Betivii de la volan fac ravagii pe sosele

miercuri, 29 iulie 2009, 23:05
4 MIN
 Betivii de la volan fac ravagii pe sosele

Soferii inconstienti care se urca bauti la volan au de ieri un nou reprezentant „de seama". Un tanar de 29 de ani, din Botosani a reusit sa le uimeasca pe cadrele medicale, dar si pe politisti, dupa ce s-a urcat baut la volan si a facut un accident. Totul a inceput la Catamarasti Deal, unde C.P. a oprit Volkswagen-ul Passat cu care mergea la Dorohoi pentru a se certa cu un prieten care se afla alaturi de el. "Soferul a inceput sa bea dintr-un PET. Credeam ca e apa, dar dupa ce l-a aruncat am observat ca mirosea a alcool. Celalalt s-a enervat si a plecat pe jos spre Botosani, iar soferul a inceput sa vomite din cauza ca bause prea mult. Apoi s-a urcat la volan si a intors masina si a demarat in tromba. A mers 50 de metri si s-a izbit in utilajul meu. A iesit din masina si a cazut cu fata in jos de beat ce era", a povestit Vasile Amarghioalei, muncitorul aflat in utilaj in momentul accidentului.

La Catamarasti Deal au ajuns imediat echipaje ale Serviciului Politiei Rutiere (SPR) si Ambulantei, C.P. fiind transportat la Urgente pentru a i se trata leziunile suferite la cap si fata, dar si pentru a i se preleva probe de sange si pentru a sufla in etilotest. Avand in vedere starea de beatitudine in care era acesta, nici politistii si nici cadrele medicale nu au reusit sa-l convinga sa sufle in alcooltest sau sa accepte sa i se recolteze probe biologice. Dupa ce a devenit „atractia" intregii unitati de urgente prin spectacolul pe care il dadea in mai multe limbi, soferul inconstient a fost luat de politisti si dus la sediu pentru a se trezi. Acolo, insa, alcoolul a invins definitiv, petrecaretul adormind bustean. Din acest motiv politistii s-au vazut nevoiti sa solicite o ambulanta pentru a-l duce la Psihiatrie.

Inspector Eduard Iacob, purtator de cuvant in cadrul SPR, a precizat ca, atunci cand se va trezi, barbatul va afla ca s-a ales cu dosar penal pentru conducere a unui autoturism in stare de ebrietate, dar si pentru refuzul de recoltare de probe biologice, pedepse pentru care va risca de la unu la cinci ani de inchisoare.

Stalp daramat de un dorohoian baut

Cu aceleasi capete de acuzare se va alege si un dorohoian implicat intr-un accident rutier inregistrat marti seara. Barbatul de 43 de ani, care, potrivit martorilor, abia se putea tine pe picioare, a pierdut controlul volanului intr-o curba usoara la dreapta, Dacia Logan rasturnandu-se dupa ce a intrat intr-un stalp ornamental pentru iluminat stradal, ce sustinea si indicatoare de circulatie. In urma impactului, stalpul a fost scos din pamant cu tot cu platforma de sustinere. 

Soferul, scapat din accident doar cu cateva zgarieturi, a fost transportat de ambulanta la Spitalul Municipal din Dorohoi si a refuzat recoltarea probelor biologice, pentru stabilirea alcoolemiei, cu toate insistentele cadrelor medicale si politistilor. Mai mult, din cauza starii avansate de ebrietate, el a adormit la un moment dat pe scaunul din cabinetul medical. Aparatul etilotest a aratat, insa, 1,36 miligrame/litru alcool pur in aerul expirat.

Sanctiuni prea blande prevazute de normele in vigoare

Soferii implicati in cele doua accidente nu sunt singurii care au urcat bauti la volan. De altfel, politistii spun ca se confrunta cu un adevarat fenomen. Mai grav este ca, daca inainte cei mai multi se rezumau la o bere sau un pahar de tarie, ultimii ani au adus noi recorduri in materie, zeci de botosaneni fiind surprinsi la o volan cu o alcoolemie in sange mai mare de 2,0 la mie. „Anul acesta, aproape ca nu a fost actiune care sa nu duca la depistarea unui sofer baut", recunoaste inspectorul Eduard Iacob. Si la ultima actiune organizata pe aceasta linie, la inceputul lunii iulie, agentii rutieri au descoperit cinci soferi bauti. Explicatia consta in faptul ca, in trecut, sanctiunile aplicate de autoritati erau destul de blande. Astfel, cei cu o alcoolemie mai mica de 0,8 in sange se alegeau cu permisul suspendat pentru 90 de zile, dar in realitate cei mai multi obtineau reducerea perioadei de suspendare. Cei cu o alcoolemie de peste 0,8 la mie erau anchetati de procurori dar, in loc sa fie trimisi in judecata, scapau cu o amenda administrativa.

Acum, contravenientii risca trei luni de suspendare si amenzi de 600 de lei, in timp ce infractorii, adica cei cu o alcoolemie de peste 0,8 ajung de regula in instanta si risca inchisoare. Cum mai toate condamnarile sunt cu suspendare, masurile nu-si ating scopul.

In Italia, soferii prinsi bauti la volan sunt raritati. Asta pentru ca, potrivit legii, oricarui sofer depistat pozitiv la testul de alcoolemie sau care are in sange urme de substante interzise i se poate confisca masina, poate primi amenda sau poate fi condamnat la inchisoare. In Ungaria cei depistati bauti la volan pot fi arestati pentru 24 de zile sau risca amenzi foarte mari, iar in Franta sunt pedepsiti cu sanctiuni de pana la 15.000 de euro.

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii