Carlaniada. Peisaj cu politruci

marți, 17 martie 2009, 17:41
4 MIN
 Carlaniada. Peisaj cu politruci

Dupa lupte seculare, care au durat mai bine de patru ani, ne-am straduit, la cererea imperativa a Uniunii Europene, desigur, sa depolitizam functiile de prefecti si subprefecti, acestia urmind sa devina inalti functionari publici, apolitici, selectati pe baza de concurs etc. Fostul ministru al administratiei si internelor, Vasile Blaga, a fost mult laudat pentru aceasta isprava, desi, in marea majoritate a cazurilor, au ramas tot cei numiti politic in 2004, numai ca au fost obligati sa treaca printr-un fel de examinare. Dar au existat si reusite, cind oameni ai partidelor au fost invinsi detasat de catre specialisti veritabili. Asa s-a intimplat la Iasi, de pilda, cu dl. subprefect Vasile Etcu, figura singuratica intr-un peisaj cu politruci.

Acum, din pacate, se politizeaza din nou, dupa odiosul algoritm, functiile de virf din prefecturi, revenindu-se la situatia anterioara. Asta e, am pacalit U.E., care ne-a ridicat steguletul, de-acum putem sa ne facem de cap cum vrem. Ce mai conteaza competenta, moralitatea si alte chestii din astea care atenteaza la fiinta noastra nationala. Astfel, dl. Etcu se vede nevoit sa cedeze functia unuia dintre cei invinsi la concurs, revenit acum pe criterii politicianiste. Este vorba despre dl. avocat Dumitru Tomasevschi, care s-a evidentiat prin aceea ca l-a aparat pe dl. Dan Carlan in destulele sale procese si, mai nou, dupa cum a relatat presa, ca a dansat la bustul gol prin nu stiu ce bar de cartier.

Astfel, dl. Carlan, care pastreaza fata de simtul onoarei si al demnitatii o distanta considerabila, in loc sa-si dea demisia din functia de lider de filiala dupa cinci esecuri electorale personale, s-a apucat, ca un sogun de Bahlui, sa-si numeasca oamenii, adunati dupa chipul si asemanarea domniei sale, in cele mai inalte demnitati din judet. Ca subprefect, alaturi de dl. Tomasevschi, a mai fost ales dl. ing. Cristian Angheluta, care s-a evidentiat prin aceea ca are si el un bar si o barba. Acesti oameni ramin sa-si demonstreze competenta, nefiind corect sa fie promovati doar pe criterii politice, care la noi inseamna obedienta fata de sef plus alte matrapazlicuri.

Apoi, ca vicepresedinte la Consiliul Judetean a fost propus presedintele executiv al PD-L si sef al consilierilor judeteni ai partidului, considerat un stindard purtator de imagine (asa stindard, asa imagine), dl. Constantin Serban, despre care eu zic ca era mai bun de gondolier pe Bahluiul reamenajat de dl. Carlan, care va face din Iasi un fel de "Venetie a Estului". Si asta in conditiile in care partidul are in Consiliu oameni mult mai capabili, cum ar fi fostul presedinte Lucian Flaiser, dl. prof. dr. Leonte, decanul de la Facultatea de Agronomie, dar si altii. Si urmeaza sefia unitatilor descentralizate ale ministerelor, pentru care au fost pregatiti 16 "specialisti".

Intre timp, d-lui Carlan i-a dat partidul serviciu, fiind numit secretar de stat la Ministerul Mediului, avindu-se probabil in vedere curatenia sa, ceea ce inseamna ca partidul il pretuieste in continuare, inseamna ca cei de la centru sint tot dupa chipul si asemanarea domniei sale. Si atunci, ne-am ars, pentru ca vin vremuri grele, vremuri de criza si daca noi cu astfel de oameni defilam, e grav. In plus, l-a facut subsecretar de stat si pe specialistul in soferie Costi Neagu. Politizam excesiv, iar politicul singur, fara specialisti, nu poate sa faca nimic.

Am inteles, de pilda, ca pina si directorii, directorii medicali si admninistratorii de spitale sint reanalizati din punct de vedere politic. De ce nu lasam acesti oameni care se ocupa de sanatatea si de viata noastra sa-si faca treaba in mod profesionist, nu inteleg. Majoritatea sint specialisti deosebiti, cu doctorate, catedre, premii ale Academiei si realizari profesionale de exceptie, in conditiile penuriei bugetare de care sufera sectorul medical. In schimb, premierul, profesor de drept constitutional, iese la rampa cu o Ordonanta perfect neconstitutionala prin care ingradeste dreptul la munca, iar apoi ciuguleste sporuri, in loc sa demonstreze o viziune capabila sa scoata tara din criza. Asta e, oamenii mici se ocupa de lucruri mici.

E atita amatorism si atita demagogie cum n-am mai vazut de pe vremea lui Victor Ciorbea si Radu Vasile (brrrr!), cind era sa intram in incapacitate de plata. Cine se ocupa de problemele reale ale romanilor, de someri, de sinistrati, de indatorati, de copiii abandonati, de batrinii bolnavi? S-a spus ca va fi combatuta criza prin "mari investitii publice". Unde sint acestea, ca au trecut trei luni si nu se vede nimic, resursele interne le-am vindut strainatatii, iar tara e plina de politruci?

Ei bine, asa nu mai merge. Am sentimentul ca intreaga clasa politica produsa dupa 1989 agonizeaza si nu mai are decit citiva ani de trait. Niciodata in istoria noastra partidele politice nu au fost atit de urite. Este nevoie de oameni noi, este nevoie de partide noi, este nevoie de o noua configuratie constitutionala si politica. Fortele sanatoase ale natiunii trebuie sa se implice, caci este un moment de cumpana. Sa nu ajungem ca Letonia, sa ne rugam ca cineva sa ne cumpere, sau ca Islanda, care nici nu mai are ce vinde, decit terenuri rusilor pentru baze militare. Unde este vocea Bisericii acum? Unde este vocea societatii civile? Unde sint prietenii nostri de pe Axa Washington – Londra – Bucuresti?

Am vazut recent un film celebru: Ultimul samurai, cu Tom Cruise. O lectie de onoare si de demnitate. Cit de departe sintem de astfel de valori!…

Comentarii