Ascensiunea unei superputeri (I)

marți, 03 martie 2009, 19:27
3 MIN
 Ascensiunea unei superputeri (I)

Enigmatica si contradictorie inca, India calca apasat pe urmele Chinei din punctul de vedere al dezvoltarii economice si demografice. In ultimii trei ani, cresterea sa economica a fost de aproape 9% pe an, ceea ce conduce la un PIB de peste un trilion de dolari. Avem de-a face, cum arata John Farndon in lucrarea India. Ascensiunea unei noi superputeri mondiale, Ed. Litera international Bucuresti, 2008, cu a saptea economie a lumii, cu posibilitati de a ajunge intre primele trei peste cca. 20 de ani. Avem, de asemenea, de a face cu o uriasa piata de consum, de peste un miliard de oameni, din care jumatate au deja o putere de cumparare rezonabila. De altfel, din punct de vedere demografic, in ritmul actual, India poate depasi China pina in 2030, avind 1,6 miliarde locuitori fata de 1,4 miliarde, De asemenea, India si China au cele mai numeroase diaspore din lume.

India a devenit in ultimii ani si un important receptacol de investitii straine, in special in domeniile noilor tehnologii. Mai bine de jumatate din firmele multinationale se implanteaza in India, care dispune de licentiati cu studii superioare mai multi decit intreaga populatie a Frantei si care costa desigur mult mai putin, iar foarte multe companii indiene au devenit multinationale cumparind numeroase active in strainatate. Occidentalii se confrunta deci cu o foarte serioasa concurenta facuta de firmele indiene, iar tot mai multe tari se vad nevoite sa colaboreze cu India, in primul rind S.U. A. Steaua Indiei se afla in plina ascensiune.

Actuala crestere isi are radacinile in politicile liberale ale fostului premier Manmohan Singh, sub care India a devenit si putere nucleara. Apoi sa nu uitam ca, spre deosebire de China, India este o democratia, fapt cu totul remarcabil in contextul evolutiilor descrise, care fac din subcontinentul indian o mare putere internationala, fapt incurajat atit de americani cit si de… israelieni, daca ar fi sa studiem agenda ultimelor schimburi de vizite si de declaratii.

Totusi, avem de-a face cu o tara inca plina de contradictii, o tara a extremelor. Aici traiesc, spre pilda, 40% dintre toti copiii malnutriti din lume. Totodata, asa cum arata John Farndon, "Aici exista o interesanta combinatie intre o infloritoare economie de retail si o persistenta filosofie antimaterialista. Este una dintre cele mai importante puteri asiatice in domeniul spatiului cosmic, dar este dominata de o straveche spiritualitate. Este in avangarda unora dintre cele mai noi tehnologii si cercetari, dar concomitent se regasesc in India unele dintre cele mai conservative si intolerante idei religioase" (p. 12).

Apoi, violentele sectare mocnesc, ca si lupta dintre factiunile politice, iar conflictul cu Pakistanul pentru Kashmir nu este epiuzat. Totusi, India reuseste sa ramina intacta si democratica, populatia sa uriasa fiind tot mai mult preocupata de dezvoltarea economica, preocupare ce pare sa inlocuiasca vechile conflicte etnice si religioase. Economia tarii creste atit de repede, incit apare pericolul unei supraincalziri. Investitiile straine sint atit de mari, incit bancile sint sufocate de lichiditati si asta intr-o perioada de criza internationala. Imprumuturile bancare cresc anual cu o treime, iar salariile aproape s-au dublat intr-un singur an – 2006. Industria "duduie", consumul e urias, iar infrastructura se dezvolta.

Intreg acest miracol s-a produs practic in ultimii 15 ani, daca tinem cont de faptul ca in 1991 India era in pragul incapacitatii de plata. Peste tot erau revolte si greve in vremea Indirei Gandhi, care a si suspendat sistemul democratic. Recoltele erau foarte proaste, iar saracia endemica. Ei bine, tocmai din aceasta criza s-a nascut schimbarea. Guvernul a hotarit in sfirsit sa renunte la regulile protectioniste ce durau inca de pe vremea Imperiului Britanic. Astfel, India iesea din autarhie, iar liberalizarile introduse au dat rezultate remarcabile. Economia a inceput sa creasca mai intii cu 6% pe an, apoi cu 8% si chiar 9% in 2007 si 2008.

Comentarii