Sindicalistii promit o toamna fierbinte

luni, 30 august 1999, 23:00
2 MIN
 Sindicalistii promit o toamna fierbinte

Miscarea sindicala romaneasca ar putea fi agitata in toamna ce urmeaza de numeroase proteste izolate, fapt anuntat de avertismentele pe care sindicalistii nemultumiti din cele mai diferite ramuri ale economiei le-au transmis Guvernului.
Primele vor fi sindicatele din industria de aparare care organizeaza, astazi, mitinguri de protest in Bucuresti si mai multe orase din tara, considerind ca Guvernul nu a solutionat revendicarile discutate de reprezentantii sai cu liderii sindicali, in 5 august.
Dupa cum a declarat, ieri, Dan Mocanescu, secretarul general al Federatiei "Avram Iancu", in cadrul intilnirii de la inceputul lunii august, reprezentantii federatiilor sindicale au atras atentia guvernantilor asupra starii precare a industriei de aparare si a lipsei de comunicare in acest domeniu intre Ministerul Industriei si cel al Apararii Nationale, situatie care, spune el, nu s-a schimbat nici pina acum.
Si Federatia Sindicatelor din Transporturilor Locale "Transloc", afiliata de curind Blocului National Sindical, este pe cale de a declansa proteste, hotarire luata saptamina trecuta. Sindicalistii au stabilit ca in zilele de 2-3 septembrie sa se desfasoare o intilnire cu premierul Radu Vasile, iar daca rezultatele nu vor fi cele scontate, liderii sindicali vor recurge la masuri in forta, care ar putea merge pina la greva generala. In acest sens, in zilele de 16-19 septembrie, la Braila va avea loc Conferinta Nationala Extraordinara a Federatiei care va stabili coordonatele miscarilor sindicale ce vor avea loc in cazul unui nou esec al discutiilor cu Guvernul. La rindul lor, sindicatele din invatamint au anuntat ca, in cazul nerespectarii prevederilor acordului semnat cu Executivul, vor proceda in primele luni de toamna la ample miscari de protest. Nici in domeniul cercetarii stiintifice lucrurile nu sint mai linistite, membrii Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare din Romania pichetind saptamina trecuta sediul Guvernului.
De altfel, cercetatorii au organizat, in ultimele luni, pichete, marsuri si mitinguri, in Bucuresti si in tara, acuzind lipsa de interes a guvernantilor fata de viitorul cercetarii. Acest fapt, in opinia lor, a facut ca o mare parte dintre cercetatorii romani de renume sa emigreze, pentru a lucra in tari unde acest domeniu este mult mai bine finantat decit in Romania.
Chiar daca aceste proteste nu vor avea amploarea unora organizate de marile blocuri sindicale ele nu vor fi mai putin periculoase, avind in vedere numarul lor care se anunta extrem de mare. Si cum, din cauza apropierii alegerilor, Executivul nu isi poate permite sa aiba aceeasi atitudine transanta pe care ministrul Transporturilor, Traian Basescu, a avut-o fata de greva muncitorilor metroului bucurestean, ar putea urma unele cedari din partea Guvernului. Dar orice compromis va avea repercusiuni din cele mai daunatoare pentru continuarea reformei din Romania, aminata deja de prea mult timp, fapt care va fi receptat deosebit de negativ de organismele financiare internationale. (Ionel AFRASINEI, Cristina GRECU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii