Degeraturile, leziuni tratate cu ajutorul terapiilor complementare

vineri, 04 ianuarie 2008, 19:14
2 MIN
 Degeraturile, leziuni tratate cu ajutorul terapiilor complementare

Expunerea prelungita la frig a miinilor, urechilor, nasului, picioarelor poate produce inrosirea lor si senzatia de mincarime la nivelul pielii. Aceste afectiuni sint degeraturile usoare, de gradul I.

Daca expunerea la frig este de lunga durata pielea se invineteste, devine palida si pot apare besici. Bolnavul poate avea senzatia de amorteala, intepaturi si dureri pe locurile afectate. Acestea sint degeraturile de gradul II. Aceste leziuni provocate in urma expunerii la frig sint reversibile si pot fi tratate natural daca se actioneaza imediat.

Cum putem pacali gerul

Si cum sa previi este mai bine decit sa tratezi, iata citeva reguli pe care trebuie sa le respectam pentru a evita degeraturile:

* imbracati haine calduroase si uscate;

* incaltamintea sa fie lejera si captusita

* evitati sa stati prea mult timp afara si in pozitii fixe

* in interiorul incaltamintei se poate presara faina de mustar

* nu consumati alcoolul si diminuati fumatul;

* beti ceaiuri calde indulcite sau nu cu miere de albine.

Citeva remedii usoare

Regiunile inghetate se incalzesc cu ajutorul masajului usor fara a freca cu zapada, apoi se acopera cu blana sau tricot din lina. De asemenea se pot face bai la temperatura de maxim 40 grade pina la inrosirea zonei degerate care are culoarea alb-palida.

Spalaturile cu decoct din frunze si radacina de telina sint recomandate in cazul aparitiei degeraturilor usoare. Decoctul se prepara din 2-3 teline cu tot cu frunze fierte, la foc mic, in 2,5 l apa timp de 3 ore.

Tot pentru spalaturi se poate utiliza si decoctul de morcov preparat din 2 morcovi mari, rasi pe razatoarea mare si fierti o ora intr-un litru de apa.

Un alt ceai excelent tratamentul zonelor inghetate este coaja de stejar. Din 3-4 linguri de pulbere si un litru de apa se prepara un decoct fiert 10 minute. Cu lichidul obtinut se fac spalaturi ale zonelor afectate.

Compresele locale cu decoct din simburi de gutui sint emoliente, ajutind la inlaturarea senzatiei de arsura si a durerilor. Acesta se face din 2 linguri de simburi uscati cu 250 ml apa clocotita. Sau, se poate utiliza decoctul din muguri de brad, 4-5 linguri fierte timp de 20 minute cu un litru de apa. Compresele locale sau cataplasmele se pot aplica si cu frunze proaspete de varza, strivite cu o sticla, sau suc proaspat de ceapa.

Ghimbirul este un remediu cald care este utilizat in Tibet ca protector impotriva frigului. Se pot bea ceaiuri din ghimbir pentru a incalzi organismul sau folosi cremele pe baza de ghimbir contra degeraturilor sau pentru tratarea acestora.

Si nu trebuie sa uitam ca toate aceste remedii naturale sint eficiente daca sint utilizate imediat ce au aparut leziunile datorate frigului.

Comentarii