Spitalele, care consuma 50% din buget, pot deveni fundatii sau societati pentru a atrage resurse

joi, 29 decembrie 2011, 10:39
2 MIN
 Spitalele, care consuma 50% din buget, pot deveni fundatii sau societati pentru a atrage resurse

Proiectul noii Legi a sanatatii, pus in dezbatere publica, aduce schimbari semnificative in sectorul spitalicesc – care consuma aproape 50% din buget – prin modificarea formei de organizare, spitalele putand obtine statut de fundatie sau chiar de societate comerciala pentru a atrage resurse.

"Un alt nivel la care sunt propuse modificari legislative semnificative este cel al segmentului care consuma/utilizeaza aproximativ 50% din buget, sectorul spitalicesc. Nici aici modificarea legislativa nu solicita fonduri suplimentare de la stat, ci dimpotriva, poate atrage resurse fara cresterea deficitului", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Astfel, proiectul prevede posibilitatea modificarii formei de organizare a spitalului astfel incat sa permita stimularea practicilor eficiente si penalizarea celor ineficiente.

Fondatorul sau actionarul unic, in cazul societatii comerciale, ar fi administratorul actual al spitalului, care in majoritatea cazurilor este administratia publica locala.

"Aceasta modificare simpla, combinata si cu modificarea sistemului de asigurari, ar schimba masiv modul de operare al spitalelor, inclusiv prin posibilitatea de a accesa fonduri din piata financiara privata", se mai arata in nota de fundamentare.

Noua structura ar permite o mai mare libertate de actiune echipei manageriale la toate nivelurile, de la personal, inclusiv salarizarea diferentiata, pana la structura si dotare, mentinand insa proprietatea la nivelul institutiilor publice. Exista insa si varianta ca, acolo unde se doreste, sa fie atrasi noi parteneri in diferite modalitati care in prezent nu sunt posibile, potrivit documentului citat.

In acelasi timp, responsabilitatea echipei manageriale va putea fi mai clar circumscrisa, inclusiv prin includerea unor clauze de raspundere patrimoniala in contractul de management, care in structura organizatorica actuala nu pot fi cuprinse.

In plus, asa cum arata si practica internationala, pot fi atrase mult mai usor fonduri suplimentare de catre acele spitale care prezinta planuri de dezvoltare viabile economic, inclusiv prin accesarea de imprumuturi bancare sau prin comasarea resurselor mai multor institutii sanitare.

Spitalele pot sa se asocieze sau sa se uneasca intre ele, pot sa incheie contracte de furnizare de servicii cu unul sau mai multi asiguratori de sanatate, dar si contracte de colaborare pentru servicii de sanatate cu alti furnizori, inclusiv din asistenta medicala primara si ambulatorie, se mai precizeaza in documentul citat.

Proiectul noii Legi a sanatatii a fost pus, miercuri, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, casele de asigurari de sanatate private si posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala fiind printre principalele modificari.

Presedintele Traian Basescu declara recent ca noua Lege a sanatatii, care modifica din temelii sistemul de sanatate, nu poate fi implementata de la inceputul anului viitor sau de la mijlocul anului.

"Ea trebuie dezbatuta o luna, doua, trei, cat o fi nevoie pana obtine o masa critica de sustinatori, trecuta prin Parlament intr-o forma sau alta – prin asumare sau prin dezbatere in cele doua Camere – si trebuie lasat un timp pentru inceperea implementarii ei", a spus Traian Basescu. (Mediafax)

Comentarii