Sporurile epuizeaza fondurile spitalelor

miercuri, 08 iulie 2009, 21:30
2 MIN
 Sporurile epuizeaza fondurile spitalelor

Potrivit acestora, unitati sanitare de trei-patru ori mai mici decat Spitalul Judetean au cheltuieli salariale aproape asemanatoare cu mastodontul din sistemul sanitar botosanean.

Ministerul Sanatatii a lansat pe 5 iulie o aplicatie online, unde toate unitatile sanitare din Romania sunt obligate sa-si publice lunar cheltuielile. Astfel, pe site-ul www.ms.ro, la sectiunea "Monitorizare cheltuieli spital", se poate vedea modul in care spitalele si-au gestionat bugetele.

Pe acest portal pot fi urmariti peste 60 de indicatori vizand cheltuielile de personal, plata orelor suplimentare, costurile deplasarilor, ale bunurilor si serviciilor, respectiv medicamente, materiale sanitare, reactivi si dezinfectanti, dar si alocatiile pentru hrana.

Conform datelor afisate pe site-ul mentionat, in mai, la Spitalul Judetean s-au platit salarii in valoare de peste 2,5 milioane de lei, 105.689 de lei din aceasta suma reprezentand indemnizatiile de conducere, in timp ce pentru hrana s-au cheltuit doar 82.697 de lei. Raportarea electronica facuta de Spitalul de Copii arata ca unitatea a achizitionat in urma cu doua luni alimente in valoare de 25.610 de lei. Daca pentru pregatirea profesionala si pentru lenjerie si accesorii de pat nu s-a cheltuit niciun ban, in dreptul rubricii "alte sporuri", Pediatria a inscris 234.561 de lei, suma cu doar 22.000 de lei mai mica decat cea folosita in acelasi sens de cel mai mare spital din judet, care are aproape de trei ori mai multi angajati, aproximativ 1.000.

Conducerea Spitalului de Copii a refuzat ieri sa faca declaratii cu privire la modul de acordare a acestor sporuri, invocand probleme organizatorice. 

Inspectori guvernamentali trimisi in control in judete

Portalul privind monitorizarea cheltuielilor din domeniul medical a fost lansat intr-o perioada in care se efectueaza controale la spitalele unde s-au inregistrat probleme cu plata furnizorilor de medicamente sau materiale sanitare.

Astfel, 19 comisii formate din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate colinda toata tara pentru a verifica indicatorii medicali si economici din anii 2007 si 2008. Desi controalele se vor finaliza la sfarsitul acestei saptamani, rezultatele lor urmand sa fie facute publice in perioada urmatoare, oficialii guvernamentali sustin ca unii manageri de spitale nu si-au administrat corect fondurile, ajungand sa depaseasca bugetul contractat cu Casa de Sanatate.

Acestia mai precizeaza ca rolul raportarilor electronice este si de a elimina situatiile in care lipsa de eficienta si profesionalism a managerilor de spitale duce la pierderi din bani publici.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

 

Comentarii