Saptamina Mare pentru fiecare

luni, 18 aprilie 2011, 15:28
3 MIN
 Saptamina Mare pentru fiecare

* Frati romani, dupa cum bine stiti, Pastele este cea mai importanta sarbatoare a crestinatatii, iar saptamina de dinaintea Pastelui, Saptamina Mare, este cea mai importanta dintre cele 52 ale anului. Pare normal ca datinile populare romanesti s-au inghesuit in Saptamina Mare ca protestatarii la mitinguri, in fata spitalelor ce urmeaza sa fie desfiintate. Ne-am interesat, am cautat si am aflat ca taman asa e: exista datini multe, iar efectele lor sint si mai multe:

* La Calarasi, de pilda, credinciosii aduc la slujba de Inviere cocosi albi; cel mai norocos de-a lungul anului va fi, evident, gospodarul proprietar al cocosului care a cintat primul. Am auzit din surse sigure ca, in ultima perioada, au fost depistati mai multi cocosi dopati cu energizante, drogati cu etnobotanice sau platiti sa taca. In urma interventiei mascatilor, mafia caselor de pariuri a primit o grea lovitura.

* Ouale pentru Pasti se vopsesc doar in Joia Mare, asa se spune din stramosi. Aceiasi mosi-stramosi au mai spus si ca ouale fierte si vopsite in Joia Mare nu se strica tot anul. Realizatorii jurnalelor de stiri le poarta o vie recunostinta mosilor si stramosilor nostri; datorita lor, ei pot prezenta tot anul stiri despre diversi cetateni care ajuns la spital, intoxicati cu oua prezentind modificari grave ale proprietatilor organoleptice.

* Prin sudul tarii exista obiceiul ca, tot in Joia Mare, femeile mai in virsta sa spele picioarele copiilor din casa (asa cum Mintuitorul Isus Hristos a spalat picioarele ucenicilor sai); de multe ori, respectarea acestei datini ofera surprize, unele chiar placute. Se cunosc destule cazuri de bunicute care, dupa ce si-au spalat nepoteii in citeva ape, au descoperit, in sfirsit, pe piciorutele lor gingase, sosetele pe care le credeau de mult pierdute – ba, chiar, si tenisi sau ghetute!

* Prin partile Sibiului, de Pasti, se impodobeste un pom la fel ca pentru Craciun; singura diferenta ar fi ca, in loc de globuri, se folosesc cojile colorate ale oualor. Cel putin, asta e datina pe care o tin batrinii; am inteles ca tinerii folosesc, mai nou, seturi de coji de oua rosii chinezesti, din plastic, cu luminite si cinci melodii.

* In Tara Motilor se ia toaca de la biserica, in noaptea de Inviere, si se duce in cimitir, unde e pazita de flacaii satului. Daca acestia nu o pazesc bine, iar toaca le este furata, ei trebuie sa dea a doua zi o masa mare, cu mincare si (mai ales!) bautura. Daca o pazesc bine, cheltuiala cu masa cade in sarcina celor care n-au reusit s-o fure. Asa este in teorie; practica difera putin. Anul trecut, flacaii care duceau toaca in cimitir, sa o pazeasca, au fost opriti pe drum de seful de post; fiindca n-au putut prezenta acte de provenienta a marfii, au fost arestati pentru furt de lemne. Citiva flacai dintr-un alt sat au preferat sa lase toaca in cimitir si sa plece la culcare. Dupa miezul noptii, conform traditiei, alti flacai au organizat o misiune de commando pentru a fura toaca; ei nu stiau ca era supravegheata de patru camere video in infrarosu si conectata la un sistem de alarma ultramodern. N-au apucat sa faca trei metri cu prada in spate, ca, din doua jeep-uri sosite de urgenta la fata locului, au navalit mascatii din echipa de interventie, cu bite si sprayuri paralizante.

* Prin mai multe zone ale tarii exista obiceiul ca, in dimineata de Pasti, oamenii sa se spele pe fata cu apa de la fintina si cu un ou rosu, pentru a fi rumeni la fata tot anul. Datorita diverselor combinate chimice care au deversat substante toxice ajunse in pinza freatica, mai multi cetateni care s-au spalat cu apa de la fintina au fost rosii la fata tot anul si nici acum nu s-au vindecat. S-au vazut si cazuri de oameni care s-au spalat pe fata cu oua rosii, dar in restul anului au fost galbeni, de la ficat, dupa excesele culinare. O Saptamina Mare cit mai fericita!

Comentarii