murit in urma atacului terorist de saptamana trecuta de la rafinaria din In Amenas, din Algeria.

Ponta: "In Algeria nu-i asa usor sa anchetezi"

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a deschis un dosar penal privind incidentele din Algeria, in urma carora doi ostatici romani au fost ucisi. Potrivit Codului Penal, "legea penala se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii, contra sigurantei statului roman sau contra vietii unui cetatean roman, ori prin care s-a adus o vatamare grava integritatii corporale sau sanatatii unui cetatean roman, cand sunt savarsite de catre un cetatean strain sau de o persoana fara cetatenie care nu domiciliaza pe teritoriul tari".

Premierul a declarat ieri ca procurorii DIICOT care au a deschis dosarul penal nu vor avea "o munca usoara, pentru ca in Algeria nu-i asa usor sa ancheteze". "E foarte bine daca pe caile diplomatice si judiciare, pentru cele doua familii, se va sti exact ce s-a intamplat atat in locul respectiv, unde a decedat unul dintre romani, cat si mai departe, la spital, unde a decedat al doilea" a spus Victor Ponta.

Parlament: Celula de criza si-a facut datoria

Comisiile parlamentare de politica externa au concluzionat, in urma prezentarii facute ieri de ministrul de resort, Titus Corlatean, ca celula de criza constituita la nivelul MAE pentru situatia din Algeria a functionat "corect si bine", a declarat Petru Filip, presedintele comisiei de la Senat.

De asemenea, presedintele Comisiei de specialitate de la Camera, Laszlo Borbely, a aratat ca toti cei implicati in celula de criza "si-au facut datoria".

Sedinta a durat aproximativ o ora si jumatate, presa neavand acces la discutii, la solicitarea ministrului Corlatean. El a aratat, ulterior, ca aceasta este practica in toate tarile occidentale cand este vorba de functionarea institutiilor implicate in lupta antiterorista.

Si totusi, algerienii au negociat cu teroristii

Algerienii au trimis victimele in cele opt tari de origine, inclusiv in Romania, insa cinci angajati straini sunt in continuare de negasit

Militarii algerieni au negociat cu autorii luarii de ostatici la complexul de extractie a gazelor naturale din In Amenas inainte de a da asaltul, a afirmat luni premierul algerian, Abdelmalek Sellal, intr-o conferinta de presa la Alger. "La inceput au existat negocieri, dar, apoi, cand a devenit evident ca este inutil, unitati de elita ale armatei au actionat", a declarat Sellal, adaugand ca rapitorii formulasera cerinte "irealiste", insistand, printre altele, asupra eliberarii teroristilor detinuti in inchisorile algeriene. "Printre altele, potrivit unor informatii, ei au intreprins minarea complexului", a indicat seful guvernului algerian. Sellal a subliniat ca militarii au actionat cu sange rece si intr-un mod foarte profesionist, permitand astfel, in cursul primului asalt, evadarea a sute de tehnicieni de la complex si prevenind explozia sa, care ar fi provocat distrugeri pe o raza de cinci kilometri. Autoritatile algeriene cauta in continuare cinci straini care sunt disparuti in urma luarii de ostatici. Treizeci si sapte de straini si un algerian au fost ucisi, cei mai multi fiind executati, in luarea de ostatici organizata de un comando islamist venit din Mali.

Comentarii