Mii de locuri de munca acordate de judecatori

luni, 07 decembrie 2009, 21:44
3 MIN
 Mii de locuri de munca acordate de judecatori

Ultimele date statistice la nivelul judetului indica o dublare a numarului somerilor. Daca in septembrie 2008, in evidenta figurau 4.718 persoane fara loc de munca, in aceeasi luna din 2009 9.523 de persoane nu aveau slujba.

Unii salariati au atacat deciziile de concediere in instanta, profitand de scutirea de la plata taxelor de deschidere a actiunii, si aproape toti au castigat procesele. Cauzele in care castiga angajatorii sunt extrem de rare si se refera la situatii in care salariatii comit infractiuni de genul delapidarii, insa si in aceasta situatie recuperarea pagubei dureaza foarte mult sau se dovedeste imposibila.

"Anchete" cerute pentru concedieri

In fata judecatorilor, oamenii au invocat prevederi ale Codului Muncii care impun o procedura complexa inainte de a se lua astfel de decizii. Astfel, angajatorii sunt pusi in situatia de a intocmi adevarate anchete si a  motiva deciziile de concediere.

Legislatia prevede ca printre motivele care pot duce la o concediere se numara abaterile grave, care trebuie insa demonstrate, incapacitatea de munca, ce necesita anumite evaluari ale specialistilor sau necorespunderea din punct de vedere profesional, lucru ce necesita de asemenea evaluari. In cazul in care concedierea are la baza motive care nu tin de angajat, respectiv restructurarea postului, trebuie sa aiba o cauza reala si serioasa. De cele mai multe ori, angajatorii din judet invoca motive de acest gen punand deciziile pe baza conditiilor economice, in special de la inceputul anului.

Magistratii specializati care solutioneaza astfel de litigii spun ca in cazul in care angajatul are castig de cauza, angajatorul este obligat la plata tuturor drepturilor salariale de la data dispunerii concedieri si pana la decizia definitiva. Mai mult decat atat, este optiunea angajatului daca revine pe fostul loc de munca dupa ce a obtinut anularea concedierii.

"Anul trecut am avut 2.000 de dosare la litigii de munca la numai doua complete de judecata, insa in acest an nu avem o situatie exacta, dar apreciez ca volumul a crescut. De obicei dosarele ce privesc litigiile de munca se solutioneaza urgent, ceea ce poate insemna un singur termen de judecata", a declarat Luminita Lazaruc, judecator in cadrul unui complet specializat pe litigii de munca.

Un exemplu de astfel de proces in care o decizie de concediere a fost anulata a avut loc intre societatea Lorado din Dorohoi cu obiect de activitate in comert cu amanuntul si o angajata, Andreea Zvanca. Angajata a fost concediata pe motiv disciplinar la inceputul acestui an, insa instanta a anulat decizia pentru ca nu au fost indeplinite toate procedurile legale, respectiv cercetarea  prealabila. Pana la urma angajata a incetat raporturile contractuale cu societatea prin demisie.

Lege incriminata de angajatori

Angajatorii spun ca legislatia in domeniu este protectoare pentru angajati si ii pune in situatia de a intocmi zeci de documente pana la semnarea unei decizii de concediere, altfel riscand sa fie obligati sa achite despagubiri.

De asemenea acestia se plang ca, in timpul proceselor, legea prevede ca trebuie sa dovedeasca fiecare punct din motivarea hotararii de a da afara pe cineva. Invinsi in instanta, unii dintre acestia sunt pusi in imposibilitatea de a reprimi angajatii din lipsa fondului de salarii.

De cealalta parte sindicalistii spun ca legislatia respecta normele comunitatii europene si ca, in ciuda parerii privind protectia exagerata a salariatilor, de fapt angajatorii au drepturile fundamentale. "Codul Muncii este al doilea dupa Constitutie si angajatorii trebuie sa il respecte. Se spune ca este protector cu angajatii, dar dreptul fundamental este al angajatorilor, de a angaja si de a concedia", a declarat Stefan Tarca, lider de sindicat al CNSRL Fratia.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii