Romanul realismului magic

vineri, 09 mai 2008, 19:12
2 MIN
 Romanul realismului magic

Unii sustin ca realismul magic nu a fost inventat de latino-americani, ci a existat dintotdeauna in literatura. Intr-adevar, nu ne-am putea imagina literatura universala fara aceasta dimensiune onirica, nu am putea explica nimic din viziunile lui Dante din Divina comedie, sau patimile lui Faust, sau lumea lui Don Quijote. Realismul magic este totusi un specific, o dominanta a imaginarului secolului al XX-lea. Realismul magic este reprezentat de literatura angajata in cercetarea conditiei umane, in studierea realitatii sociale si a cotidianului. "Realismul magic – spune Julio Cortazar – se bazeaza pe o reprezentare totodata subiectiva si obiectiva a lumii, o reprezentare in care fantezia si realitatea nu se opun, ci, dimpotriva, compun un tot indisolubil".

Alfredo Bryce Echenique este un scriitor peruvian, reprezentant al "noului roman latino-american". O lume pentru Julius, care in 1972 obtine Premio Nacional in Peru, este considerat de catre Gabriel Garcia Marquez "unul dintre cele mai bune romane din literatura latino-americana". Echenique a marturisit in repetate rinduri ca scriitorii care l-au influentat cel mai multa au fost Julio Cortazar, Manuel Puig si Julio Ramon Ribeyro. Dincolo de influenta acestor scriitori, Alfredo Bryce Echenique abordeaza intr-o maniera foarte personala realismul magic, atit de drag autorilor latino-americani. Bryce Echenique este, alaturi de Mario Vargas Llosa, unul dintre cei mai tradusi scriitori peruvieni. Tineretea si-a petrecut-o in Lima, intr-o familia bogata si cu multa influenta, iar romanul O lume pentru Julius vorbeste tocmai despre aceasta perioada a vietii sale.

"Eu sint stendhalian", spune scriitorul intr-un interviu acordat unei reviste americane, explicind totodata rolul important pe care il ocupa emotia si sentimentul in opera sa. Alfredo Bryce Echenique a criticat mereu in scrierile lui dictatura, violenta, teroarea si coruptia din societatea peruviana, care nu si-a gasit inca echilibrul. Romanul a devenit astfel, pentru Bryce Echenique, un intrument de denuntare a dictaturii si a oligarhiei. Dar, dincolo de critica sociala din O lume pentru Julius, cititorul poate descoperi si un tablou al suferintei umane, pe fundalul diferentelor de clasa din lumea latino-americana.

 

* marti, 13 mai, "Ziarul de Iasi" va ofera romanul "O lume pentru Julius" la pretul de 5 lei.

Comentarii