Sperietoarea retragerii din Parlament

miercuri, 24 februarie 1999, 00:00
2 MIN
 Sperietoarea retragerii din Parlament

PNTCD critica intentia PDSR de a se retrage din Parlament si considera ca Ion Iliescu este mai interesat de candidatura sa pentru presedintie, decit de problemele sociale ale romanilor, se arata intr-un comunicat al PNTCD remis, ieri presei. In document este criticat faptul ca liderul PDSR nu doreste sa isi recunoasca vinovatia pentru instigarea minerilor in 1990 si nici nu doreste sa-si ceara scuze pentru multumirile adresate "celor care au jefuit institutii si au maltratat studenti si cetateni ai Bucurestiului". Taranistii sint nemultumiti cu atit mai mult cu cit PRM a anuntat ca s-ar putea sa se ralieze initiativei PDSR. Ieri, Ilie Neacsu, secretar executiv al PRM, considera ca intreaga opozitie ar trebui sa ia in calcul posbilitatea retragerii definitive de la lucrarile Parlamentului, in conditiile in care "puterea improasca cu noroi opozitia", fara ca aceasta din urma sa se poata apara. Fisura din opozitie o constituie PUNR, care nu cu mult timp in urma a lansat un atac la adresa partidului condus de Ion Iliescu, spunind ca PDSR nu s-a preocupat de soarta romanilor din Transilvania.
PDSR se gudura din nou pe linga PRM
Desi partidul lui Ion Iliescu a adoptat, la inceputul anului, un program ce parea a da semnalul unei apropieri de valorile social-democratiei europene, dupa evenimentele de la Stoenesti, PDSR si PRM s-au repliat pe pozitii invecinate. Cele doua partide resping ideea ridicarii imunitatii parlamentare cu majoritate de jumatate plus unu, intr-un moment in care astfel de propuneri sint aproape de a fi supuse votului in plen, atit la Senat, cit si la Camera. PDSR si PRM condamna, in termeni asemanatori, ceea ce aceste partide numesc amestecul politicului in anchetarea si condamnarea lui Miron Cozma. Atit liderul PDSR, cit si cel al PRM neaga vehement, in aceste zile, orice legatura cu mineriadele, mai vechi sau mai noi. PDSR si PRM sint, de asemenea, de acord ca numarul minerilor morti in ciocnirile de la Stoenesti este cu mult mai mare decit anunta politia. Si aceasta cu toate ca politia si directorii minelor Dilja, Lonea si Vulcan au afirmat de mai multe ori ca din Valea Jiului nu a disparut nimeni in afara de minerul decedat.
Ce inseamna absenta Opozitiei in Parlament
Absenta opozitiei de la lucrari poate afecta votarea legilor organice, care au nevoie de o majoritate de doua treimi din numarul total al membrilor unei camere, precum si intrunirea cvorumului, din cauza absentelor, la celelalte dezbateri. De asemenea, lipsa opozitiei de pe bancile parlamentare ar afecta legitimitatea Legislativului. Totusi, daca PDSR ar decide retragerea din Parlament, aceasta nu va atrage nici un fel de obligatie pentru parlamentari, intrucit, potrivit Constitutiei, mandatul nu este imperativ. Pe de alta parte, locul unui parlamentar demisionat este preluat de catre urmatorul candidat de pe lista electorala a partidului. Optiunea de a prelua mandatul este strict personala si nu se stie ce vor alege prezumtivii noi parlamentari: statutul de deputat sau senator, ratat la mustata in 1996, ori boicotul de partid. (A.C.)

Comentarii