Milioane de pastile inghitite de botosaneni

joi, 16 iulie 2009, 21:10
2 MIN
 Milioane de pastile inghitite de botosaneni

Mancam medicamente mai ceva ca pe alune, si asta nu pentru ca ne place, ci pentru ca suntem tot mai bolnavi, afectiunile sistemului cardiovascular, cele de stomac si de ficat devenind deja un lucru banal. Acest lucru reiese din topul celor mai prescrise 10 medicamente, intocmit pe baza retetelor decontate de farmaciile botosanene. Astfel, pe primele cinci pozitii sunt tratamente pentru inima sau care reduc tensiunea arteriala, pentru acestea prescriindu-se peste 10.000 de retete.

Cele mai multe pilule eliberate in prima jumatate a acestui an au fost cele care contin trimetazidinum (Preductal), botosanenii inghitind peste 1,7 milioane de astfel de pilule, valoarea acestora fiind de aproape un milion de lei. Pe locul doi se afla Enalapril, medicamentul care a dominat topul anul trecut si care este recomandat bolnavilor cu hipertensiune arteriala.

Tot pentru afectiuni ale inimii si aparatului circulator au fost procurate si medicamentele care ocupa locurile trei si patru in lista, respectiv Indapamid  si Metroprolol, totalul celor patru denumiri fiind pe sase luni de aproape sase milioane de pilule. Abia pe locul cinci se regaseste un medicament pentru tratarea afectiunilor metabolice, in special diabet, Metformin, din care s-au consumat aproape 700.000 de pilule.

Numai topul medicamentelor arata un consum de aproape noua milioane de pilule, totalul pastilelor consumate pe retete gratuite si compensate in prima jumatate a anului depasind 23 de milioane. "Bolile cardiovasculare continua sa se afle pe primul loc. In clasament se afla apoi un medicament pentru afectiuni hepatice, ceea ce arata o crestere foarte mare a afectiunilor de acest tip, la fel ca si afectiunile gastrice, care au ajuns in topul bolilor care afecteaza botosanenii", a precizat Rodica Hutuleac, presedinte director general al Casei de Asigurari de Sanatate.

In prima parte a lui 2009 medicamentele procurate de botosaneni pe retete compensate si gratuite au costat peste 21 de milioane de lei.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii