Muzica si versurile

luni, 20 august 2012, 16:37
4 MIN
 Muzica si versurile

* In weekend era, la Romania TV, titlul "Vremea tine cu plaja", plus imagini de la mare: l-am vazut iar pe Radu Mazare, imbracat in tar, si parea mai putin papitoi decat in alte dati, cu propriile sale haine. Au fost si secvente cu turistii aflati pe plaja si nu prea pareau veseli, deci titlul a fost bine ales, vremea a tinut cu plaja, nu cu cei de pe ea. Oricum, romanii de pe litoral au avut ce face, ca s-au holbat la festivalul de moda, la manechinele fara lenjerie, cu tinute transparente (am vazut la stiri o asemenea duduie, care ne-a aratat dosul), apoi s-au speriat de primarul Mazare, apoi au mers prin cluburi, la zbantuiala, la concertul lui Michel Telo, cantaretul de manele braziliene, iar acum sunt pregatiti sa se entuziasmeze de Festivalul de la Mamaia, ramas singurul eveniment de gen dupa ce Cerbul de Aur a fost impuscat si transformat in mezel vanatoresc. Vom mai scrie despre festival cand va fi momentul…

* Ca tot veni vorba despre muzica usoara romaneasca: in urma cu vreo douazeci de ani ne plangeam ca versurile cantecelor sunt cam stupide; acum regretam rimele cu noptiera – etajera, gara mica – frica, strada Sperantei la parter – sper, pajiste de catifea – stea etc. Le regretam, dupa ce am ascultat, intamplator (ca ne aflam intr-un spatiu public), niste piese autohtone: fiind vara, pare normal ca a fost vorba tot despre mare-soare, plaja – vraja, maluri – valuri, fetite – fustite, baiat – minunat, plus cateva rime care merg in orice sezon, chiar si in octombrie: mine – tine – bine, plecat – lasat – pacat, vis – deschis – Paradis, iubesc – doresc, dragostea mea – nu vei regreta, acum – un alt drum, iubire – amagire – despartire, mereu – mi-e greu, te cert – nu te iert etc. Cu siguranta ar da lovitura un textier care sa bage tine – masline, plaja – glaja, fetite – sa sughite, vis – verde de Paris, plecat – constipat etc. Ar sparge piata, numai sa nu creada publicul ca e vorba despre o muzica prea elitista si sa o evite!

* Dupa cei sapte ani de-acasa, in scoala generala, elevul capata unele deprinderi: sa stea cuminte si sa nu vorbeasca in ore, sa se spele pe gat si in urechiuse, sa aiba unghiutele curate si taiate etc. Tot in scoala generala elevul se pomeneste ca i s-au insurubat in minte niste ticuri de care nu mai poate scapa, care se agata de el mai ceva ca scabia: taranii harnici, holde manoase, toamna rodnica, elev silitor, valuri inspumate, piscuri semete, osteni viteji, recolta bogata etc. Banuim ca tot acolo se invata si despre "imagini desprinse dintr-un film de groaza", "urmarire ca-n filme", "captura-record", toate fiind nelipsite din vocabularul prezentatorilor de televiziune. In sensul asta, oare cum e o amenda aplicata unui comerciant neglijent? Zilele trecute am auzit de vreo trei ori la televizor… Exact, "amenda usturatoare", ati ghicit!

* Am pomenit ceva mai sus despre toamna care se apropie, despre culesul viilor, despre struguri si despre ce se obtine din acestia (nu, nu la stafide ne refeream!): am aflat de la televizor ca unele ferme viticole cauta deja zilieri, care sa fie platiti cu procente din rodul trudei lor – adica, in struguri, cateva galeti pe zi. Cei mai multi dintre vrednicii lucratori ai ogoarelor isi vor vinde in fiecare seara strugurii primului doritor, ca sa-si cumpere vodca si sa devina staruri ProTV, la ora 17.00. Sistemul platii in natura s-ar putea extinde, tot din lipsa de lichiditati, si in alte domenii ale economiei: astfel, un macelar ar putea duce acasa doi-trei metri de carnati sau o halca, brutarul sau saormarul ar avea painea asigurata, tesatorul ar primi, zilnic, cativa coti de stofa, tamplarul ar lua in carca, la finele programului, un brat de scanduri ori un sicriu. Oamenii muncii s-ar scoate daca ar primi, pe merit, o parte din roadele muncii lor; totusi, ce vor capata profesorul sau medicul? Creta, caiete de teza, seringi si fese? Si ce vor duce acasa, dupa o zi de truda, angajatii de la salubritate, vidanjorii sau parlamentarii?

* Azi e 21 august: poimaine va fi zi de sarbatoare. Profitam de ocazie pentru a-i dedica si noi, inca de acum, o mica poezie patriotica. Banda, va rugam!

E astazi zi mareata, de August 23,
E-o zi cum nu mai este vreuna intre zile,
Este o zi cam cum e barbatu-ntre femei
Sau cum este un semn de carte intre file.
Strabunii nostri vrednici de veacuri se luptara
Sfintind prin gand si fapte acest slavit pamant.
Ei s-au jertfit adesea in lupta pentru tara
Cu turci, cu nemti, tatari, cu morile de vint.
E August 23, o zi cu cer senin,
O minunata zi de vara romaneasca.
Dup-aia vine toamna, si o sa fie vin,
Asa ca hai sa bem, poporul sa traiasca!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii