Epistolarul de dragoste

joi, 01 mai 2008, 19:00
2 MIN
 Epistolarul de dragoste

Termenul "epistolar" desemneaza un gen aparte si greu de definit, fie ca este vorba despre un roman epistolar, fie ca este vorba despre publicarea unei corespondente private, cu sau fara acordul expeditorului sau al destinatarului. In cazul romanului epistolar, scrisoarea reprezinta o marturie a autenticitatii textului literar, care, de multe ori, penduleaza intre realitate si fictiune, in timp ce o scrisoare privata, scrisa fara intentia de a fi publicata, are cu totul alte caracteristici. Intr-un roman epistolar, destinatarul este unul imaginar, invizibil, o prezenta fantomatica: "Draga mea, iti scriu, dulce si scumpa tovarasa de viata, in aceasta vesela zi de sarbatoare in familie, dorita de noi toti intregul an, intrucit tu stii ca, desi nu-i cu putinta sa fii prezenta in carne si oase, te afli aici, printre noi, mai mult decit cei de fata".

Am putea spune ca sint atitea tipuri de scrisori cite motive exista pentru a le scrie. Este greu de realizat o ierarhie a scrisorilor, dupa motive, dupa maniera in care sint scrise sau dupa efectele pe care acestea le au asupra cititorului. Scrisoarea poate fi, astfel, considerata o conversatie in absenta, o adevarata destainuire si chiar o "despuiere in fata fantomelor", asa cum o va numi Franz Kafka.

Romanul epistolar al lui Antonio Tabucchi "Se face tot mai tirziu" este compus din saptesprezece scrisori de dragoste, ale caror expeditori sint saptesprezece barbati. Aceste scrisori, fara data, adresate unor femei diferite, nu asteapta nici un raspuns. Ele sint scrisori ale trecutului, ale nostalgiei si regretelor, scrisori care alcatuiesc impreuna un roman al iubirii imposibile. Cele saptesprezece scrisori (plus una) vorbesc despre carti niciodata scrise, despre iubiri pierdute, despre femei fara nume. Influentat de Fernando Pessoa, Antonio Tabucchi abordeaza in "Se face tot mai tirziu" si tema dublului, atit de des intilnita in romanul modern. Timpul este abolit, la fel ca si spatiul, iar cititorul aluneca intr-un univers pe cit de straniu, pe atit de fascinant, pendulind intre trecut si prezent, intre vis si realitate. Lectura acestui roman seamana cu o vizita intr-o galerie de arta, in care sint expuse portretele atit de diferite ale Femeii: frumoasa, necunoscuta, moarta, insensibila, indragostita, amanta pentru o zi sau pentru o viata. Iubirea curteneasca si iubirea corporalista, iubirea platonica si vulgaritatea abia stapinita se impletesc armonios in romanul lui Antonio Tabucchi.

* Marti, 6 mai, "Ziarul de Iasi" va ofera romanul "Se face tot mai tirziu" la pretul de 5 lei.

Comentarii