Romanita, floarea care ne reda frumusetea

vineri, 19 noiembrie 2010, 16:32
3 MIN
 Romanita, floarea care ne reda frumusetea

Natura a fost si este un inepuizabil izvor de materii prime ce pot fi folosite in tratamentele si ingrijirile cosmetice. Plantele, fructele, legumele si paminturile argiloase au fost folosite in scop cosmetic inca din antichitate.

Una dintre aceste plante medicinale, musetelul sau romanita, pune accentul pe minunatele efecte pe care substantele active le au asupra pielii. Prin folosirea ei se obtine accelerarea diviziunilor celulare, intirzierea imbatrinirii pielii, tonifierea tesuturilor, stimularea circulatiei singelui, improspatarea si catifelarea obrazului si decolteului.

Avind cele mai largi aplicatii in cosmetica naturala musetelul are proprietati antiinflamatoare, antiseptice, decongestionante, dezinfectante, anestezice, emoliente si cicatrizante. In functie de felul cum sint utilizate florile de musetel sau partea aeriana a plantei sint obtinute diverse produse de cosmetica pentru ingrijirea tenului, gitului, decolteului, miinilor, parului sau picioarelor.

Cum actioneaza romanita asupra tenurilor?

Pentru tenurile uscate si deshidratate se pot folosi aceleasi pulverizari cu infuzie rece care sint foarte indicate. Nu trebuie uitat insa ca tenul se demachiaza inainte de a aplica tratamentele. Aceasta operatie trebuie facuta in fiecare zi pentru ca tenul sa devina elastic. Lipsa apei din tenurile deshidratate duce la pierderea supletei pielii, astfel ridurile pot apare mult mai repede. Se vor utiliza masti, lotiuni sau creme hidratante care vor fi aplicate intotdeauna pe tenul inmuiat in prealabil prin comprese cu infuzie de flori de musetel. Inclsiv spalarea obrazului in cazul tenului deshidratat este bine sa se realizeze cu infuzie de musetel inlocuind apa obisnuita.

Pentru tenurile grase se folosesc, de obicei, mastile astringente care se pot prepara dintr-o lingura de argila si doua lingurite de infuzie de musetel. Aceasta se intinde pe tenul pregatit in prealabil intr-o baie de aburi de musetel.

O masca hranitoare si tonifianta, numai buna in cazul tenurilor ofilite, indiferent daca este gras, uscat sau normal, se poate pregati din doua linguri infuzie de musetel, o lingura lapte praf si o lingurita miere de albine de salcim. Se amesteca ingredinetele pina la obtinerea unei paste care se va aplica pe ten si deoclteu in strat subtire. Se mentine pe fata 5-6 minute in cazul tenurilor ucate, pentru cele grase 10-15 minute si 20 de minute in cazul tenurilor normale. Se indeparteaza masca tot cu ajutorul infuziei de musetel.

Miinile si picioarele se ingrijesc cu musetel

Din flori de musetel se obtine uleiul de musetel, un preparat cosmetic excelent pentru ingrijirea miinilor. Acesta inmoaie si catifeleaza pielea, ajutind la pastrarea tineretii si supletii. Datorita proprietatilor sale emoliente, dezinfectante si decongestionante uleiul de musetel se poate utiliza si pentru pielea iritata de soare sau in ingrijirea picioarelor. In special calciiele care au pielea iritata si uscata datorita incaltamintei.

Acest ulei se prepara usor. Intr-un vas se pun doua linguri de flori de musetel care se umecteaza cu o lingura de alcool dublu rafinat. Dupa trei ore se adauga 100 g ulei presat la rece din floarea soarelui sau masline. Vasul se pune apoi pe abur sa fiarba timp de doua ore amestecind din cind in cind. Cind este gata se strecoara printr-un tifon  storcind bine plantele apoi se pune uleiul obtinut in sticlute inchise la culoare si se pastreaza la loc racoros. Cu acest ulei se ung calciiele seara inainte de culcare, si apoi se acopera picioarele cu un plastic pentru a nu murdari lenjeria. (M.A.)

Comentarii