Votul uninominal

luni, 11 mai 1998, 23:00
2 MIN
 Votul uninominal

Au mai ramas doar doi ani pina la urmatoarele alegeri si actualele partide parlamentare si-au propus sa elimine definitiv orice alta forta care ar incerca sa le ia locul. Astfel, dupa ce PDSR a propus marirea pragului electoral la 5%, prinde viata o idee mai veche – introducerea votului uninominal, agreata momentan de PD si PNL.
Saptamina trecuta, PNL a anuntat ca a pregatit un proiect de modificare a Legii electorale, in sensul introducerii votului uninominal pentru candidaturile la Senatul Romaniei. Liberalii sustineau ca proiectul este agreat de majoritatea expertilor si analistilor, iar reactiile nu au intirziat sa apara.
Ieri, Petre Roman si-a insusit paternitatea acestei initiative, sustinind ca PD a avansat aceasta idee inca din 1992, insa "nici pina azi nu avem un raspuns pozitiv din partea a doua partide mari: PNTCD si PDSR". In opinia liderului PD, "o democratie in care votul cetateanului nu este legat de cel care il reprezinta nu este o democratie intru totul autentica".
Alegatorii ar avea, astfel, posibilitatea sanctionarii nulitatilor parlamentare sau a celor care nu le reprezinta interesele, dar trecerea la acest sistem va intimpina serioase dificultati de ordin tehnic. Pentru a se mentine actualul numar de senatori, ar trebui desemnate 143 de circumscriptii electorale pentru Senat si 343 de circumscriptii pentru Camera Deputatilor – fata de 40 cite sint in prezent. "Timp nu prea mai e de pierdut in discutii de ordin politic general si trebuie sa trecem la aspectele tehnice", a conchis Petre Roman, care a opinat ca dezbaterea asupra votului uninominal trebuie sa se incheie pina la sfirsitul acestui an, timp in care opinia publica trebuie "constientizata" ca va vota pentru un singur candidat. (E.B.)

Comentarii