1.000 de oameni langa pompierul ucis

luni, 25 ianuarie 2010, 22:49
3 MIN
 1.000 de oameni langa pompierul ucis

La funerarii au luat parte si peste 100 dintre colegii lui Adrian Ciobanu, precum si intreaga conducere a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU). Tanarul a fost inhumat in uniforma, de catre un sobor format din cinci preoti. "In loc sa te scoatem din casa pe petale de trandafir, te scoatem cu luminile aprinse", spuneau printre lacrimi si suspine rudele tanarului.

Pe tot parcursul drumului, logodnica pompierului ucis a strans la piept portretul acestuia. Cortegiul funerar a oprit si pe la sediul subunitatii ISU Dorohoi, iar apoi a pornit catre biserica in sunetul alarmelor autospecialelor. Adrian Ciobanu a fost inmormantat chiar langa Cimitirul Eroilor. Sfasiata de durere, mama subofiterului a fost la un pas sa lesine. "Nu-l acoperiti, lasati-i lumina" au fost ultimele cuvinte ale mamei.

Adrian Ciobanu a fost ingropat in acorduri de muzica de fanfara si insotit de salutul colegilor sai. Familia lui Adrian Ciobanu a fost ajutata material de catre toti angajatii ISU Botosani. "Acest ajutor nu-l va aduce inapoi pe Adrian. Incercam sa-i facem sa treaca mai usor peste aceasta drama de neinchipuit", a declarat profund marcat colonelul Radu Anton, seful ISU.

Strangulat cu mainile goale

Colegii subofiterului au ramas insa uimiti cand au aflat ca necropsia a aratat ca Adrian Ciobanu a murit strangulat cu mainile goale. "Se pare ca l-a strans de gat pana la ultima suflare. Credem ca l-a lovit pana i-a luat vlaga, iar apoi, ca sa fie sigur ca poate sa-l dovedeasca, l-a legat si l-a sugrumat. Nu ne explicam ce forta a avut de i-a scos toti dintii. Probabil l-a lovit cu ceva", a precizat unul dintre pompierii dorohoieni.

Multi dintre fostii colegi ai subofiterului criminal afirma ca in cei doi ani cat au lucrat impreuna acesta se eschiva uneori de la activitatile comune, se supara si "disparea din peisaj".

Datele anchetei tinute secrete

Ancheta declansata de autoritati in cazul crimei si furtului de arme din incinta Detasamentului Dorohoi a luat o turnura neasteptata. Nemultumiti ca o serie de informatii din ancheta au aparut in presa,  reprezentantii Ministerului Public au dispus o serie de masuri pentru a asigura confidentialitatea datelor. Astfel, procurorii care s-au ocupat initial de caz au fost inlocuiti, iar dosarul a fost preluat de Parchetul Militar Teritorial Bucuresti. Totodata, reprezentantii Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) au decis sa nu mai faca publice rezultatele controlului efectuat vineri la Dorohoi. "Raportul de control nu a fost finalizat. Insa, intrucat o parte din concluzii pot constitui probe la dosarul instrumentat de Parchetul Militar, acestea nu vor mai fi facute publice", a precizat capitanul Alin Maghiar, purtator de cuvant in cadrul IGSU.

Asta in conditiile in care vineri dupa-amiaza aceiasi reprezentanti IGSU spuneau ca rezultatele vor fi comunicate la inceputul saptamanii. In mod normal, potrivit regulamentelor interne, concluziile raportului de control ar trebui comunicate structurilor verificate, insa pana ieri pe adresa Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta nu ajunsese nimic.

Astazi vor ajunge la Dorohoi un sociolog si doi psihologi din cadrul IGSU, pentru a discuta cu pompierii dorohoieni si a-i consilia, multi dintre ei fiind marcati de cele intamplate in unitate.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii