Flori de Florii

luni, 02 aprilie 2012, 13:25
3 MIN
 Flori de Florii

* Cu o saptamina inainte de Sfintele Pasti, crestinii sarbatoresc Floriile – intrarea Domnului Isus Hristos in Ierusalim. Duminica sint Floriile; in plus, e onomastica tuturor celor care poarta prenume din ierbar. Dupa Sfintii Mucenici, romanii i-au sarbatorit doar pe cei numiti Codrat, Trofim, Dialog, Hrisant, Serapion, Nicon, Artemon, Anania si altii (asadar, au cam stat pe uscat); ziua de Florii va fi uda, pe motiv de sarbatoriti cu prenume de Anemona, Brindusa, Crin, Dalia, Eugenia (din flora spontana), Florin, Ghiocel, Hortensia, Iris, Jir, Jneapan, Kalankhoe, Narcisa, Margareta, Lacramioara, Oliviu, Panselut, Romanita, Sulfina, Trandafira, Viorel, Zada, Zarzarel, Yucca etc. Nu ne intereseaza daca pe piata exista produse cu care posesorii numelor botanice sa-si cinsteasca apropiatii, ci daca exista destule flori, incit cei care vor merge in vizita sa nu sune la usa cu mina goala. Iata de ce ne aflam, acum, in caldura si umezeala, in serele "Serele" SRL, unde discutam cu patronul, domnul Ghiocel Florin:

– Aveti flori pentru Florii, domnule Florin?

– Omul, daca vrea, gaseste flori oriunde, toata viata o are plina de flori…

– Aici, in sera, e cald si umed: cresteti flori exotice, nu?

– S-a spart un pexal, de-aia e cald si umed.

– Ce flori cresteti?

– Ce se cauta, functie de sezon. Cind sint meciuri, cel mai bine merg floricelele.

– Cum asa?

– Floricelele de porumb! Cind incepe campania electorala se vor cere trandafiri…

– Adica primiti comanda de la PSD pentru buchete cu simbolul lor electoral, nu?

– Comanda de la toate partidele, cirnati trandafir la metraj – la kilometraj, mai bine zis. Merg, pe linga mici si bere.

– Pai, aici sint sere, nu e abator, cum veti reusi?

– Da’ ce, am precizat ca sint din carne? Si acum patru ani am primit comanda de trandafiri. Ne-am descurcat, noroc ca tocmai primisem ingrasamint!

– Vreti sa spuneti ca, pentru bani, ati facut cirnati din ingrasaminte chimice?

– Nu chimice, in nici un caz! Eu sint ecologist! Ingrasamintele din care am facut cirnatii erau naturale!

– Bine, dar flori, acum, ca e primavara, aveti?

– Daca nu vine mesterul, sa repare teava, o sa avem flori de mucegai si bureti pe pereti!

– Cine poate sa ofere asa ceva, cuiva, cind merge in vizita?

– Eu as prefera sa-mi aduca musafirii niste bureti, sa-i faca nevasta-mea, cu smintina!

– Bine, dar poate ca niste domnisoare, Anemona, Roza sau Violeta, si-ar dori sa primeasca buchete de anemone, roze sau violete, nu?

– Cum ar veni, miine e si ziua mea, ma cheama Ghiocel, da’ pe care-l prind ca-mi vine cu ghiocei, ca sa-i dau de baut, ii dau cu toporul!

– Totusi, ce flori bune de oferit cresc aici, la dumneavoastra?

– Noi mergem pe flora spontana, mai variata. Orhidee, narcise sau trandafiri sint peste tot; la noi, clientii gasesc raritati!

– Adica?

– Ideea mi-a dat-o un cumatru, care astepta s-o mosteneasca pe soacra-sa, iar doamna, nu si nu. I-am dat, pentru ziua ei, o floare mare, carnoasa, colorata…

– Si?

– Si carnivora! Pina seara, doamna nu si-a mai gasit pisicuta, iar a doua zi de dimineata, cind l-a strigat pe pechinezul Pufita, Pufita n-a mai venit… Dupa trei zile, cumatru-meu m-a rugat tot pe mine de coroane cu regrete eterne!

– Daca vreau flori pentru o domnisoara sau o doamna, ce imi oferiti?

– Grasa?

– Poftim?

– Adica daca duduia e grasa. Daca da, avem plante pentru slabit!

– Ce plante pentru slabit?

– Etnobotanice, de exemplu, cu efect garantat! Va arat si articolul din ziar, sa cititti cite kilograme a slabit intr-o luna un baiat care consuma! Avem si etnobotanice pentru dumneavoastra, ca nu exista femeie urita, ci etnobotanice putine!

– Dumneavoastra cresteti, aici, plante interzise, nu?

– Cum poti interzice o planta, o floare? Eu sint ecologist, las sa creasca la voia intimplarii, cred ca nu trebuie sa intervina omul aici!

– Bine, dar ati semanat, ati pus rasaduri, ce se face intr-o sera, nu?

– Am scuturat niste saci vechi de cinepa, in care tinea bunelu’ seminte. Cred ca a curs cinepa de pe sac, de-aia sint atit de multe frunze de-astea, ciudate!

Comentarii