Flori si frunze pentru sanatatea noastra: sulfina

vineri, 18 iunie 2010, 18:18
2 MIN
 Flori si frunze pentru sanatatea noastra: sulfina

Desi o regasim peste tot, la cimpie, la deal sau munte, sulfina, Melilotus officinale, se recolteaza incepind cu aceasta luna si pina in septembrie. Este o planta medicinala nepretentioasa fiind supranumita in unele parti ale tarii si molotru galben, salcina sau surcina. Florile sale au in compozitia lor chimica acizi cumarinic, alantoic si uric, ulei volatil, glucoza, alantoina etc. Datorita acestor principii active sulfina are proprietati terapeutice fiind utilizata in medicina umana traditionala si moderna precum si in uzul veterinar.

Astfel, substantele active din sulfina distrug microbii avind o actiune eficienta impotriva putrefatiilor. Stimuleaza cresterea cantitatii de urina eliminata si stimuleaza vindecarea ranilor de pe mucoasele cailor renale sau ale aparatului digestiv. De asemenea limiteaza coagularea singelui datorita unei substante, cumarine, fiind eficienta in tratamentul tromboflebitelor. Sulfina ajuta la regenearea celulei hepatice avind proprietati emoliente si hemostatice prin actiunea de precipitare a proteinelor.

Florile se recolteaza pe timp frumos iar planta se rupe la 30 centimetri de la virf in jos. Culegerea florilor se face astfel incit sa nu aducem prejudicii plantei. Inainte de a o aduna rugati planta sa va arate care din inflorescente puteti sa le luati si fiti atenti la ceea ce simtiti atunci cind intuitia va spune pe care floare sa puneti mina. Uscarea se face in strat subtire si la umbra astfel incit produsul sa nu se altereze prin mucegaire sau prin infierbintarea plantei puse la uscat deoarece produsul obtinut este toxic.

Aplicatiile florii

Sulfina este folosita in tratamentul afectiunilor vasculare, hepatitelor, afectiunilor renale, reumatism, guta, gastrita, varice, bronsite sub forma de infuzie neindulcita.

In cazul tratamentului hipertensiunii arteriale etse utilizata infuzia indulcita cu miere.

Pentru afectiunile hepatice, a cailor urinare si renale, varice si tromboflebita se poate utiliza sucul obtinut din flori sau frunze si flori cu ajutorul unui storcator de fructe sau se obtine un suc prin pasarea frunzelor si florilor pina la obtinerea unei paste care se amesteca cu 250 ml apa rece de izvor si se lasa 6 ore la macerat. Un alt mod in care poate fi utilizata sulfina este plasarea unei cantitati de pulbere din flori si frunze sub limba si tinuta un anumit timp.

In uzul extern

Planta este utilizata sub forma de comprese calde cu infuzie in cazul reumatismului.

Sub forma de infuzie concentrata (gargare) in gingivite, afte si abcese dentare.

Infuzie aplicata ca si cataplasme in cazul contuziilor sau spalari locale cu infuzie in cazul ranilor si ulceratiilor.

Pentru rani, furuncule sau dureri reumatice se poate prepara alifia de sulfina din parti egale de flori, ceara de albine si ulei presat la rece de floarea soarelui sau masline care se amesteca pina la omogenizare.

In cazul ochilor inflamati datorita fardurilor se pot face lotionari si comprese locale cu infuzie slaba din flori.

Nu trebui uitat si faptul ca in plan subtil planta favorizeaza curgerea usoara a energiilor impiedicind stationarea si inchistarea in plan emotional, energetic si fizic. Linisteste mintea, creste coerenta gindurilor curatind in acelasi timp cu blindete si potolind pasiunile, drenind minia si inversunarea. (Sandu MARIN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii