Bai sa fie!

marți, 07 august 2007, 17:00
3 MIN
 Bai sa fie!

* Spuneam bine ieri si alaltaieri ca in zilele astea e cam riscant sa pleci in concediu. Se duce omul bine, merci, la cabana, sa manince mure cu slana, si da o viitura ca aia, de ia totul in calea sa, inclusiv podurile. Daca omul nostru aflat in concediu mai e intr-o zona fara acoperire, apropiatii (care nu stiu chiar-chiar exact unde isi petrece el acele minunate zile libere) il revad de-abia dupa un an-doi, dupa ce se repara podul si turistii pornesc din nou in drumetie pe acele plaiuri de balada. De obicei, il revad in cadrul jurnalului de la ora 17.00, beneficiind de efect de ceata si de titlul „Descoperire macabra".

* Oricum, nu va speriati: dupa cum am amintit si ieri, tara noastra e plina de locuri pitoresti, unde oricine poate imbina utilul cu placutul. De exemplu, Romania are statiuni balneoclimaterice, adevarate izvoare de sanatate, oaze de liniste. Daca dupa o noapte alba v-ati trezit cu capul pe un vraf de hirtii acoperite cu calcule care arata ca, la banii ramasi, ori plecati la mare nu in Neptun-Olimp, ci in Noiembrie-Octombrie, ori acceptati o vacanta intr-una dintre statiunile balneo-climaterice ale patriei (mult mai accesibile), parerea noastra ar fi sa optati pentru a doua varianta. Sanatatea e nepretuita, sa stiti! Dar:

* Inainte de a spune "Da!", cum ati facut in fata ofiterului Starii Civile (in caz ca sinteti casatorit, desigur), ar fi indicat sa treceti, totusi, peste testul urmator, gindindu-va ca pina si apele minerale prezinta contraindicatii:

* Test pleznind de sanatate:

1) In doar zece secunde, ce statiuni va puteti aminti?

a) Amara, Caciulata, Sovata, Herculane, Calimanesti etc. Le stiti pe de rost, le-ati vizitat pe toate alaturi de rudele care sufera de gilci, sfrintie, trinji, plescaghite, bataturi si guta.

b) Statiunea experimentala Dealu Mare, Statiunea Viticola Copou, Baile Panciu, Baile Murfatlar, Niculitel-Bai, Baicoi, Baia Mare, Baia Comunala etc.

c) In doar zece secunde va puteti aminti nu statiuni, ci doar citeva statii de tramvai sau autobuz, precum si Statia Orbitala "Mir". Parca si Baile Sodoma si Govora.

2) De ce mergeti la bai?

a) Pentru a preveni diverse afectiuni cardio-respiratorii, urinare, ginecologice etc. si a petrece clipe de neuitat intr-un minunat cadru pitoresc, impreuna cu diversi pacienti in etate, din experienta carora n-aveti decit de invatat.

b) Pentru ca la dumneavoastra in cartier centrala termica a intrat in revizie, asa ca n-aveti apa calda. Plus ca vreti sa cunoasteti noi sortimente de ape minerale pentru sprituri.

c) Mergeti la bai ca sa faceti bai.

3) Indiferent de ce ati raspuns la punctul 2), ati ajuns cu sau fara voia dvs (sau nolens-volens, cum s-ar zice prin Hirlau) la bai. Din programul manifestarilor fac parte impachetari cu namol puturos care miroase ca atunci cind s-a spart teava de la subsol, degustari de ape sulfuroase etc. Ce faceti?

a) Faceti totul, cu gindul la sanatatea voastra si a familiei, care n-are decit de cistigat. Plus ca apa aia sulfuroasa e buna: la dumneavoastra a curs din robinete apa si mai imputita.

b) Faceti glume de vacanta: la cantina turistilor de la Vila "Coropisnita" turnati namol in mustarul de pe masa sau va invitati vecinii la un sprit cu apa sulfuroasa.

c) Faceti ce trebuie, sa nu iasa vorbe dupa aia.

* Chiar n-are rost sa mai comentam daca e bine sau nu ce ati incercuit. Singura problema ar fi cu statiunile noastre, care au ajuns ca vai de apa lor, dupa cum am vazut si zilele trecute la televizor. Mai exact, am vazut ca nu prea mai aveam ce vedea, fiindca se furase sau se falimentase. Am fost si noi cu putini ani in urma intr-o asemenea statiune din Moldova si ne-a venit sa plingem de atita paragina si de atitea interese. Dar, fiindca oricit s-au straduit, astia n-au reusit sa fure sulful si sarea din apa sau viermisorii din namol, traim cu speranta ca macar urmasii nostri vor beneficia de tratamente balneare, dupa ce vor implini 90 de anisori.

* In fine, daca pina acum ati dat gres cu marea, cu muntele si cu statiunile patriei noastre, n-are rost sa disperati: exista agroturismul! Sub numeroasele si variatele sale forme, incepind cu pensiunile pline de margarete si sfirsind cu turismul agricol la rudele de la tara, unde e latrina din lemn in fundul curtii si ciocalau de porumb legat cu sfoara ca ulciorul de la fintina, sa nu-l fure careva. Despre agroturism, miine.

Comentarii