20 de case furate de la sinistrati

luni, 23 mai 2011, 20:36
3 MIN
 20 de case furate de la sinistrati

Politistii dorohoieni au confirmat ca au fost instiintati despre lipsa si asteapta evaluarea prejudiciului pentru a incepe o ancheta. 

Neoficial, din depozite au disparut peste 500 de metri cubi de BCA, din care se puteau ridica aproape 20 de case, 700 de metri cubi de cherestea si scandura, 15.000 de metri patrati de vata minerala, peste 100 de metri cubi de polistiren si peste 1.800 de metri patrati de OSB. Angajatii care trebuiau sa preia materialele invoca faptul ca au fost nevoiti sa opereze in timp scurt un volum imens de materiale, situatie in care se bazau pe documentele de transport fara sa mai verifice situatia. De altfel, o firma de constructii a reclamat ca paletii nu contineau datele inscrise in avize.

Apoi s-a constatat ca, intr-o singura zi, in acte erau trecuti cu 34 de metri cubi de lemn mai mult decat in realitate. Transportatorii s-au angajat atunci sa aduca la urmatoarele transporturi cantitatea lipsa, lucru pe care nimeni acum nu-l poate confirma.

De asemenea, cele doua depozite au fost dificil de supravegheat, unul fiind chiar pe marginea strazii.

Acte neverificate

Itele transporturilor de cherestea au fost incalcite inca din capul locului. Licitatia a fost castigata de o firma din Rasnov, care, din cauza distantei foarte mari de parcurs, nu reusea sa trimita marfa la timp. Pentru ca lucrarile sa nu fie intarziate, a subcontractat transporturile altor trei societati din Suceava. Acestea avizau marfa transportata catre firma din Rasnov si nu catre Agentia Nationala a Locuintei (ANL).

Reprezentantii municipalitatii insarcinati cu receptia semnau avize pe care figura numele principalului transportator, pe care le trimiteau apoi acestuia pentru conformitate, in timp ce la Dorohoi nu ramanea niciun act. In baza avizelor, firma din Rasnov intocmea alte acte pentru ANL, in care trecea cantitatea totala transportata. Astfel, nimeni nu poate sti daca datele din a doua serie de documente corespund cu cele care au insotit cheresteaua.

In cazul BCA-urilor, pe toata perioada descarcarii si incarcarii pe rampa, nu s-a putut face un inventar strict, paletii fiind aranjati la intamplare.

Comisie infiintata de prefect

Prefectul Cristian Roman a mentionat ieri ca asteapta concluziile comisiei pe care a infiintat-o in urma cu o saptamana pentru inventarierea caselor, iar in functie de rezultatele prezentate in raport va lua masuri. Oficialul s-a aratat nemultumit zilele trecute de faptul ca, la aproape un an de la inundatii, mai sunt de finalizat 100 de locuinte, la 37 dintre acestea nefiind inceputa constructia.

Unii sinistrati care au primit case refacute prin programul guvernamental au reclamat mai multe probleme si le-au pus pe seama furtului de materiale. ANL a contractat firme pentru a livra materiale platite de guvern, iar alte societati care au castigat licitatia trebuiau sa ridice imobilele la rosu.

Alte case au fost ridicate din donatii sau cu materiale de la guvern, de catre firme sau asociatii care au mers pe voluntariat. 30 de case au fost ridicate de Fundatia "Habitat for Humanity". Au mai construit case Mitropolia, Victor Construct si alte firme, insa pe santierele gestionate de acestea nu s-au inregistrat probleme.

Guvernul a alocat un necesar de materiale pentru fiecare casa, manopera fiind platita din  donatii sau din fonduri locale. La Dorohoi aceasta a fost stabilita la 12.000 de lei fara TVA. Dupa inundatii au fost refacute 390 de case dintre cele 490 distruse de ape.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii