Saracia ii impinge pe romani sa intre in Europa unul cite unul

marți, 18 august 1998, 23:00
2 MIN
 Saracia ii impinge pe romani sa intre in Europa unul cite unul

Anul trecut, numarul celor care au emigrat legal din Romania a fost de aproape 20.000, in timp ce, in perioada 1992-1997, circa 135.000 de romani au parasit legal tara pentru a se stabili in alte parti.
In numai sase zile, din portul francez Chebourg au plecat spre Irlanda 177 de cetateni romani, ascusi in containerele unui feribot sau in camioane care tranzitau Canalul Minecii, spre insula irlandeza. Acestia au fost prinsi de politia irlandeza sau franceza, dar fugarii capturati sint, insa, doar o mica parte din multimea celor care calatoresc spre Vest. "Imigrantii romani clandestini neprinsi sint, din informatiile pe care le detinem, mult mai multi decit cei descoperiti", afirma un diplomat roman acreditat la Paris. Exista insa si pareri conform carora, in foarte multe situatii, romanii sint scosi drept "tapi ispasitori". Spre exemplu, la sfirsitul saptaminii trecute, peste 40 de detinuti au evadat de la un centru de minori din Atena, iar agentiile internationale de presa au anuntat ca fugarii sint albanezi si romani. Cu toate acestea, Ambasada Romaniei la Atena sustine ca printre evadati nu se afla nici un cetatean roman. Majoritatea imigrantilor ilegali romani descoperiti in Franta (90%) sint etnici rromi, afirma un diplomat acreditat la Paris. Situatia este foarte apropiata si in celelalte tari vizate, precum Italia, Austria, Germania, numai ca, indiferent de etnie, ei sint cetateni romani. A trecut insa vremea cind tiganii cetateni romani mincau lebedele din Prater. Acum din Romania sosesc in Occident, printre altii, criminali, hoti, traficanti si prostituate de toate calibrele.
Aceasta situatie reprezinta unul dintre motivele pentru care Romania se afla, alaturi de multe state "bananiere", pe o lista "neagra" a Uniunii Europene, care enumera tarile cu potential ridicat de emigranti si ai caror cetateni au nevoie de viza pentru a intra si calatori in spatiul comunitar. Mai mult chiar, problema are efecte negative economice, pentru ca fiecare astfel de "eveniment" inseamna un vot de neincredere alaturi de multe altele. Iar rezultatele pot semana teribil de mult cu inscriptia "No for dogs and romanians" ("Interzisa intrarea ciinilor si romanilor"), afisata, nu cu mult timp in urma, in unele baruri din Irlanda. ( Calin Cosmaciuc )

Comentarii