Tratamentul natural al anemiilor

vineri, 10 aprilie 2009, 17:00
3 MIN
 Tratamentul natural al anemiilor

Cei care sufera de anemie sint obositi, palizi si au ameteli si, in unele cazuri, le poate cadea parul. De aceea hrana anemicilor trebuie sa contina nuci, ciuperci, legume, galbenus de ou, piine integrala, griu incoltit, adica alimente cu un continut ridicat de fier, vitamina B12 si vitamina C. Pentru prevenirea anemiilor dar si in cazul tratamentului acestora este indicat sa se consume alimentele-medicament in fiecare zi, intre 50 g si 150 g: sfecla, morcovi, varza alba, urzici crude, spanac crud, patrunjel si sparanghel.

Anemiile sint stari patologice caracterizate de scaderea numarului de globule rosii, cu sau fara reducerea in paralel a hemoglobinei. Sindromul anemic este un dezechilibru intre producerea si pierderea de celule rosii, generat de scaderea producerii de hematii sau de cresterea pierderii acestora. Acest sindrom este caracterizat de: cefalee, ameteli, oboseala, palpitatii, stari de pierdere a cunostintei, paliditate, scaderea tonusului muscular, puls slab, filiform, hipotensiune.

Anemia hipocroma este o afectiune secundata unei alte stari patologice, care reflecta epuizarea rezervelor de fier din organism si o scadere a concentratiei medii de hemoglobina sub 30%/.

Regimul alimentar al anemicilor

Primavara, sindromul anemic poate fi cauzat de aportul alimentar deficitar, pierderea de fier in cazul hemoragiilor, acutizarea ulcerului gastric si duodenal. Tratamentul vizeaza refacerea calitativa si cantitativa a rezervelor de fier, de vitamina B12, vitamina C si acid folic. Regimul alimentar trebuie sa fie bogat si variat.

Necesarul zilnic de fier este de 5-20 mg pentru un ca ficat, rinichi, inima, scoici, galbenus, nuci, fasole, sparanghel, spanac, salata verde, varza rosie, mazare, ridichi, morcov, conopida, ciuperci.

Vitaminele importante in formarea globulelor rosii

Acidul folic sau vitamina B9 se gaseste in alimente de origine animala dar si vegetala. Prin preparare termica se pierde 70-90% din totalul de acid folic. Necesarul zilnic este de 150-200 micrograme si poate fi acumulat din castraveti, sparanghel, spanac, lamii, nuci, portocale, mazare, ficat, brinza, lapte, oua.

Acidul folic este un factor esential in formarea globulelor rosii, producerea acizilor nucleici, in cresterea si diviziunea celulara. Dar pentru absorbtia acidului folic este nevoie si de vitaminele B12 si C care favorizeza aceasta absorbtie.

Vitamina B12 are rol important in formarea eritrocitelor la nivelul maduvei spinarii si in formarea unor enzime. Influenteaza procesele metabolice si sinteza aminoacizilor. Necesarul zilnic poate fi acumulat din ficat, galbenus, rinichi, lapte de vaca, faina de peste.

Vitamina C sau acidul ascorbic poate fi sintetizata la pasari in rinichi, la mamifere in ficat. Necesarul zilnic este de 20-75 miligrame/zi si creste in functie de virsta, conditii de munca pina la 250 mg/zi.

Vitamina C intervine in metabolismul fibrei musculare, stimuleaza sistemul imunitar, intervine in sinteza de aminoacizi, stimuleaza formarea colagenului, accelereaza cicatrizarea ranilor, mareste rezistenta ficatului la diferite substante toxine.

Se gaseste in: afine, varza, ardei gras, varza rosie, capsuni, portocale, rosii, cartofi, splina, ficat, creier, madura, rinichi, lapte de capra, miere de albine, macese, ace de conifere.

Prin fierbere alimentele pierd 15-80% din acidul ascorbic.

Alte remedii medicinale

Plantele medicinale recomandate in anemii sint coada soricelului, cimbrisorul si frunzele de nuc. Infuzia din nuc se bea o cana inainte de mesele principale iar din ceaiul din coada soricelului se beau cite 3 cani pe zi.

Infuzia din cimbrisor nu este indicata copiilor iar pentru adulti o cana dupa masa de prinz.

Un alt remediu pentru anemie este vinul din flori de salcim. Acesta se prepara din 6 linguri flori de salcim infuzate cu un litru de vin rosu natural fierbinte. Se bea cite un paharel inainte de mesele principale.

Excursiile in aer liber la munte sint un alt remediu excelent contra acestei carente, timp in care se poate inlocui apa potabila cu apa minerala bogata in fier si vitamina B12.

Comentarii